Κεντρική NBA NBA: Τα νέα two-way συμβόλαια και η επιρροή τους στην ευρωπαϊκή αγορά

NBA: Τα νέα two-way συμβόλαια και η επιρροή τους στην ευρωπαϊκή αγορά

kostas antetokounmpo lakers warriors

Σε μεγάλες αλλαγές προχώρησε ο Άνταμ Σίλβερ αναφορικά με τα two-way συμβόλαια στο ΝΒΑ, αλλαγές που πιθανότατα θα επηρεάσουν άμεσα την ευρωπαϊκή αγορά. Τα συγκεκριμένα συμβόλαια μπήκαν στην ζωή των ομάδων του ΝΒΑ την τελευταία τριετία, και αρχικά είχαν ως στόχο να δώσουν την ευκαιρία σε αθλητές να αποδείξουν ότι αξίζουν να βρίσκονται στο ΝΒΑ.

Μέχρι και πέρσι, οι ομάδες είχαν την δυνατότητα να έχουν δύο τέτοια συμβόλαια – αφού έχουν ρόστερ 15 παικτών-  με τους παίκτες ωστόσο να μπορούν να βρεθούν το πολύ μέχρι 45 μέρες στην πρώτη ομάδα, ενώ τις υπόλοιπες έπρεπε να είναι σε θυγατρική. Αρχής γενομένης από φέτος όμως, ο κομισάριος προχώρησε σε αλλαγή του παραπάνω περιορισμού, δίνοντας την δυνατότητα στους παίκτες να βρίσκονται κανονικά στην πρώτη ομάδα, αρκεί να αγωνιστούν το πολύ σε 50 παιχνίδια μέσα στην σεζόν.

Η παραπάνω αλλαγή, η οποία πιθανότατα έγινε στην κατεύθυνση του να υπάρχουν ουσιαστικές λύσεις σε περιπτώσεις τραυματισμών αλλά και απωλειών λόγω του κορωνοϊού όμως αλλάζει συνολικά την φιλοσοφία των συγκεκριμένων συμβολαίων.

Από μόνο του το γεγονός ότι μπορούν να βρίσκονται κανονικά στην πρώτη ομάδα και να παίξουν σε 50 παιχνίδια της, δίνει έξτρα κίνητρο σε αυτούς που δεν έχουν καταφέρει να βρουν συμβόλαιο, στο να περιμένουν την ευκαιρία τους με two-way contract. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούσαν την Ευρώπη ή ακόμα και την Κίνα αντί να βρεθούν στο ρόστερ της θυγατρικής ομάδων του ΝΒΑ.

Έτσι, το κίνητρο της μόνιμης παρουσίας στην πρώτη ομάδα, μαζί με την ελπίδα ότι με τις περισσότερες εμφανίσεις τους θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη για ένα κανονικό συμβόλαιο αναμένεται να παίξει ρόλο για αρκετούς παίκτες που μπορεί μέχρι πέρσι να ερχόντουσαν σε ευρωπαϊκές ομάδες.

Παράλληλα, το γεγονός ότι στην Ευρωλίγκα η σεζόν έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα, σε συνδυασμό με τον – δεδομένο – χρόνο προσαρμογής που χρειάζεται πάντα ειδικά για παίκτες που δεν έχουν αγωνιστεί ξανά στην Ευρώπη, θα αποθαρρύνουν τους ελεύθερους Αμερικανούς από το να έρθουν στην γηραιά ήπειρο.

Πάντως, δεν είναι λίγες οι ομάδες της Ευρωλίγκας που περιμένουν το τέλος της Free Agency ώστε να μπαλώσουν τρύπες βρίσκοντας λαβράκια που θα μείνουν χωρίς ομάδα. Μένει να δούμε αν οι αλλαγή της φύσης των two way συμβολαίων στην κορυφαία λίγκα του κόσμου θα αποτελέσουν όντως ένα ισχυρό κίνητρο στους παίκτες να περιμένουν την ευκαιρία τους.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (19/4)

Τα φώτα σε ΟΑΚΑ και Βιτόρια Δύο παιχνίδια περιλαμβάνει το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα (1…