Κεντρική A2 Κάτζος: “Να δώσει η πολιτεία 50 χιλιάδες ευρώ σε κάθε σωματείο για να επανέλθουμε”
A2

Κάτζος: “Να δώσει η πολιτεία 50 χιλιάδες ευρώ σε κάθε σωματείο για να επανέλθουμε”

Ο πρόεδρος του Κοροίβου, Σάκης Κάτζος, μίλησε στην “Πρωινή” κι αναφέρθηκε σε τρεις δρόμους επανεκκίνησης, ενώ τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τις ομάδες με ένα ποσό της τάξης των 50 χιλιάδων ευρώ για να ανταπεξέλθουν.

«Το πρόβλημα του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι τα τεστ και το υγειονομικό πρωτόκολλο, αλλά τα μπάτζετ των ομάδων, τα οποία λόγω των δυσμενών οικονομικά συνθηκών που έχει προκαλέσει το lockdown στην αγορά, δεν μπορούν να καλυφθούν. Άποψή μου είναι πως αν αυτή τη στιγμή ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα μπάσκετ των εθνικών κατηγοριών, πολλές ομάδες θα χρεοκοπήσουν. Το 90% των σωματείων τα χρήματα για το μπάτζετ της χρονιάς δεν τα έχουν στην τσέπη ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Είναι υποσχέσεις που παίρνουν από την αγορά, από χορηγούς, από μέλη από διαφημιζόμενους και υποστηριχτές. Αν πούμε πως Γενάρη ή Φλεβάρη ανοίγουμε, σε ποιον θα απευθυνθούμε για να πάρουμε χορηγία; Σε αυτούς που είναι κλειστοί; Ο Κόροιβος για να βγάλει τη χρονιά θέλει κοντά στα 100.000 ευρώ και όλες οι ομάδες της Α2 θέλουν από 60-70.000 ευρώ έως 150.000. Ναι να ανοίξουμε, αλλά η Πολιτεία θα πρέπει να κάνει μια γενναία επιχορήγηση και όχι 2.500 ευρώ σε κάθε σωματείο, που για μια ομάδα αυτό το ποσό είναι ένα ταξίδι για εκτός έδρας παιχνίδι. Κανενός σωματείου δεν λύνουν το πρόβλημα τα 2.500 ευρώ συν τα 1.000 ευρώ που θα πάρουν για κάθε επιπλέον τμήμα που έχουν».

«Το κράτος να επιχορηγήσει σοβαρά τις εθνικές κατηγορίες»

Στην ερώτησή μας ποια λύση θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει για την επανεκκίνηση στο μπάσκετ, ο Σάκης Κάτζος είπε: «Κατ’ εμέ, οι δρόμοι είναι τρεις αυτή τη στιγμή: Πρώτον, ο δρόμος της ανευθυνότητας, όπου λέμε ότι ανοίγουμε αρκεί να εξασφαλιστούν τα τεστ Covid-19, αδιαφορώντας για την οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων, ύστερα από την απόφαση της Κυβέρνησης για lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό αποτελεί ανευθυνότητα και θα οδηγήσει στη διάλυση πολλών σωματείων των εθνικών κατηγοριών. Από κει και πέρα, οι δρόμοι της λογικής, της σύνεσης και της σοβαρής αντιμετώπισης της κατάστασης είναι δύο: το κράτος να επιχορηγήσει σοβαρά την Α2 και τις άλλες εθνικές κατηγορίες αναλογικά, για να μπορούν να τρέξουν τα πρωταθλήματα. Όχι με 2.500 ευρώ, αλλά με ένα σοβαρό ποσό, με 50.000 ευρώ τουλάχιστον για κάθε σωματείο στην Α2 και ένα μικρότερο ποσό από αυτό για τα σωματεία της Β΄ και Γ΄ Εθνικής. Ή τα 12.000.000 ευρώ που θέλει να μοιράσει στα σωματεία που εγγράφονται στο μητρώο της Γ.Γ.Α., να τα μοιράσει στους αθλητές και τους προπονητές των εθνικών κατηγοριών για τους υπόλοιπους πέντε μήνες, ώστε και αυτοί να έχουν ένα εισόδημα και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με το πρωτόκολλο κλπ.. Αυτοί είναι οι τρεις δρόμοι που υπάρχουν κατά την άποψή μου. Ο ένας είναι της καταστροφής και οι άλλοι της λογικής και της σύνεσης, εκτιμώντας αντικειμενικά την σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να μπορούν να υπάρχουν την επόμενη μέρα και προπονητές και αθλητές αλλά και σωματεία. Διότι αν δεν υπάρχουν σωματεία δεν υπάρχει και αθλητισμός».

«Η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της»

Ο Πρόεδρος του Κοροίβου κατέληξε ως εξής: «Το θέμα μας λοιπόν δεν είναι τα τεστ και το υγειονομικό πρωτόκολλο. Εννοείται πως δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να επιβαρυνθούμε οικονομικά τα τεστ. Εδώ δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσουμε πια. Εφόσον η Πολιτεία αποφάσισε να κλείσει την αγορά και να επιβάλει lockdown, πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες της. Όταν κατεβάζεις το διακόπτη σε μια οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να αναλάβεις και την ευθύνη για το πώς θα επιβιώσουν όλοι αυτοί. Και ένα άλλο θέμα που υπάρχει είναι για ποιο λόγο να παίζουμε χωρίς κανείς από την τοπική κοινωνία να μπορεί να παρακολουθήσει τα παιχνίδια μας; Εντάξει, είπαμε να το κάνουμε για ένα-δύο-τρεις μήνες, αλλά για ποιο λόγο να γίνεται αυτό συνεχώς; Να μην μπορούν να μπουν έστω 300 φίλαθλοι που αγαπούν το άθλημα, τι νόημα υπάρχει;».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε A2

Δειτε επισης

Μπουρούσης – Επιστρέφει για χάρη της Καρδίτσας

Επιστρέφει στην αγωνιστική δράση ο Γιάννης Μπουρούσης με τη φανέλα της ομάδας που ξεκίνησε…