Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Αδιόρθωτη η ΕΟΚ

Αδιόρθωτη η ΕΟΚ

WOMAN NATIONAL TEAM e1612708173495

Το γυναικείο μπάσκετ πανηγυρίζει μια μεγάλη πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2021. Και το πέτυχε με… χιτσκοκικό τρόπο, με επιθετικό ριμπάουντ, καλάθι και φάουλ της Μαριέλας Φασούλα. Αλλά, μισό λεπτό: Πρόκειται για μεγάλη πρόκριση, ή για άλλη μια τεράστια γκάφα της ΕΟΚ;

Πριν από έξι χρόνια, η Εθνική Γυναικών έπαιζε στο Ευρωμπάσκετ της Ουγγαρίας (το 2015), με στόχο την πρόκριση στην τετράδα, κάτι που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη επιτυχία σε επίπεδο γυναικείου μπάσκετ.

Στην τελευταία επίθεση, κόντρα στο Μαυροβούνιο, η Εθνική πήγε για τρίποντο, καθώς η ενημέρωση που επισήμως είχε ο πάγκος ήταν πως χρειάζονταν τρεις πόντους για την πρόκριση. Το σουτ δεν ήταν εύστοχο, η πρόκριση χάθηκε και μετά προπονητές και παίκτριες ενημερώθηκαν ότι αρκούσε και δίποντο. ΓΚΑΦΑ, με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Συμβαίνει (λέμε τώρα) και στα καλύτερα σπίτια.

Τότε είχαν γραφτεί πολλά για τον τρόπο με τον οποίο η Ομοσπονδία αντιμετωπίζει το γυναικείο μπάσκετ. Έξι χρόνια μετά, η ΕΟΚ είναι αδιόρθωτη. Στον αγώνα με τη Βουλγαρία, ο κόουτς Μασλαρινός πήρε τάιμ άουτ και έδειξε στις παίκτριες το σύστημα για την τελευταία επίθεση. Τρίποντο, με την Πουλοπούλου να το εκτελεί. Γιατί; Μα από το ημίχρονο, που είχε τελειώσει ο αγώνας της Λετονίας, ήταν ξεκάθαρη η οδηγία: Θέλουμε νίκη με 18 πόντους.

Όντως η Παυλοπούλου επιχείρησε τρίποντο (ενδεχομένως πατούσε, αλλά μικρή σημασία έχει) η μπάλα βρήκε στεφάνι, από μηχανής… Θεά η Φασούλα, πήρε το ριμπάουντ, πέτυχε το καλάθι, κέρδισε και φάουλ και με τη συμπληρωματική βολή έστειλε την Εθνική στα τελικά.

Όλα καλά; Μόνο που αρκούσαν 17 πόντοι, καθώς είχαμε καλύτερο γκολ-αβερέιτζ από τη Λετονία! Για άλλη μια φορά, οι ιθύνοντες μέτρησαν λάθος κι έτσι αντί να πάμε σε μια επίθεση κοντά στο καλάθι, για να υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες, επιλέξαμε τρίποντο, αφού ο πάγκος δεν είχε σωστή πληροφόρηση. Κι είναι πρόδηλο ότι ο προπονητής (όπως και τότε ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος) είναι ο μόνος που δεν ευθύνεται.

Η διαφορά ανάμεσα στην προ εξαετίας γκάφα και την τωρινή, είναι πως τότε δεν πήραμε το επιθετικό ριμπάουντ, κάτι που συνέβη τώρα με τη Φασούλα. Από σύμπτωση χάνουμε ή κερδίζουμε, δίχως να υπάρχει κανείς, που να ασχολείται με τη δέουσα σοβαρότητα. Κι είναι υπεύθυνη η ΕΟΚ, γιατί εκείνη επιλέγει τους ανθρώπους, που ασχολούνται με τις Εθνικές ομάδες, που ενισχύουν την προσπάθεια των προπονητών και των αθλητών/τριών.

Στην αυτονόητη ερώτηση πότε θα αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα της Εθνικής Γυναικών η ΕΟΚ», η απάντηση είναι «μόλις αλλάξει η ηγεσία της». Το καλύτερο / χειρότερο είναι πως στην Ομοσπονδία πανηγυρίζουν για την επιτυχία, στην οποία αφενός είναι πανηγυρικά αμέτοχοι, αφετέρου λίγο έλειψε να τη σαμποτάρουν.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Εκτός και ο Λεσόρ

Εκτός και ο Λεσόρ με Περιστέρι. Ο Ματίας Λεσόρ έμεινε τελευταία στιγμή εκτός από τον αγώνα…