Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Σαλούστρος: “Η Ελλάδα έχει το υλικό να ανταπεξέλθει”

Σαλούστρος: “Η Ελλάδα έχει το υλικό να ανταπεξέλθει”

Ο Χρήστος Σαλούστρος είναι στην αποστολή της Εθνικής στη Ρίγα για τους δύο τελευταίους αγώνες της προκριματικής φάσης για το Ευρωμπάσκετ 2022, επιστρέφοντας στην ομάδα, αφού στο προηγούμενο «παράθυρο» του Σεράγεβο έλειψε λόγω τραυματισμού. Ο παίκτης του Περιστερίου έχει ζήσει την πορεία της στη διαδικασία των προκριματικών και έκανε μια αναδρομή, μια αποτίμηση και μια αναφορά στην ριζική ανανέωση προσώπων.

– Επιστροφή στην Εθνική Ομάδα μετά από αρκετές ταλαιπωρίες που πέρασες τον τελευταίο καιρό, νιώθεις… αναζωογηνημένος;

«Εντάξει, γεγονός, δε με πήγε καλά για μεγάλο διάστημα, με κορονοϊό, τραυματισμό, οπότε η κλήση στην Εθνική που έτσι κι αλλιώς είναι μια μεγάλη χαρά και τιμή ήρθε πραγματικά σαν… βάλσαμο. Μπορεί να μην είμαι στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων παιδιών που αυτή τη φορά είναι η μισή ομάδα, αλλά πραγματικά το συναίσθημα είναι ίδιο με της πρώτης φοράς, για να μην σου πω και πιο έντονο επειδή πέρασα αρκετές ταλαιπωρίες».

– ‘Εχεις ζήσει αγωνίες στα προκριματικά, τώρα ήρθε και η ώρα να ζήσεις κι ένα παράθυρο χωρίς βαθμολογικά άγχη.

«Βαθμολογικά και μόνο, όπως το διευκρίνισες, γιατί παρουσία σε αυτή την ομάδα χωρίς άγχος δεν υπάρχει. Γενικά δεν υπάρχει αγώνας για έναν αθλητή χωρίς στόχο και επιθυμία, αλλά με την Εθνική πάντα είναι κάτι παραπάνω, κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Ξέρεις, αυτή η ομάδα των «παραθύρων» έχει πετύχει πολλά, αλλά ποτέ δεν επαναπαύτηκε. Η δίψα είναι μεγάλη και διαρκής, πάντα αντιμετωπίζαμε τα παιχνίδια σαν τελικούς. Είναι μεγάλο το βάρος της εκπροσώπησης και όλοι θέλουμε να δείχνουμε ότι το αντέχουμε».

– Εδώ στη Ρίγα πλέον, όπως είπες η μισή ομάδα είναι πρωτοεμφανιζόμενα πρόσωπα. Δημιουργεί μια ιδιαίτερη συνθήκη;

«Όλοι το περάσαμε αυτό κάποτε, αλλά σίγουρα τόσο μαζική παρουσία δε νομίζω ότι έχει υπάρξει. Τα παιδιά έχουν ζήσει τη φανέλα με το εθνόσημο στις ηλικιακά μικρότερες ομάδες, αλλά η Ανδρών είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Σίγουρα, το ότι δεν υπάρχει μεγάλο βαθμολογικό «πρέπει» μπορεί να κάνει πιο εύκολη την προσαρμογή στις απαιτήσεις, αλλά βλέπω από την πρώτη ημέρα ότι όλα τα παιδιά έχουν μπει με απόλυτη προσήλωση και συγκέντρωση στον στόχο. Είναι ενδιαφέρον το κράμα που έχει δημιουργηθεί, παραπέμπει και στο μέλλον, αν και το μυαλό μας είναι μόνο στο παρόν».

– Με εξασφαλισμένη και αυτή την πρόκριση πολύ πριν το φινάλε, την ώρα που άλλες παραδοσιακές δυνάμεις αγωνιούν ακόμα, υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της επιτυχημένης πορείας αυτής της ομάδας;

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει και να ξέρεις, δεν το λέω μόνο για το αποτέλεσμα. Το λέω επειδή πάντα, σε όλες τις εκδηλώσεις της αυτή η ομάδα, από την πρώτη προπόνηση, τις συγκεντρώσεις, τα πάντα, είχε αξιοπρέπεια, έδειχνε πόσο σοβαρή ιστορία θεωρούν όλα της τα μέλη την Εθνική Ομάδα. Εντάξει, αθλητισμός είναι και πάντα το αποτέλεσμα κρίνει την επιτυχία, οπότε και έτσι να το πάρεις πάλι επιτυχημένη είναι, αλλά μετράνε κι άλλα πράγματα και δε νομίζω να δόθηκε ποτέ το δικαίωμα σε κάποιον να το αμφισβητήσει».

– Κλισέ μεν και πολυσυζητημένο, αλλά τελικά μέσα από αυτή τη διαδικασία πείστηκαν και οι δύσπιστοι ότι υπάρχει βάθος στο ελληνικό μπάσκετ;

«Πρέπει να πείστηκαν. Δεν είναι θέμα διαχωρισμών, ούτε συγκρίσεων. Ο καθένας την πορεία του και την αξία του κάνει και ουδείς αμφισβητεί το ότι τηρείται η αξιοκρατία στην Εθνική. Φάνηκε, όμως, σε δύσκολες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν από τότε που άρχισαν τα προκριματικά, σε μεγάλες ιδιαιτερότητες, ότι η Ελλάδα είχε το υλικό να αντεπεξέλθει. Τα κατάφερε με διαφορετικές συνθέσεις και νομίζω ότι το συνολικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι αισιόδοξο για το μέλλον και μπορεί να αξιοποιηθεί».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Eurobasket: Το Μαυροβούνιο αντικατέστησε την Ρωσία

Η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία οδήγησε την FIBA να αποβάλει την Ρωσία απ…