Κεντρική Basket League Άρης Άρης – Ηρακλής: Οι αριθμοί της μεγάλης μάχης των Θεσσαλονικέων [pic]

Άρης – Ηρακλής: Οι αριθμοί της μεγάλης μάχης των Θεσσαλονικέων [pic]

Άρης

Το δεύτερο τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης για τη φετινή σεζόν θα γίνει αύριο (14/11, 17:00) στο Nick Galis Hall όπου ο Άρης θα υποδεχτεί τον Ηρακλή. Οι «κιτρινόμαυροι» προέρχονται από την εκτός έδρας νίκη επί του Προμηθέα ενώ οι «κυανόλευκοι» από την εντός έδρας ήττα από τον Απόλλωνα Oscar. Στο ματς αυτό θα κάνει ο Κώστας Μέξας ντεμπούτο στον πάγκο του Ηρακλή και για τη Stoiximan Basket League μετά το FIBA Europe Cup.

Ο Άρης μετά τη νίκη της πρεμιέρας επί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, γνώρισε δύο διαδοχικές εντός έδρας ήττες από τον Κολοσσό H Hotels και το Λαύριο Megabolt. Ο Ηρακλής σημείωσε μακριά από το Ιβανώφειο τη μοναδική νίκη του ως τώρα, επικρατώντας της Λάρισας.

Η Ιστορία

105 αγώνες έχουν καταγραφεί στην ιστορία μεταξύ των δύο ομάδων από καταβολής Α’ Εθνικής (από το 1963-64) με τον Άρη να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με 77 νίκες έναντι 28 του Ηρακλή. Στα ματς που έγιναν στην έδρα του Άρη, οι «κιτρινόμαυροι» έχουν 45 νίκες ενώ 11 φορές έφυγε από αυτήν με τη νίκη η ομάδα των «κυανόλευκων».

Ειδικότερα στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93) η κατάσταση είναι πιο ισορροπημένη αφού σε 40 αγώνες ο Άρης έχει 22 και ο Ηρακλής 18 νίκες. Σε αυτή την περίοδο, ο Άρης έχει ως γηπεδούχος 12 νίκες και ο Ηρακλής οχτώ διπλά το τελευταίο από τα οποία όμως χάνεται σχεδόν 20 χρόνια πίσω. Ήταν στις 15 Δεκεμβρίου 2001 όταν ο Ηρακλής είχε επιβληθεί του αντιπάλου του με 72-67 (Φράνκι Κινγκ 20, Τόρεϊ Μπραγκς 13 – Ρόντρικ Μπλάκνεϊ 18, Γιώργος Καράγκουτης 17).

Έκτοτε ο Άρης μετράει επτά διαδοχικές νίκες ως γηπεδούχος, πέντε εκ των οποίων σημειώθηκαν με μονοψήφιες διαφορές. Στο ματς της περσινής σεζόν επικράτησε με 81-75 με κορυφαίο τον Κουίντον ΝτεΚόζι με 20 πόντους και 4/4 τρίποντα. Για τον Ηρακλή ένας νυν παίκτη του Άρη, ο Ολιβιέ Χάνλαν που πάντως είναι τραυματίας, είχε 19 πόντους.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Άρης

 

* Ο Άντονι Κάουαν είχε τρεις επιδόσεις 20+ πόντων στις έξι πρώτες αγωνιστικές. Παράλληλα ο Αμερικανός γκαρντ είχε πέντε επιδόσεις 3+ ασίστ και 4+ κερδισμένων φάουλ.

+ Ο Άρης των πρώτων αγωνιστικών πάει κόντρα στην κακή συνήθεια των χαμηλών ποσοστών των προηγούμενων χρόνων στις βολές. Εκτέλεσε με 79,8% έναντι 68,1% των ομάδων που αντιμετώπισε.

– Η δημιουργία των «κιτρινόμαυρων» παραμένει χαμηλά, αφού έχουν 11,7 ασίστ μέσο όρο έναντι των 15,8 που είχαν οι έξι ομάδες που αντιμετώπισαν.

 

Ηρακλής

* Ο Κώστας Μέξας ήταν ο προπονητής με τον οποίο ο Ηρακλής πήρε το εισιτήριο της επανόδου στη Stoiximan Basket League μέσα από τη σεζόν 2018-19. Ο αγώνας με τον Άρη όμως δεν θα είναι ο πρώτος του στον «κυανόλευκο» πάγκο για το επαγγελματικό Πρωτάθλημα αφού είχε κοουτσάρει τον Ηρακλή σε τρεις αγώνες της περιόδου 2010-11.

+ Ο Ηρακλής κρατάει χαμηλά τον αριθμό των λαθών του, έχοντας μέσο όρο 12,8 ενώ οι πέντε ομάδες που αντιμετώπισε είχαν 15,4.

 

– Οι «κυανόλευκοι» εκτελούν με 28% από το τρίποντο, ποσοστό σχεδόν κατά 4% μικρότερο από εκείνο των αντιπάλων τους (31,9%).

Aris IraklisARITHMOI

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

Καστρίτης: «Στόχος μας να παίξουμε ως Άρης»

Το σύνθημα για τη συνέχεια του Άρη έδωσε ο Γιάννης Καστρίτης. Ο Άρης έκλεισε με νίκη την κ…