Κεντρική Ελλάδα Χουγκάζ: «Μιλάω σαν προπονητής στα παιδιά μου»

Χουγκάζ: «Μιλάω σαν προπονητής στα παιδιά μου»

chris chougaz

Ο πρώην μπασκετμπολίστας και νυν προπονητής της γαλλικής Λουργκ, Κρις Χουγκάζ, μίλησε στην εκπομπή Cover Page και στους Αλέξανδρο Σόμογλου και Λένα Καραλή για το ελληνικό μπάσκετ, τα παιδιά του αλλά και την εμπειρία του στο εξωτερικό.

Για την επιλογή του να προπονεί ομάδες του εξωτερικού ανέφερε «Είναι μια συνειδητοποιημένη επιλογή λόγω της κατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα. Μ’ αρέσει πάρα πολύ το μπάσκετ και θέλω να το μαθαίνω σε διάφορες χώρες και ηπείρους».

Για το ελληνικό πρωτάθλημα δήλωσε «Θεωρώ ότι το πρωτάθλημα στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Και αυτό λόγω των Ελλήνων παικτών που είναι πάρα πολύ δυνατοί και κρατάνε υψηλό το επίπεδο. Το πρόβλημα δεν είναι στους παίκτες ούτε στους προπονητές άλλα στις διοικήσεις και αυτό έχει ρίξει την εικόνα μας σε σχέση με το τότε κορυφαίο της δεκαετίας του 70’ πρωτάθλημα που νομίζω ήταν το καλύτερο στην Ευρώπη».

Όσον αφορά το γαλλικό τόνισε πως «Είναι μέτριας ποιότητας στη δυναμική άλλα πολύ ανώτερο στην οργάνωση. Σέβονται πολύ τον εργαζόμενο είτε αυτός είναι ο φροντιστής είτε ο head coach».

Για τον κορωνοϊό, όπου και νόσησε, σε κοινωνικό και αθλητικό επίπεδο ανέφερε «Κάλο είναι μην το περνάει ο κόσμος. Εγώ προσωπικά ταλαιπωρήθηκα την πρώτη εβδομάδα καθώς πρόκειται για μια πολύ δυνατή γρίπη. Ένιωθα πως είναι κάτι διαφορετικό αλλά δεν μου έχει αφήσει κάτι. Εμείς σταματήσαμε για ενάμιση μήνα. Υπήρχε φυσικά ένα πρωτόκολλο από την αρχή. Αν είχες περισσότερα από τρία κρούσματα δεν αγωνιζόταν η ομάδα. Μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουμε αρρώστησε όλη μου η ομάδα. Σταματήσαμε για δυο εβδομάδες. Μετά κάναμε τρία ματς και μετά διακόπηκε όλο το πρωτάθλημα γιατί ήταν δύσκολη η κατάσταση σε όλη τη χώρα. Τώρα ξεκινήσαμε πάλι. Όμως σε όλο το διάστημα που υπήρχε διακοπή συνεχίζαμε τις προπονήσεις. Είναι επικίνδυνο να μην προπονείσαι γιατί θα υπάρχουν τραυματισμοί. Θες ένα μήνα μετά για να ξεκινήσεις πάλι».

Για τη χθεσινή εμφάνιση του Νεμάνια Νέντοβιτς δήλωσε «Είναι κρίμα για τον ίδιο τον παίκτη που βάζει 40 πόντους και δεν κερδίζει. Πήγε καλά ο Παναθηναϊκός ειδικά προς το τέλος. Τώρα μιλάμε πως στεναχωριέται ο Παναθηναϊκός που έχασε στη Μακάμπι. Έχει μια δυναμική η ομάδα. Θα μπορούσε να κερδίσει. Ξέρεις αυτό που λένε όταν ένας παίκτης θα πάρει πάνω από 20 προσπάθειες σε κάποιους θα λείπουν αυτές. Θεωρώ ότι οι 81 πόντοι που έβαλε είναι αρκετοί άλλα οι 89 που δέχθηκε ήταν πολλοί. Αν ξεκινούσε καλύτερα ίσως να ήταν αλλιώς τα πράγματα».

Όσον αφορά την παρουσία των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα τόνισε «Υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι που είναι κολοσσοί μπροστά στις δικές μας ομάδες σε μπάτζετ και οργάνωση. Υπάρχουν άλλες που έχουν επενδύσει πολλά λεφτά τόσα χρονιά και ακόμα προσπαθούν να πετύχουν κάτι. Θα είναι επιτυχία άμα μπουν και οι δυο ομάδες στην οχτάδα».

Για την απόφαση της Μπαρτσελώνα να αφήσει τον Ερτέλ στην Κωνσταντινούπολη σχολίασε λέγοντας «Δεν ξέρουμε πάντα τι έχει συμβεί άλλα οτιδήποτε και αν έχει κάνει δε δικαιολογείται. Νομίζω πως αυτό δεν τιμάει το σύλλογο».

Όσον αφορά τους γιους του, Ρόμπερτ και Νίκο, που ασχολούνται με το μπάσκετ τόνισε πως «Πάντα στόχος είναι να ξεπερνάνε και να γίνονται καλύτερα από τους γονείς. Μιλάμε για δυο παιδιά που το έχουν σαν στόχο ζωής να παίξουν μπάσκετ. Το βασικό είναι να τους αφήνουμε μονούς να επιλέξουν τι θα κάνουν. Δε θέλαμε πότε να τους σπρώξουμε εμείς. Ο Νίκος από 5 χρονών παίζει μπάσκετ. Ο Ρόμπερτ έχει κάνει περισσότερα πράγματα. Κολύμπι και ποδόσφαιρο μέχρι τα 15. Τότε επέλεξε και το μπάσκετ. Ξεκινήσανε και οι δυο μαζί σαν πρωτοετής στο πανεπιστήμιο. Ο Νίκος μετά από μια πάρα πολύ καλή χρονιά σαν πρωτοετής επέλεξε να έρθει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μόνος του επέλεξε να έρθει να παίξει στην Ελλάδα. Εγώ του μιλάω περισσότερο σαν προπονητής πράγμα που σημαίνει πως θα είμαι αυστηρότερος απέναντι του. Η ομάδα του είχε ξεκινήσει με 4 ήττες άλλα άρχισα να του λέω καλά στην πρώτη του νίκη. Για να εκτιμηθεί η καλή απόδοση, η ομάδα του πρέπει να κερδίζει. Προσπαθώ να του βάλω αρχές και είμαι αυστηρός άμα ζητήσει τη γνώμη μου”, για να προσθέσει πως “Δεν είναι εύκολο για εμάς, καθώς θα είμαστε σε τρεις διαφορετικές χώρες. Δεν περιμένουμε όμως αυτό καθώς οι καρδιές μας είναι κοντά».

Κλείνοντας για τον βασικό ρόλο που παίζει η νοοτροπία ανέφερε «Πολλά παιδιά που έβλεπα κατάλαβα ότι η νοοτροπία μπορεί να εκτινάξει έναν αθλητή. Από την άλλη βλέπω παιδιά με ταλέντο που δεν έκαναν καριέρα λόγω νοοτροπίας».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Ελλάδα

Δειτε επισης

Γκριμάου: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη εμπειρία»

O προπονητής της Μπαρτσελόνα Ρότζερ Γκριμάου μίλησε για τον Ολυμπιακό. Η Μπαρτσελόνα ετοιμ…