Κεντρική Elite League Απίστευτο: Παράνομη η ΚΕΔ, στον αέρα η Α2

Απίστευτο: Παράνομη η ΚΕΔ, στον αέρα η Α2

Ντροπή για την ΟΔΚΕ

Άλλη μια «επιτυχία» της ΕΟΚ, που τινάζει στον αέρα το πρωτάθλημα της Α2. Η ΚΕΔ έπρεπε να διαλυθεί, άρα οι ορισμοί διαιτητών είναι παράνομοι. Γράφει ο Γιώργος Κογκαλίδης.

Υπάρχει ένα (1) πρωτάθλημα σε εξέλιξη, αυτό της Α2. Δεν ζήτησε κανείς να γίνει εφάμιλλο της Ευρωλίγκας, αλλά δεν είναι κι ανάγκη η διοίκηση Πρωτοδικείου να το τινάξει στον αέρα. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Η ΚΕΔ/ΕΟΚ κακώς λειτουργεί, είναι έκνομη κι ως εκ τούτου οι ορισμοί διαιτητών (για τους οποίους θα μιλήσουμε κι αύριο) είναι παράνομοι.

Αρκεί να ανοίξει κανείς τον Αθλητικό Νόμο και να διαβάσει το Άρθρο 44 «Όργανα διαιτησίας, κωλύματα». Εκεί αναφέρεται ρητώς πως:

«Σε κάθε αθλητική ομοσπονδία ομαδικού αθλήματος λειτουργούν τα ακόλουθα όργανα διαιτησίας: η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, η Επιτροπή Ορισμού Διαιτητών, η Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας, η Επιτροπή Εφέσεων Διαιτητών και η Επιτροπή Ορισμού Παρατηρητών Διαιτησίας.

Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ) αποτελείται από πέντε (5), επτά (7), εννιά (9), έντεκα (11) μέλη, κατά περίπτωση, με θητεία ίση με αυτή των μελών του Δ.Σ. της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Σε περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, λήξει η θητεία του Δ.Σ. της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, λήγει κι η θητεία των μελών της ΚΕΔ».

Η θητεία του Δ.Σ. της ΕΟΚ έληξε προ μηνών, εξ ου κι ο ορισμός Διοίκησης Πρωτοδικείου. Αυτόματα, βάσει νόμου, έπρεπε να λήξει κι η θητεία της ΚΕΔ, κάτι που (γιατί αλήθεια;) δεν έγινε. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτάθλημα της Α2 (μοναδικό εν εξελίξει) είναι στον αέρα, καθώς κάθε ομάδα μπορεί να κάνει πριν τον αγώνα ένσταση για αντικανονικό ορισμό διαιτητών και να είναι ντε φάκτο ότι θα την κερδίσει.

Είναι άλλη μια (από τις πολλές) καραμπινάτη καταπάτηση του νομικού πλαισίου, πάνω στο οποίο οφείλει να κινείται η διοίκηση Βασιλακόπουλου. Η ΚΕΔ έπρεπε να αλλάξει, αφού έληξε η θητεία της, κάτι που δεν έγινε. Γιατί; Μα όλα στην ΕΟΚ, εδώ και πολλά χρόνια, είναι στον αέρα, κανείς δεν ασχολείται, κανείς δεν ενδιαφέρεται αν οι αποφάσεις είναι σύννομες. Έτσι έμαθαν να κάνουν, έτσι κάνουν.

Αλήθεια, ο Λευτέρης Αυγενάκης κι η συντεταγμένη πολιτεία θα το επιτρέψει; Θα αφήσει το πρωτάθλημα της Α2 στον αέρα, ή θα προσγειώσει εκείνους που θεωρούν ότι είναι υπεράνω νόμων; Θα επιβάλει την κανονικότητα, την τήρηση των νόμων και των διατάξεων; Μήπως αυτός είναι ακόμα ένας λόγος να προσφύγουν στο Πρωτοδικείο οι υποψήφιοι πρόεδροι και να ζητήσουν την απομάκρυνση της τωρινής Διοίκησης, η οποία δεν τηρεί τα προβλεπόμενα;

Είναι κρίμα οι ομάδες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, να πασχίζουν σ’ ένα εντελώς αμφίρροπο πρωτάθλημα κι οι ορισμοί των διαιτητών να είναι παράνομοι. Όπως ήταν, φυσικά, κι οι ορισμοί στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών και Α1 γυναικών, αλλά κανείς δεν αντέδρασε.

Ως πότε, όμως, τα πρωταθλήματα θα είναι στον αέρα, ως πότε η ΚΕΔ θα στελεχώνεται από φιλικά προσκείμενους, είτε έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στη θέση τους είτε όχι; Κάπου πρέπει να τελειώσει το ανέκδοτο κι η ώρα έχει φτάσει… Ώρα να ξηλωθούν όσοι δεν έχουν θέση, ώρα να ξηλωθεί η ΚΕΔ, ώρα να μας αδειάσουν τη γωνιά οι αδιάφοροι, οι κουρασμένοι, οι επιζήμιοι για το ελληνικό μπάσκετ.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Elite League

Δειτε επισης

Σλούκας: «Παίξαμε έξυπνα, δεν ήταν αδιάφορο παιχνίδι»

Στη σημασία της αναμέτρησης στάθηκε ο Κώστας Σλούκας. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έδωσ…