Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Έκτακτη συνεδρίαση λοιμωξιολόγων: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα εισηγηθούν

Έκτακτη συνεδρίαση λοιμωξιολόγων: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα εισηγηθούν

μάσκας Πλεύρης μέτρα Πρασσάς

Με στόχο να ανακοπεί η αυξητική τάση της πανδημίας στη χώρα μας, συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται να ανακοινωθούν νέα μέτρα που θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς και θα έρθουν να «κουμπώσουν» σε όσα ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός χτες το απόγευμα πλέον η εστίαση θα λειτουργεί μόνο με καθήμενους, καθώς, όπως έχει παρατηρηθεί αιτία του «κακού» είναι οι όρθιοι πελάτες σε νυχτερινά κέντρα, ο χορός και η διασκέδαση που πολλές φορές φέρνει συνωστισμό.

Τα μέτρα που έρχονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό τον φόβο τα κρούσματα τις επόμενες μέρες να ξεπεράσουν τις 2.500, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επαναφέρει την καθολική χρήση μάσκες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ μελών της επιτροπής και της κυβέρνησης για την χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Νίκος Σύψας τόνισε πως ουδέποτε η επιτροπή έχει δώσει το πράσινο φως για να «πετάξουν» οι πολίτες τις μάσκες με τον Άδωνι Γεωργιάδη να του απαντά ότι ήταν εισήγηση της επιτροπής.

Παράλληλα, επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία σημειώνεται πτώση στο κλείσιμο των ραντεβού των εμβολιασμών, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και εμβολιασμό στον τόπο διακοπών, αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα στο emvolio.gov.gr με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει την δεύτερη δόση και στον τόπο διακοπών του.

Όπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, από την ιχνηλάτηση προκύπτει πως το 32% των θετικών περιστατικών κορωνοιού των τελευταίων ημερών αναφέρει συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Την επιδημία σε αυτή τη φάση οδηγούν οι νέοι, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στα 27 έτη. Μάλιστα, κατά τόπους ο ηλικιακός μέσος όρος έχει πέσει ακόμη περαιτέρω, όπως στον νότιο τομέα Αττικής το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 χρόνων.

Παράλληλα, συζητείται η πρόταση για τοπικά lockdown όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου. Μέτρα όπως η επιστροφή του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα (εκτός από τις περιοχές που μπορεί να υπάρξει lockdown), ή η απαγόρευση ξανά της μουσικής σε εστίαση, μπαρ και καφέ, δε φαίνεται να προωθούνται και για λόγους που έχουν σχέση με τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση εξετάζει μετακίνηση από νομό σε νομό όπως στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι ένα μέτρο που θα βρεθεί στο τραπέζι είναι η μετακίνηση εκτός νομού στην ηπειρωτική χώρα για τους ανεμβολίαστους. Με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή άλλο μέσο εξετάζεται πώς θα μπορέσει να ελεγχθεί.

Η πρόταση που έχει καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι η μετακίνηση εκτός νομού να είναι ελεύθερη για εμβολιασμένους, αλλά με rapid test για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση το εφάρμοσε μόνο για τα νησιά (και με σχετικές αλλαγές) και καλείται, πλέον, να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη μετακίνηση στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το μέτρο είναι, πάντως, δύσκολο στην εφαρμογή του και προϋποθέτει μπλόκα στα διόδια για τους ελέγχους αυτούς. Δεν αποκλείεται τελικά να γίνει ενεργοποίηση των ελέγχων -αρνητικό μοριακό έλεγχο προ 72 ωρών και αρνητικό rapid test προ 48ωρών- για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων πολιτών με λεωφορεία και τρένα στην ηπειρωτική χώρα, όπως ισχύει από την περασμένη Δευτέρα για τις μετακινήσεις στη νησιωτική χώρα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…