Κεντρική Ελλάδα ΕΣΚΑ Από την ΕΣΚΑ και την Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών στην Bundeslinga

Από την ΕΣΚΑ και την Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών στην Bundeslinga

ΕΣΚΑ Ντάλλας

Το ελληνικό μπάσκετ έχει «χτίσει» τα τελευταία χρόνια ένα εξαιρετικό όνομα και, πλέον, οι Έλληνες προπονητές μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν εξαγώγιμο προϊόν. Οι ομάδες του εξωτερικού δεν παρακολουθούν στενά μόνο όσα κάνουν οι τεχνικοί στην BasketLeague αλλά παρακολουθούν στενά και τις χαμηλότερες κατηγορίες. Τρανό παράδειγμα οι προπονητές Δημήτρης Αντωνιάδης και Δημήτρης Ντάλλας, οι οποίοι από τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ και την Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών βρέθηκαν στην Γερμανία και την Bundeslinga. Η SYNTAINICS MBC που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία θέλησε να τους εντάξει στο προπονητικό τιμ του coach Igor Jovović κι έτσι ένα νέο ταξίδι ξεκίνησε για τους δύο νεαρούς προπονητές.

 

Οι δύο τεχνικοί της SYNTAINICS MBC μίλησαν για την μεγάλη εμπειρία που βιώνουν τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία, κάνουν τη σύγκριση με τα όσα γίνονται στην Ελλάδα, βγάζουν… το «καπέλο» στον Τεχνικό Διευθυντή, Δημήτρη Γκόφα για όσα τους έμαθε και παραδέχονται ότι το Shooting Camp που διεξάγεται κάθε χρόνο είναι εφάμιλλο και ανώτερο από πολλά του εξωτερικού.

 

Πώς είναι αυτή η νέα εμπειρία που ζείτε στη Γερμανία; Τι σας έχει κάνει περισσότερο εντύπωση;


Coach Αντωνιάδης: Η οργάνωση των συλλόγων και το γεγονός ότι η παραμικρή λεπτομέρεια λαμβάνεται υπόψιν. Κάθε σύλλογος έχει τα γραφεία του, όπου λειτουργούν ξεχωριστά τμήματα για το Marketing, το αναπτυξιακό κομμάτι, τα εισιτήρια κτλ.
Coach Ντάλλας: Η οργάνωση, η συνέπεια και η πειθαρχία είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά των Γερμανών, κι αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε τους δραστηριότητα. Η «αυστηρότητα» που υπάρχει γύρω από συγκεκριμένα πλαίσια κανόνων, ώστε όλα να λειτουργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές είναι το πιο εντυπωσιακό. Άκρως θετική απόρροια αυτής της κατάστασης, είναι η διασφάλιση της ηρεμίας σε παίκτες κι επιτελείο, για να μπορούν να δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό αναπόσπαστοι.

 

Ποιο είναι το μπασκετικό επίπεδο του Γερμανικού πρωταθλήματος;

Coach Αντωνιάδης: Το επίπεδο του πρωταθλήματος είναι αρκετά υψηλό και σίγουρα συγκαταλέγεται στα κορυφαία της Ευρώπης. Οι μισές ομάδες παίζουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ειδικά φέτος το εγχώριο πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό.

Coach Ντάλλας: Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα από το οποίο έχουν προέλθει πολλοί παίκτες που στελεχώνουν επιτυχημένα κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, με κύριο παράδειγμα την περίπτωση του Kyle Hines. Συνεπώς, δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα 5 καλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Ειδικά, η φετινή σεζόν είναι πραγματικά ένας μαραθώνιος για τις ομάδες, καθώς ο υψηλός ανταγωνισμός, έχει δημιουργήσει ένα πρωτάθλημα χωρίς ξεκάθαρα φαβορί.

 

Το Γερμανικό πρωτάθλημα δίνει χώρο και χρόνο σε νέους προπονητές και αθλητές όπως εσείς;

Coach Αντωνιάδης:  Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι ομάδες, έχουν την θυγατρική τους ομάδα στην Τρίτη κατηγορία. Εκεί επενδύουν σε νεαρούς παίκτες δίνοντας τους και χρόνο στην πρώτη ομάδα. Η θεωρία και οργάνωση πίσω από αυτό το πρόγραμμα σίγουρα θα φέρει αποτελέσματα στο μέλλον. Όσον αφορά τους προπονητές, αυτό που έχω εκλάβει εγώ είναι πως αν αποδείξεις ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στην πίεση του επαγγελματικού αθλητισμού και οι γνώσεις σου στο άθλημα είναι στο επίπεδο που πρέπει σίγουρα θα σου δοθεί μια ευκαιρία.
Coach Ντάλλας: Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ομάδων που έχουν προάγει τους βοηθούς σε πρώτους προπονητές, με αποτέλεσμα ο γενικός μέσος όρος ηλικίας των πρώτων προπονητών στη BBL να είναι σχετικά χαμηλός συγκριτικά με άλλα πρωταθλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλητές, καθώς οι περισσότερες ομάδες έχουν αρκετούς νεαρούς αθλητές με ικανό χρόνο συμμετοχής και πολλές φορές με αρκετές ανειλημμένες ευθύνες. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι στο Γερμανικό πρωτάθλημα υπάρχει επένδυση σε νέους, ταλαντούχους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά.

 

Προερχόμενοι από μία αναπτυξιακή ομάδα της ΕΣΚΑ, όπως είναι η Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών, πώς ήταν η μετάβαση στην πρώτη κατηγορία του Γερμανικού πρωταθλήματος;

Coach Αντωνιάδης:  Η μετάβαση ήταν αρκετά ομαλή. Το πρόγραμμα της Ακαδημίας που έχει εκπονήσει ο coach Δημήτρης Γκόφας με την επιμονή στην λεπτομέρεια και στην ανάπτυξη των βασικών του αθλήματος με βοήθησε σε αυτό το βήμα. Οι παίκτες είναι επαγγελματίες και η διαχείριση τους διαφέρει σίγουρα από αυτήν ενός εφήβου αλλά τα βασικά του αθλήματος και ο τρόπος διδασκαλίας τους δεν αλλάζουν.
Coach Ντάλλας: Η Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών είναι ένας οργανισμός που δουλεύει με πολύ υψηλές προδιαγραφές τόσο ως προς τις υπηρεσίες που παρέχει, όσο και σχετικά με τις απαιτήσεις που έχει από τα μέλη του. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά κοινά με το υψηλό επίπεδο, όπως ο ενδυματολογικός κώδικας. Βέβαια εκτός των παραπάνω, ένας επιπλέον παράγοντας που έκανε αρκετά ομαλή την μετάβαση στο επαγγελματικό επίπεδο είναι το χαρακτηριστικό που διέπει κάθε δραστηριότητα της ακαδημίας, «η επιμονή στη λεπτομέρεια».
Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι στο γερμανικό πρωτάθλημα έχεις να κάνεις με επαγγελματίες, με ό,τι διαφορές αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Κύρια αντίθεση είναι ο διαφορετικός τρόπος διαχείρισης των αθλητών.

 

Όλα όσα μάθατε στην Ελλάδα σας φάνηκαν χρήσιμα στο εξωτερικό;
Coach Αντωνιάδης:  Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά τυχερό που υπήρξα κοντά σε καλούς προπονητές-δασκάλους. Οι γνώσεις που απέκτησα σίγουρα με βοήθησαν να προσαρμοστώ γρήγορα σε αυτό το επίπεδο. Τόσο ο Coach Γκόφας όσο και ο coach Χατζόπουλος κάνουν όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετική δουλειά όχι μόνο στην ανάπτυξη νεαρών αθλητών αλλά και στην εκπαίδευση των προπονητών τους.
Coach Ντάλλας: Σχετικά με το άθλημα πραγματικά έμαθα πάρα πολλά στο περιβάλλον της Ακαδημίας Ανάπτυξης Αθλητών. Έναν οργανισμό με ποικίλα ερεθίσματα, τα οποία, αν είσαι παρατηρητικός, σε βομβαρδίζουν καθημερινά. Εξάλλου τόσα χρόνια δίπλα σε ανθρώπους όπως ο coach Γκόφας και ο coach Χατζόπουλος, που κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά όλα αυτά τα χρόνια, η μάθηση δε σταματάει ποτέ.  Νιώθω πραγματικά ευγνώμων που βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή μου και τους ευχαριστώ για τα μαθήματα τα οποία μου έδωσαν και ήταν πολλά παραπάνω από το πώς να κάνεις μια προπόνηση!

 

Τελευταία φορά σας είδαμε και στο Shooting Camp που διοργανώνει η Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών και ήταν λίγο πριν τον κορονοΐο. Το επίπεδο μεταξύ ΕΣΚΑ και Bundeslinga είναι τόσο κοντά;

 

Coach Αντωνιάδης: Αρχικά όπως καταλαβαίνετε είναι διαφορετικό όταν δουλεύεις με νέα παιδιά σε σχέση με έτοιμους παίκτες. Το Shooting Camp που διοργανώνει η Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη νομίζω. Δεν υπάρχει ανάλογο camp που να συνδυάζει λεπτομέρεια στην εκμάθηση του σουτ, επιστημονική εμβάθυνση στο μηχανισμό μέσα από κινησιογράμματα και video analysis αλλά και με συμμετοχή τόσο λίγων ατόμων. Προσωπικά όσα έμαθα μέσα σε αυτό το camp με βοήθησαν, καθώς τα χρησιμοποιώ ακόμα και στους επαγγελματίες παίκτες.
Coach Ντάλλας: Το Shooting Camp της Ακαδημίας Ανάπτυξης Αθλητών είναι μοναδικό. Νιώθω τυχερός που υπήρξα κομμάτι του και πολλά από αυτά που δείχναμε στους νέους αθλητές βοηθούν ακόμα και τους επαγγελματίες. Γενικότερα υπάρχει διαφορά μεταξύ της ΕΣΚΑ και της Bundeslinga σε πολλά επίπεδα, όμως από πλευράς γνώσεων ήμασταν τυχεροί γιατί δίπλα στον Δημήτρη Γκόφα καταφέραμε να πάρουμε γνώσεις και εμπειρίες που θα μας συντροφεύουν σε όλη την καριέρα μας.

ntallas antwniadis scaled e1640089416818

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε ΕΣΚΑ

Δειτε επισης

Α1 ΕΣΚΑ Εφήβων: Οι πρώτοι σκόρερ

Οι πρώτοι σκόρερ της Α1 ΕΣΚΑ Εφήβων μετά το τέλος της 1ης αγωνιστικής Οι ομάδες της Α1 ΕΣΚ…