Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Το μπάσκετ είναι παιχνίδι για ψηλούς

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Το μπάσκετ είναι παιχνίδι για ψηλούς

SEF OLYMPIACOS PANATHINAIKOS

Υπάρχει μια έκφραση που σιχαίνομαι: «Το ήθελε περισσότερο». Κανείς δεν έχει βρει τρόπο μέτρησης διάθεσης, οπότε το να υποστηρίξουμε ότι ο Παναθηναϊκός το ήθελε περισσότερο, μπορεί να μας οδηγήσει ΜΟΝΟ σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Αυτό, όμως, δεν μας απαγορεύει να επιχειρήσουμε να διαβάσουμε τους αριθμούς, που οδήγησαν τους «πράσινους» στη νίκη.

Το ότι είχαν 100% στις βολές, δείχνει τον βαθμό συγκέντρωσής τους. Το ότι είχαν διπλάσια ριμπάουντ (38-19) αποδεικνύει ότι το μπάσκετ είναι άθλημα για ψηλούς κι οι φιλοξενούμενοι ήταν ψηλότεροι σε όλες τις θέσεις. Ναι, έλειπαν δύο παίκτες σημαντικοί ως προς αυτό το κομμάτι (Παπανικολάου – Βεζένκοφ), όμως αυτό δεν αλλάζει τη γενική εικόνα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να πάει δίχως… ψηλό δεινόσαυρο, για να αλλάζει σε όλα τα σκριν, για να μπορεί να βγει ο σέντερ του και να μαρκάρει περιφερειακό. Αποτέλεσμα: Ο Παπαγιάννης έμοιαζε να παίζει με… παιδάκια απέναντί του. Σκέπασε τα καλάθια, μοίρασε τρόμο, κυριάρχησε στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο Όντετ Κάτας στάθηκε τυχερός, καθώς ο συνήθως άστοχος από την περίμετρο Σαντ-Ρος ήταν άχαστος, ο δε Μποχωρίδης μπήκε με το… μαχαίρι στα δόντια, έκανε τα πάντα σωστά κι αποτέλεσε σημείο αναφοράς της αναμέτρησης. Χωρίς τον ηγέτη του (Νέντοβιτς), με τον αρχηγό του (Παπαπέτρου) να παλεύει με τους δαίμονές του, ο Παναθηναϊκός νίκησε γιατί είχε δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες.

Ο Σλούκας βρήκε τον μπελά του από την άμυνα των φιλοξενούμενων (με υπογραφή του Κουβανού), ο Σπανούλης ήταν ο δεύτερος καλύτερος των ηττημένων, αλλά ο Μπαρτζώκας δεν τον εμπιστεύτηκε όσο έπρεπε, οι υπόλοιποι έμοιαζαν να έχουν παραδοθεί. Εξαιρείται ο ΜακΚίσικ, ο μόνος που δικαίωσε (μετά τον Σπανούλη) τη συμμετοχή του στον αγώνα.

Ο Ολυμπιακός έπρεπε, λογικά, να είναι καλύτερος τώρα που οι άλλοι έχουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, αντ’ αυτού είναι χειρότερος από βραδιά σε βραδιά. Ο Παναθηναϊκός έκανε το δεύτερο συνεχόμενο πολύ καλό παιχνίδι επί ημερών Κάτας, βρίσκοντας τρόπους να κρατά το ενδιαφέρον και την ένταση παρότι εδώ και καιρό (όπως κι ο «αιώνιος» αντίπαλος) έχει αποκλειστεί από την 8άδα.

Η αποψινή βραδιά έχει έναν μεγάλο νικητή, όμως η αλήθεια είναι πως εδώ και κάτι εβδομάδες το ελληνικό μπάσκετ έχει δύο ομάδες εκτός πλέι οφ κι αυτό πρέπει να προβληματίσει τις διοικήσεις. Το χτίσιμο αμφοτέρων ήταν προβληματικό και αν θεωρήσουμε ότι οι αρχιτέκτονες (Μπαρτζώκας και Κάτας) δεν θα αλλάξουν, πρέπει από τώρα να βρουν τους παίκτες, για να στελεχώσουν καλύτερα το ρόστερ της επόμενης μέρας.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Παθιασμένη καλημέρα

Ο Ολυμπιακός είπε καλημέρα με ένα βίντεο γεμάτο πάθος από το ματς με την Παρτιζάν. Ο Ολυμπ…