Απώλεια στήριξης

nedovic thunder

Ποτέ δεν ήμουν καλός στις… θετικές επιστήμες, οπότε συγνώμη αλλά θα αντιγράψω: «… Για μια συγκεκριμένη τιμή της γωνίας προσβολής, που λέγεται κρίσιμη γωνία προσβολής (αcrit ), η αποκόλληση έχει γίνει σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπου δεν είναι αρκετή η άντωση που παράγει το αεροσκάφος για να την εξουδετερώσει κι έτσι το αεροσκάφος αρχίζει και χάνει ύψος. Το φαινόμενο αυτό, ονομάζεται απώλεια στήριξης».

Αυτή η… απώλεια στήριξης οδήγησε την εντυπωσιακή πτήση των «πράσινων», με πιλότο τον Νεμάνια Νέντοβιτς, σε… ανώμαλη προσγείωση. Κι αν η βαθμολογική εικόνα ήταν διαφορετική, θα περνούσε στα… ψιλά η ήττα από τη Μακάμπι και θα στεκόμασταν ΜΟΝΟ στον «κεραυνό» Νέντοβιτς, που χτύπησε με… (Νε)μανία το Τελ Αβίβ.

Η αλήθεια είναι πως για όσους αγαπούν το μπάσκετ, η μονομαχία Νέντοβιτς – Ουίλμπεκιν ήταν απολαυστική. «Βάλε μου, να σου βάλω», «κοίτα πώς το κάνω», «σιγά που δεν μπορώ», ήταν σαν να έλεγε ο ένας στον άλλον, στο διάστημα που οι υπόλοιποι οκτώ απλά παρακολουθούσαν. Κι επειδή το μπάσκετ είναι ψυχαγωγικό άθλημα, δεν μπορεί παρά να νιώσεις χαρούμενος, που κάθισες μπροστά στην τηλεόραση και είδες τόσο χορταστικό θέαμα.

Από την άλλη υπάρχει ο κυνισμός της νίκης, ο στόχος κι εδώ τα πράγματα ήταν αντιστρόφως ανάλογα. Ο Νέντοβιτς νίκησε κατά κράτος στη μονομαχία με τον Ουίλμπεκιν, όμως ο Αμερικανός είχε κι άλλους στην παρέα, που να είναι συνδεδεμένοι με το καλάθι. Την ίδια στιγμή, ο Σέρβος είχε… απώλεια στήριξης από τους συμπαίκτες του, όταν πλέον όλη η άμυνα κοίταζε αυτόν, όταν ο Σφαιρόπουλος κατάλαβε ότι ο Νέντοβιτς μπορούσε να σκοράρει όλο το βράδυ κι αποφάσισε να δώσει βοήθειες από τη δυνατή πλευρά, κάτι που στα βιβλία της προπονητικής θεωρείται από μεγάλο ρίσκο (στην καλύτερη), ως απαγορευτική αντίδραση (στη χειρότερη).

Γιορτινές μέρες, οι δύο ομάδες πρόσφεραν υπερθέαμα στο δεύτερο μισό του αγώνα, με τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει με άδεια χέρια κι αυτό το λες και πρόβλημα. Βλέπετε ομάδες όπως η Εφές θα βρουν αργά ή γρήγορα τον δρόμο τους, οπότε όσο μένει πίσω, τόσο θα αμφισβητηθεί η ικανότητά του να περάσει στους «8» και να συνεχίσει τα ευρωπαϊκά του ταξίδια. Κι αυτό είναι μάλλον άσχετο με τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, έχει να κάνει με άλλες ήττες, που έπρεπε να είχαν αποφύγει οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα.

Αντί επιλόγου: Επιθετικά ο Νέντοβιτς ένιωσε χθες τη… μοναξιά του σχοινοβάτη. Κάπως έτσι νιώθει από την αρχή της σεζόν στα… ψηλά πατώματα ο Γιώργος Παπαγιάννης. Μήπως πρέπει να αναζητηθεί ένας σέντερ, που να μπορεί να κρατήσει υψηλό ρυθμό στο παιχνίδι, όταν ο Big Papa θα παίρνει ανάσες;

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 60-50

Το 2-2 έκανε ο Ολυμπιακός. Σε πέμπτο παιχνίδι θα αναδειχθεί ο φετινός πρωταθλητής στην Α1 …