Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Κρούσματα και τεστ αποκαλύπτουν την έκρηξη στην θετικότητα

Κρούσματα και τεστ αποκαλύπτουν την έκρηξη στην θετικότητα

Κορωνοϊός

Κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα μας, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει και ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται για την συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Πόσα τεστ πραγματοποιήθηκαν όμως μέσα σε ένα 24ωρο και τι δείχνει η σύγκριση με την Τρίτη 26 Ιανουαρίου και 12 Ιανουαρίου; Τι «αποκαλύπτει» ο μέσος όρος των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Σήμερα Τρίτη 2/2, Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1261 κρούσματα. Όπως αναφέρει το news4health.gr, το ίδιο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 16.721 μοριακά τεστ και 20.870 rapid τεστ στο σύνολο 37.591. Βάσει αυτών η θετικότητα ανήλθε σε 3,35%

Περισσότερα τεστ, παραπάνω κρούσματα;
Πριν από μια εβδομάδα ακριβώς όμως, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου τα κρούσματα ήταν 842, ενώ αντίστοιχα είχαν γίνει 17.204 μοριακά τεστ και 19.036 Rapid τεστ δηλαδή συνολικά 36.240. Αυτό δείχνει ότι σήμερα πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 1000 τεστ επιπλέον. Συγκεκριμένα 1.351.

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου από την άλλη, ο ΕΟΔΥ είχαν ανακοινώσει 866 κρούσματα και είχαν πραγματοποιηθεί αντίστοιχα 12.556 μοριακά τεστ και 29.118 Rapid τεστ στο σύνολό τους 41.6774.

Συμπερασματικά, υπάρχει όντως άυξηση στα κρούσματα, ωστόσο έχουν πραγματοποιηθεί και περισσότερα τεστ κορονοϊού. Παρόλα αυτά σημαντικό ρόλο στην μεγάλη εικόνα παίζει και ο μέσος όρος των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Τι δείχνει ο μέσος όρος των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα
Τις τελευταίες 7 ημέρες παρατηρήθηκαν 300 κρούσματα περισσότερα κατά μέσο όρο σε σχέση πριν 2 εβδομάδες ενώ τα τεστ κορονοϊοϋ των τελευταίων 7 ημερών είναι τα περισσότερα μέσα στο 2021.

Στη σημερινή του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ ανέφερε 1261 κρούσματα. Την τελευταία φορά που είχαμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων ήταν στις 29 Δεκεμβρίου του 2020 όταν εντοπίστηκαν 1045 θετικά περιστατικά κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν στις 12 Νοέμβρη (3.316).

Ρίχνοντας μία προσεκτική ματιά στον 7ημερο κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων παρατηρούμε μία ταχεία αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα΄. Ειδικότερα, σήμερα ο μέσος όρος κρουσμάτων για τις τελευταίες 7 ημέρες φτάνει τα 799. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο 7ημερο μέσο όρο κρουσμάτων μέσα στο 2021.

Αναλυτικά ο μέσος όρος των κρουσμάτωνστο news4health.gr

Στον χορό μπαίνουν και οι…μεταλλάξεις
Σε κάθε περίπτωση, επειδή στον …χορό μπαίνει και το θέμα των μεταλλάξεων στην χώρα μας, οι οποίες και φαίνεται να είναι ακόμα πιο επικίνδυνες σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες, οι λοιμωξιωλογοι συνεχίζουν να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 θετικά κρούσματα με το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος και ένα κρούσμα με το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει το news4health.gr, το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, από την ανάλυση δειγμάτων της περασμένης εβδομάδας, 31 δείγματα βρέθηκαν θετικά στη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, με την πλειοψηφία να έχουν προέλθει από δείγματα που εξετάστηκαν σε Κέντρα Υγείας. Στα 205 ανέρχονται πλέον συνολικά τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε στην έκθεση του ΕΟΔΥ, «ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 76 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς».

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά για το βρετανικό στέλεχος [VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7)] τα οποία εντοπίστηκαν όλα στην Αττική.

Συγκεκριμένα το βρετανικό στέλεχος ανιχνεύθηκε σε:

7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία
24 δείγματα από Κέντρα Υγείας
«Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2», σημειώνεται.

Γιατί θεωρείται πιο επικίνδυνη η βρετανική μετάλλαξη
«Η μετάλλαξη του νέου κορονοϊού που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία ότι θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19 εμφανίσθηκε και στο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία», δήλωσε σήμερα καθηγητής που είναι μέλος επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την βρετανική κυβέρνηση.

Η μετάλλαξη E484K, η οποία παρουσιάζεται στην πρωτεΐνη ακίδα του νέου κορονοϊού, είναι η ίδια αλλαγή με αυτήν που έχει παρατηρηθεί στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, που έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία.

Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι τα εμβόλια και η θεραπεία αντισωμάτων είναι λιγότερο αποτελεσματικές κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Αντιθέτως, τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι τα εμβόλια λειτουργούν το ίδιο καλά κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, το οποίο ονομάζεται B.1.1.7 και το οποίο αρχικά δεν είχε την μετάλλαξη E484K.

«Η μετάλλαξη που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία, την οποία ονομάζουμε E484K, έχει παρουσιαστεί και στο νέο στέλεχος του Κεντ σε μέρη της χώρας», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC ο Κάλουμ Σέμπλ, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, αναφερόμενος στην νότια αγγλική κομητεία όπου ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού.

Η ανησυχία για το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος οδήγησε τις αρχές στην Αγγλία να αρχίσουν μαζικό διαγνωστικό έλεγχο πόρτα-πόρτα σε 80.000 ανθρώπους που ζουν σε περιοχές στις οποίες βρέθηκαν κρούσματα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους που δεν είχαν καμία σχέση με την Νότια Αφρική.

Το γεγονός ότι η μετάλλαξη E484K παρουσιάστηκε στη Βρετανία είχε ήδη αναφερθεί σε τεχνική ενημέρωση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, αλλά αυτό δεν είχε γίνει ευρέως αντιληπτό εκτός των επιστημονικών κύκλων.

«Δυστυχώς η έλλειψη ελέγχου αυτών των διαφόρων παραλλαγμένων στελεχών στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να οδηγήσει τον πληθυσμό στο να γίνει χωνευτήρι για διάφορες αναδυόμενες παραλλαγές του SARS-COV-2/COVID-19», δήλωσε ο Τζούλιαν Τανγκ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…