Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Θωμαΐδης: Έως 90.000 φορείς «δείχνουν» τα λύματα της Αττικής, χρειάζονται πέντε εβδομάδες lockdown

Θωμαΐδης: Έως 90.000 φορείς «δείχνουν» τα λύματα της Αττικής, χρειάζονται πέντε εβδομάδες lockdown

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η σημαντική μείωσή του αναμένεται δέκα ημέρες μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού των φορέων του κορονοϊού που έχει αρκετές αβεβαιότητες, οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown, κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών που στην αρχή θα είναι σημαντική και στη συνέχεια βασανιστικά αργή.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown πέραν της 28η Φεβρουαρίου, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες.

Εξάλλου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε ότι αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου, ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα.

Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown, τόνισε ότι εάν διαρκέσει 4 εβδομάδες η αποσυμπίεση των ΜΕΘ θα είναι καλύτερη, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση για σκληρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική αναπόφευκτη. «Τα μέτρα ελήφθησαν την κατάλληλη στιγμή».

Σχετικά με την Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά η τάση του είναι αυξητική, ενώ στο ερώτημα εάν θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση για σκληρό lockdown και εκεί, απάντησε ότι η πλήρωση σε κλίνες ΜΕΘ είναι στο 39% και συνεπώς «υπάρχει χώρος ακόμα». Τέλος, αντιπρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 70% του προσωπικού των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι ένα τέτοιου είδους μέτρο ίσως να έφτανε.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ελπίδες για… Πάσχα στο χωριό άφησε η Κοτανίδου, τι είπε για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Η Αναστασία Κοτανίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, άφησε…