Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Όλες οι “αιώνιες” μάχες στην Ευρώπη (vids)

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Όλες οι “αιώνιες” μάχες στην Ευρώπη (vids)

panathinaikos olympiakos1

Μέρα ντέρμπι «αιωνίων» η σημερινή (05/02) για την Ευρωλίγκα, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ. Το αποψινό παιχνίδι είναι το 19ο των δύο ομάδων σε Ευρωλίγκα και Πρωταθλητριών, ενώ τρία από αυτά ήταν σε φάιναλ φορ. Συνολικά οι Πειραιώτες υπερέχουν στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις των δύο ομάδων, μετρώντας 12 νίκες έναντι 6 του Τριφυλλιού.

Οι ημιτελικοί σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα, και ο δρόμος προς την Ρώμη

Η αρχή έγινε το μακρινό 1994, όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον ημιτελικό του Τελ Αβίβ με τους Πειραιώτες να φεύγουν νικητές με 77-72. Πάσπαλι, Τάρπλεϊ, Φασούλας και Σιγάλας πήραν την νίκη κόντρα στον εξαιρετικό Βολκόφ, τον Νίκο Γκάλη, αλλά και τους «αμούστακους» τότε Αλβέρτη και Οικονόμου. Οι Ερυθρόλευκοι πέρασαν στον τελικό όπου έχασαν το τρόπαιο από την Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Η ιστορία επαναλήφθηκε ένα χρόνο αργότερα και πολλά χιλιόμετρα πιο μακριά. Στην Σαραγόσα, όπου ο Ολυμπιακός είχε πάρει την νίκη με 58-52, με τον Έντι Τζόνσον να κάνει «όργια» στο παρκέ.  Ο Αμερικανός κέρδισε μόνος του το Τριφύλλι – που είχε εντάξει στην σύνθεση τους τον Ζάρκο Πάσπαλι – πετυχαίνοντας σχεδόν τους μισούς «ερυθρόλευκους» πόντους.

Ακολούθησαν τα δύο παιχνίδια των πλέι οφ της σεζόν 1996-97, της χρονιάς δηλαδή που οι Ερυθρόλευκοι θριάμβευσαν στην Ρώμη κατακτώντας την πρώτη Ευρωλίγκα τους. Μάλιστα, θρίαμβος των Πειραιωτών ήταν και το πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μια από τις πιο μεγάλες εκτός έδρας ευρωπαϊκές νίκες στην ιστορία του κόντρα στο Τριφύλλι (49-69). Το δεύτερο παιχνίδι στο ΣΕΦ το βάφτηκε και πάλι κόκκινο  (65-57), για να ανοίξει ο δρόμος για τον θρίαμβο της Ρώμης.

Οι Μάχες στο top-16 της χρονιάς της Πράσινης επέλασης στην Μπολόνια

Οι δύο ομάδες ξανασυναντήθηκαν την σεζόν 2001-02, στην φάση των «16» με τον απολογισμό να είναι μια νίκη για τον κάθε ένα, στην σεζόν που ο Παναθηναϊκός πήρε ίσως την πιο δύσκολη Ευρωλίγκα της ιστορίας του κόντρα στην πανίσχυρη – και γηπεδούχο Κίντερ – στην Μπολόνια. Ο Ολυμπιακός είχε διαλύσει τον «αιώνιο» αντίπαλο με 92-75, με τους Πράσινους να πανηγυρίζουν την πρώτη ευρωπαϊκή τους νίκη επί των Ερυθρολεύκων με 88-78 στο ΟΑΚΑ.

Η ματσάρα στο Βερολίνο και τα τελευταία παιχνίδια σε top-16

Επόμενη φορά που διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι δύο ομάδες ήταν στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, στον ημιτελικό που έχει μείνει στην ιστορία για το καλύτερο παιχνίδι τους. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που ήταν για πολύ γερά νεύρα με τις δύο ομάδες να βγάζουν πολύ μεγάλη ποιότητα στο παρκέ της «O2 Arena». Σπανούλης (18π.) και Μπατίστ (19π., 6ρ.) ήταν οι κορυφαίοι του Παναθηναϊκού, με τον Νίκολα Πέκοβιτς να είναι αυτός που πέτυχε το καλάθι που έκρινε το ματς. Για τους Πειραιώτες, ξεχώρισε ο Γκριρ με 18 πόντους και ο Βούισιτς με 14.

Στην συνέχεια χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια για να συναντηθούν ξανά οι δύο ομάδες. Συγκεκριμένα, ήταν την σεζόν 2013-14 όταν είχαμε και πάλι Ελληνικό εμφύλιο στο top-16 της Ευρωλίγκα. Ο απολογισμός ήταν μια νίκη και μια ήττα με αμφότερες της ομάδες να προστατεύουν τις έδρες τους με όπλο την άμυνα. Οι Πράσινοι είχαν επικρατήσει με 66-62 στο ΟΑΚΑ με κορυφαίους τους Ούκιτς (14π) και Λάσμε (18π), με τον Ολυμπιακό να υπερασπίζεται το ΣΕΦ κερδίζοντας με 68-65, με τους Σλούκα (12), Ντάνστον (12π) και Μάντζαρη (11π) να είναι μοναδικοί διψήφιοι, αλλά τον Βασίλη Σπανούλη να πετυχαίνει μεγάλο τρίποντο τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Η νέα εποχή της Ευρωλίγκας με τα παιχνίδια σε ετήσια βάση

Αυτά ήταν τα τελευταία παιχνίδια σε φάση των «16» που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες με την συνέχεια να τους θέλει αντιμέτωπους σε ετήσια βάση, καθώς άλλαξε το φορμάτ της Ευρωλίγκας. Από την σεζόν 2016-17 οι δύο ομάδες είχαν σταθερά δύο αναμετρήσεις την χρονιά. Ο Ολυμπιακός μέτρησε δύο νίκες την πρώτη χρονιά, με το σκορ να είναι 1-1 και τις τρεις επόμενες σεζόν.

Ακολουθούν τα παιχνίδια της Regular Season:

  • 2016-17: Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 77-79

Η αρχή έγινε στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό να φεύγει με μεγάλο διπλό έχοντας ως πρωταγωνιστές ποιους άλλους, τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη. Ο πρώτος τελείωσε το παιχνίδι με 22 πόντους, με τον «υπαρχηγό» να ακολουθεί με 16. Μάλιστα, ο Συριανός φόργουορντ ήταν αυτός που χάρισε την νίκη στην ομάδα του, αφού 3’’ πριν την λήξη πέτυχε καλάθι και φάουλ μετά από πάσα του Σπανούλη.

  • 2016-17: Ολυμπιακός -Παναθηναϊκός 77-69¨

Οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν να κάνουν το δύο στα δύο εκείνη την χρονιά, καθώς υπερασπίστηκαν και το ΣΕΦ στο ματς του δεύτερου γύρου. Μάικ Τζέιμς (24) και Κέι Σι Ρίβερς (23) κουβάλησαν επιθετικά του Τριφύλλι, ωστόσο ένα ξέσπασμα του Ιωάννη Παπαπέτρου με 8 συνεχόμενους πόντους 4 λεπτά πριν το τέλος έδωσε στους Πειραιώτες διψήφιο προβάδισμα, το οποίο αρκούσε για να πάρουν την νίκη.

  • 2017-18: Ολυμπιακός -Παναθηναϊκός 62-70

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο εκείνη την χρονιά, αφού στο πρώτο ματς της κανονικής περιόδου είχε αλώσει το ΣΕΦ κερδίζοντας τον «αιώνιο» αντίπαλο του. Κορυφαίος σε εκείνο το παιχνίδι για τους Πράσινους ήταν ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος με τους 15 πόντους του και την ενέργεια του συνέβαλε τα μέγιστα στην νίκη, αλλά και τον Λούκας Λεκαβίτσιους, ο οποίος ήρθε ως από μηχανής θεός και κουβάλησε το τριφύλλι στα τελευταία λεπτά.

  • 2017-18: Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 85-87

Η απάντηση του Ολυμπιακού ήρθε στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου, με τους Ερυθρόλευκους να επικρατούν στο ΟΑΚΑ σε ένα ματς – θρίλερ που κρίθηκε στην παράταση. Μεγάλος πρωταγωνιστής των νικητών ήταν ο Μπράιαν Ρόμπερτς, ο οποίος είχε 18 πόντους με τέσσερα μεγάλα τρίποντα. Για το Τριφύλλι είχε ξεχωρίσει πάλι ο Τζέιμς Γκιστ με 21 πόντους.

  • 2018-19: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 93-80

Ο Παναθηναϊκός για δεύτερη σερί χρονιά κατάφερε να πάρει το παιχνίδι του πρώτου γύρου, με τον Τσάβι Πασκουάλ να βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Συγκεκριμένα, μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν οι Λούκας Λεκαβίτσιους και Θανάσης Αντετοκούνμπο. Από την μια ο βραχύσωμος Λιθουανός είχε πετύχει 17 πόντους, με τον αδερφό του Γιάννη να έχει 12 αλλά να είναι άχαστος με 5/5 δίποντα, 2/2 βολές.

  • 2018-19: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 79-65

Στον δεύτερο γύρο στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός έκανε το 1-1 με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να δίνει μια πραγματική παράσταση. Ο νυν σέντερ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος των αιθέρων πραγματοποιώντας ένα μεγαλοπρεπές νταμπλ-νταμπλ. Συγκεκριμένα, ο Σέρβος ψηλός είχε τελειώσει το παιχνίδι με 18 πόντους, αλλά και 18 (!) ριμπάουντ.

  • 2019-20 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 99-93

Το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός έφτασε δύσκολα στη νίκη στην παράταση (99-93). Ήταν ένα παιχνίδι που ήταν ένας επιθετικός μονόλογος του Ταϊρίς Ράις, ο οποίος έγραψε ιστορία. Ο βραχύσωμος γκαρντ του Τριφυλλιού είχε πραγματοποιήσει φανταστική εμφάνιση τελειώνοντας το ματς με 41 πόντους και 8/16 τρίποντα.

https://youtube.com/watch?v=-dFv-3ObXpw
  • 2019-20 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 81-78

Στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου στο ΣΕΦ υπήρχε πάλι ένας πρωταγωνιστής. Ο ανανεωμένος Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα ήθελε να πάρει την ρεβάνς και τα κατάφερε, με τον Σακίλ ΜακΚίσικ να αναδεικνύει το πλούσιο ταλέντο του. Με τις φοβερές διεισδύσεις του κατάφερε να κάνει σμπαράλια την άμυνα του Παναθηναϊκού, τελειώνοντας το παιχνίδι με 22 πόντους, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη.

  • 2020-21 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 71-78

Τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων ήταν αυτή του πρώτου γύρου της φετινής σεζόν στο ΟΑΚΑ, όπου οι Ερυθρόλευκοι είχαν πάρει το διπλό. Το παιχνίδι είχε κριθεί από τον εξαιρετικό Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος σε 20 λεπτά συμμετοχής είχε 17 πόντους, με 6/7 δίποντα, 1/2 δίποντα και 2/2 βολές. Η εμφάνιση του Συριανού φόργουορντ σε συνδυασμό με το κακό ματς του Νέντοβιτς (9 πόντοι, με 4/13 σουτ), ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες της νίκης των Πειραιωτών.

https://youtube.com/watch?v=nlZf9hd5qMQ
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Σλούκας: «Παίξαμε έξυπνα, δεν ήταν αδιάφορο παιχνίδι»

Στη σημασία της αναμέτρησης στάθηκε ο Κώστας Σλούκας. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έδωσ…