Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε την παράδοση των F-35 στην Ελλάδα

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε την παράδοση των F-35 στην Ελλάδα

C726534D E415 4D92 951B B3D5D2011437

Το «ΟΚ» της ολομέλειας της Γερουσίας των ΗΠΑ έχει πλέον η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, μετά την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού της υπερδύναμης για το 2022.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr  στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ περιλαμβάνεται ως τροπολογία η αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα και πλέον απομένει μόνο να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τι προβλέπει η τροπολογία για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ -Ελλάδας

Η συμφωνία που φέρει τον τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ Ελλάδος» και είχε εισαχθεί το καλοκαίρι από τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζαναφέρει ότι: «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη στήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.

  • Το σχήμα συνεργασίας 3+1 μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εντείνουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειες συνεργασίας και στήριξης του εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
  • Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες απαγκίστρωσης του στρατιωτικού εξοπλισμού της από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP).»
  • Οι ναυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελείς για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει, κατά περίπτωση, να υποστηρίξουν την πώληση stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει σε προγράμματα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) στην Ελλάδα.
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.
  • Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο και βάσει των κριτηρίων επιλογής έργων, η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (USDFC) θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο στήριξης ιδιωτικών επενδύσεων σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να συμπεριληφθούν ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και στην ευημερία της Ελλάδας.
  • Η παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα για περίοδο πέντε ετών περιλαμβάνει εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα και αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Ενεργειακό Κέντρο ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου, όπως εξουσιοδοτείται από το άρθρο 204 του Νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) του 2019.
  • Ο νέος νόμος αναφέρει ότι σε σχέση με την χρηματοδότηση από το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινήτρων Ανακεφαλαίωσης», στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τα ποσά που διατίθενται ή παρέχονται με άλλο τρόπο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την Ελλάδα ως ενδεδειγμένα για να βοηθηθεί η χώρα να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες και να απομακρυνθεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής παραγωγής. Το αργότερο 180 ημέρες μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση που θα παρέχει αναλυτική περιγραφή για όλα τα κεφάλαια που διανέμονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης.

 

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…