Κεντρική Γυναίκες Αλεξανδρή στο ebasket.gr: «Ευλογημένη για όσα πέτυχα – Ο χρόνος θα δείξει αν είναι το Λιμάνι μου ο Ολυμπιακός»

Αλεξανδρή στο ebasket.gr: «Ευλογημένη για όσα πέτυχα – Ο χρόνος θα δείξει αν είναι το Λιμάνι μου ο Ολυμπιακός»

Αλεξανδρή Συνέντευξη

Η Διονυσία Αλεξανδρή, φορά την «ερυθρόλευκη» φανέλα για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Με αφορμή έναν μήνα με συνεχόμενα δύσκολα παιχνίδια που έδωσε ο Ολυμπιακός, το ebasket.gr απευθύνθηκε στη δυναμική γκαρντ. Η ομάδα της ολοκλήρωσε μια πολύ δύσκολη αγωνιστική «ενότητα παιχνιδιών», όπου σημείωσε μόνο νίκες, ωστόσο η κουβέντα δεν έμεινε σε «στενά» πλαίσια των αγώνων.

Η παίκτρια του Ολυμπιακού, μας μίλησε για το ποιοι παίκτες της αρέσουν, για την Εθνική Ελλάδας, αλλά και για τον ίδιο της τον… μπασκετικό εαυτό, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη. Για να σας δώσουμε πάντως ένα… tip, αρκεί να γνωρίζετε ότι η Αλεξανδρή αποφάσισε στα 25 της έτη ότι θέλει να γίνει επαγγελματίας καλαθοσφαιρίστρια.

Αναλυτικά η συζήτηση του ebasket.gr με τη Διονυσία Αλεξανδρή:

Έκλεισε ένας κύκλος πολύ σημαντικών αγώνων, όπου ο Ολυμπιακός είχε μόνο νίκες! Επικρατήσατε επί των Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ για τις δυο εγχώριες διοργανώσεις. Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το κλειδί ώστε να πάρετε αυτά τα μεγάλα ματς; 

«Το κλειδί κατά τη γνώμη μου είναι ότι στο τέλος είμαστε πιο συγκεντρωμένες από την αντίπαλη ομάδα. Αυτό ισχύει τόσο για τις δύο φορές στον ΠΑΟΚ, όσο και για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Μπορεί να ξεκινήσαμε νωθρά κάνοντας λάθη. Παρόλα αυτά, στο σημείο που κρίνονται τα παιχνίδια, δείχνουμε συγκέντρωση και στο τέλος παίρνουμε τη νίκη».

Στο ματς με τον Παναθηναϊκό σε κάποιο σημείο έχετε μείνει πίσω στο σκορ 7 πόντους. Τι λέγατε μεταξύ σας; Τι κλίμα επικρατούσε; Πως το γυρίσατε;

«Στον πάγκο επικρατεί ηρεμία. Η ομάδα έχει εμπειρία! Έχει παίκτριες έμπειρες και ξέρει αυτά τα παιχνίδια οπότε υπάρχει ψυχραιμία. Αρνούμαστε να χάσουμε! Δε σκεφτόμαστε το να χάσουμε.  Μόνο τη νίκη σκεφτόμαστε.

Οι 7 πόντοι διαφορά που είπες, δεν είναι κάτι σε αυτό το επίπεδο. Αλλάζει πολύ εύκολα αν δεν χάσεις συγκέντρωση σου. Θεωρώ ότι στο κρίσιμο σημείο εμείς δείξαμε όπως είπα και πριν, συγκέντρωση. Εκμεταλλευτήκαμε τα miss match που είχαμε στις ψηλές. Εκμεταλλευτήκαμε τις αδυναμίες του αντιπάλου και εκεί πήραμε το παιχνίδι».

Όσον αφορά το Eurocup γυναικών, πήρατε την πρόκριση με ρεκόρ 5-1 και ουσιαστικά το κλειδί ήταν η νίκη στο Βελιγράδι. Ποιο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού σας πιστεύεις ότι σας έδωσε την πρόκριση;

«Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Σε κάποια ματς χρειάστηκε να τρέξουμε, να κλέψουμε μπάλες, να ανοίξουμε το γήπεδο, να βάλουμε κάποιους εύκολους πόντους και να κερδίσουμε. Κάποια άλλα ματς ήταν πιο κλειστά. Παίξαμε πιο στοχευμένα πάνω στις αδυναμίες του αντιπάλου και έτσι κερδίσαμε. Κάθε ματς είναι διαφορετικό και προσαρμοζόμαστε ανάλογα το παιχνίδι. Το ρόστερ μας είναι μεγάλο, οι παίκτριες είναι έμπειρες οπότε μας δίνεται αυτή η δυνατότητα».

Στο τελευταίο ματς με τη Ναντέζντα όσοι ήταν στο ΣΕΦ μπορεί να πίστεψαν ότι το ματς χάθηκε από την αρχή. Ωστόσο με μια εκπληκτική ρελάνς καλύψατε διαφορά 21 πόντων. Ποιες ήταν οι εντολές του κόουτς;

«Στην αρχή ήμασταν πάρα πολύ νωθρές. Δεν μας έβγαινε η άμυνα που παίζαμε. Οι αντίπαλες έβαλαν κάποια εύκολα σουτ και αυτό τους έδινε ψυχολογία, οπότε βάζαν κι άλλα σουτ. Σίγουρα δεν μας αντιπροσώπευε η  διαφορά πόντων που είχαν, γιατί «δεν είχαμε μπει στο γήπεδο». Δεν ήμασταν καθόλου συγκεντρωμένες. Όταν εκτελέσαμε το πλάνο, μπήκαμε ξανά στο παιχνίδι και το γυρίσαμε.

Ο κόουτς μας ζήτησε να είμαστε πιο προσεκτικές στην άμυνα. Να κλέψουμε, να πιέζουμε στην άμυνα και να τρέξουμε το γήπεδο. Το κάναμε αυτό. Βάλαμε κάποιους εύκολους πόντους και καλύψαμε κάποια διαφορά. Σίγουρα ο αντίπαλος θεωρώ ότι δεν περίμενε και αυτή την αντίδρασή μας, δεδομένου ήταν η μοναδική ήττα που είχαμε από αυτούς στη Ρωσία με 15 πόντους. Ίσως μας υποτίμησε. Από την άλλη, εμείς δείξαμε χαρακτήρα και πήραμε αυτή τη μεγάλη νίκη».

Έχετε ήδη νικήσει την Ενισέι έξω με 85-70. Ποιο στοιχείο σας έδωσε τη νίκη και τι περιμένεις να γίνει στο ΣΕΦ;

«Όπως μπορείς να δεις και από το σκορ, πετύχαμε 85 πόντους σε εκτός έδρας ματς. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πάρα πολύ καλές στην επίθεση. Κατά τη γνώμη μου παίξαμε πολύ ωραίο μπάσκετ. Διαβάσαμε τις αδυναμίες του αντιπάλου και βάζαμε εύκολα καλάθια. Σταματήσαμε τον αιφνιδιασμό, κάτι που κάνει καλά η Ενισέι.

Γύρισε η μπάλα, παίξαμε μεγάλες επιθέσεις μέχρι το τέλος. Είχαμε υπομονή και διάρκεια και ήρθε αυτό το ωραίο αποτέλεσμα. Στο ΣΕΦ, θα είμαστε προετοιμασμένες για ένα όχι εύκολο παιχνίδι. Και έτσι πρέπει να είμαστε. Πρέπει να είμαστε ακόμα πιο συγκεντρωμένες. Τα κορίτσια της Ενισέι δε θα έρθουν εδώ να χάσουν και  να παραιτηθούν. Οπότε πρέπει να ξεχάσουμε το καλό παιχνίδι που κάναμε στη Ρωσία και να ξεκινήσουμε από την αρχή, έτσι ώστε να πάρουμε την πρόκριση που τόσο πολύ θέλουμε».

Η Διονυσία Αλεξανδρή για την Εθνική Ελλάδας: 

Στον όμιλο των προκριματικών σας είστε πρώτες. Πιστεύεις ότι η Ελλάδα έχει μια θέση στο επερχόμενο Eurobasket γυναικών 2023;Ποιο στοιχείο σας προσέδωσε η τακτική του καινούργιου τεχνικού επιτελείου υπό τον Πέτρο Πρέκα; Πρόσφατα είδαμε να ανεβάζεις μια φωτογραφία με την εμφάνιση της Εθνικής Ελάδας. Τι σημαίνει για τη Διονυσία Αλεξανδρή να αγωνίζεται στην Εθνική Ομάδα; 

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Εθνική Ελλάδας έχει θέσει στο Eurobasket Γυναικών του 2023. Το να παίζει ένας παίκτης στην εθνική ομάδα είναι η ύψιστη τιμή που μπορεί να του δοθεί. Είμαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων που ανήκω σε αυτή την ομάδα. Στην αγαπημένη μας ομάδα!

Ο κόουτς Πρέκας με την πρώτη επαφή που είχαμε μας έκανε ξεκάθαρα κάποια πράγματα. Να ακολουθούμε το πλάνο της ομάδας, να είμαστε ενωμένες και να παίζουμε μία για την άλλη. Φάνηκε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι το ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ όλες μας και αυτό βγήκε προς τα έξω. Παίξαμε ωραίο μπάσκετ με ψυχή! Παίξαμε η μία για την άλλη και ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία.

Ακόμα, να προσθέσω για τον κόουτς Πρέκα και γενικά όλο το επιτελείο, ότι ήταν πολύ διαβασμένοι στους αντιπάλους με αποτέλεσμα να νιώθουμε ασφάλεια. Ήμασταν σίγουρες για τα μειονεκτήματα του αντιπάλου και τι χρειάζεται να κάνουμε για να κερδίσουμε.

Τέλος να πω, ότι ο κόουτς ήξερε πως να αποκομίσει από κάθε παίκτρια το 100% της».

Η Διονυσία Αλεξανδρή «επί προσωπικού»: 

Στον Ολυμπιακό, ήρθες έπειτα από μια μακρά πορεία και έχοντας περάσει από «φωτία και σίδερο» μπασκετικά. Τι θεωρείς ότι ήταν αυτό που σε έφερε στο Μεγάλο Λιμάνι σε μια ώριμη μπασκετική ηλικία; Ο Ολυμπιακός είναι το λιμάνι σου; Είναι μια δικαίωση για σένα;

«Το χαρακτηριστικό μου σαν παίκτρια είναι ότι είμαι αρκετά αθλητική και γρήγορη. Πιέζω το αντίπαλο playmaker και πιστεύω ότι είμαι κακός βραχνάς για εκείνο. Κλέβω κάποιες μπάλες τρέχω γρήγορα στον αιφνιδιασμό. Πασάρω καλά τη μπάλα.

Φυσικά είναι δικαίωση και επιβράβευση το να βρίσκομαι στον Ολυμπιακό. Έχω δουλέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια αναμφισβήτητα. Το αν είναι το λιμάνι μου, δεν το ξέρω! Είμαστε επαγγελματίες παίκτες και δεν ξέρεις ποτέ τι σου ξημερώνει… Από κει και πέρα είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που είμαι για δεύτερο χρόνο στην ομάδα και θα δώσω ότι έχω και δεν έχω για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Υπάρχει κάτι στην καριέρα σου που θα ήθελες να είχες κάνει και δεν το έχεις κάνει; Η Διονυσία Αλεξανδρή γιατί φοράει το «6» στη φανέλα;

«Κοίτα! Αν σκεφτείς ότι στα 25 μου αποφάσισα να παίξω επαγγελματικά μπάσκετ, να αφοσιωθώ σε αυτό, θεωρώ ότι τα έχω πάει εξαιρετικά. Κάποιο συγκεκριμένο στόχο, εννοώντας κάτι που δεν έχω κάνει ακόμα, όχι δεν έχω, Είμαι στο Ολυμπιακό, που είναι ένας τεράστιος σύλλογος και στην Εθνική ομάδα οπότε είμαι καλυμμένη.

Σίγουρα θέλω να πρωτάθλημα με την ομάδα και αυτός είναι ο στόχος. Ελπίζω να τα καταφέρουμε. Πάμε βήμα-βήμα βέβαια. Το 6 είναι ο τυχερός μου αριθμός. Είναι συμβολικός για μένα.

Εδώ που τα λέμε, όταν πρωτοξεκίνησα, δεν περίμενα ποτέ ότι θα έπαιζα ούτε στον Ολυμπιακό ούτε στην εθνική ομάδα».

Αν διαβάσει κανείς την πορεία σου και τα στατιστικά σου (ΕΔΩ θα βρείτε τα στατιστικά της Διονυσίας Αλεξανδρή), βλέπει έμφαση στη δημιουργία και τα κλεψίματα. Πόνταρες από μικρή σε όλες τις ομάδες στο δυναμισμό, την ενέργεια και την «ευστροφία» σου μέσα στο παρκέ ή ήταν χαρακτηριστικά που τα κατάλαβες με τα χρόνια; Οι προπονητές σου τι σου έλεγαν;

«Σίγουρα με τα χρόνια και με τη δουλειά, πρόσθετα στο παιχνίδι μου στοιχεία που χρειαζόμουν. Ωστόσο αφαιρούσα κιόλας εκείνα τα στοιχεία που δεν ήταν απαραίτητα. Μικρή, ήμουν περισσότερο σκόρερ για να είμαι ειλικρινής! Μεγαλώνοντας και καθώς ήθελα να παίξω σε υψηλό επίπεδο, έδωσα έμφαση σε στοιχεία όπως οι δυναμική και «επιθετική» άμυνα, αλλά και η δημιουργία».

Η Διονυσία Αλεξανδρή ποιον παίκτη από το μπάσκετ ανδρών και ποια παίκτρια από το μπάσκετ γυναικών έχει πρότυπα; 

Λατρεύω να βλέπω τον Κάρι να παίζει. Τον λατρεύω γιατί μας δείχνει ότι είναι παιχνίδι. Πραγματικά το ζει λες και είναι παιδί.  Μου αρέσει τρομερά να τον βλέπω να παίζει. Μας δείχνει ότι οι παρόλο που παίζει στο υψηλότερο επίπεδο στον κόσμο, το διασκεδάζει και το αγαπάει. Το απολαμβάνει. Οπότε θα διαλέξω τον Στεφ Κάρι. Είναι και μικρόσωμος…

Από γυναίκες θα διαλέξω την Ισπανίδα Alba Torrens. Τη θυμάμαι από όταν ήμασταν σε παρόμοιες ηλικίες στις εθνικές ομάδες και από τότε φαινόταν την παιχτούρα! Είναι 1.90 και μπορεί να παίξει όλες τις θέσεις.

 

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Ράιτ: «Ανεπίτρεπτο να κάνουμε τόσα λάθη »

Στα λάθη που έκανε η ομάδα του, αναφέρθηκε Μόουζες Ράις. Ο Αμερικανός ψηλός του Ολυμπιακού…