Κεντρική Διεθνή Πολύτιμες “κατευθύνσεις” από Κυριακού σε webinar της Μέσης Ανατολής για τις φάσεις προετοιμασίας oμάδων

Πολύτιμες “κατευθύνσεις” από Κυριακού σε webinar της Μέσης Ανατολής για τις φάσεις προετοιμασίας oμάδων

coach kyriakou

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία του σε webinar της Ιταλίας, το οποίο είχε πολύ μεγάλη απήχηση, o Δημήτρης Κυριακού ήταν καλεσμένος σε webinar της Μέσης Ανατολής, το οποίο παρακολούθησαν και προπονητές από την Ευρώπη. Τα θέματα που ανέλυσε ο έμπειρος κόουτς -ως βασικός ομιλητής- ήταν ο σχεδιασμός της προαγωνιστικής περιόδου (προετοιμασίας) και η επιλογή των παικτών.

Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι, ο Δημήτρης Κυριακού έδωσε πολύτιμες “κατευθύνσεις” αναφορικά με όλα τα στάδια που μπορούν να υπάρξουν κατά την προετοιμασία μιας ομάδας, το πώς θα κυλήσει αυτή μεθοδικά, ξεκινώντας από τις πρώτες ασκήσεις που θα γίνουν μέχρι και το διάστημα πριν την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο κόουτς Κυριακού -αρχικά- αναφέρθηκε στην επιλογή της φιλοσοφίας του εκάστοτε προπονητή (για παράδειγμα αν αυτός επιθυμεί να έχει μια ομάδα που θα “τρέχει” ή αν προτιμά το σετ παιχνίδι) και στο πώς η προετοιμασία μπορεί να προσαρμοστεί πάνω στον συγκεκριμένο στόχο. Ένας ακόμη “άξονας” που αφορά την προαγωνιστική περίοδο, είναι η επιλογή των καλαθοσφαιριστών που θα μπορούν να “υποστηρίξουν” την φιλοσοφία που θα έχει η ομάδα. Για παράδειγμα, αν γίνει η επιλογή να “φτιαχτεί” ένα αγωνιστικό σύνολο που θα αρέσκεται στο γρήγορο τέμπο και στις μεγάλες εντάσεις, αντίστοιχα ο προπονητής καλείται να επιλέξει παίκτες που θα είναι αθλητικοί, για να “ταιριάζουν” στον επιθυμητό τρόπο παιχνιδιού.

Επίσης, ο έμπειρος τεχνικός μίλησε για την συνολική συνεργασία του προπονητή με το υπόλοιπο σταφ (γυμναστή, εργοφυσιολόγο, φυσιοθεραπευτή) προκειμένου να γίνουν όλα τα απαραίτητα τεστ για να “ελέγχεται” ανά περιόδους η κατάσταση των παικτών. Εν συνεχεία, ο Δημήτρης Κυριακού εξήγησε το πώς ένας προπονητής μπορεί να προετοιμάσει σωστά την ομάδα του πνευματικά και νοητικά (mental preparation) κατά την διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και πώς θα πρέπει υπάρχει “ευελιξία” στην αντιμετώπιση πιθανών ατυχιών (π.χ. τραυματισμών) και προβλημάτων που ενδεχομένως μπορούν να προκύψουν κατά την διάρκεια της προαγωνιστικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των παικτών, ο Έλληνας προπονητής στάθηκε σε τρεις παράγοντες που έχουν να κάνουν με την φιλοσοφία και τους στόχους της ομάδας αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ενώ από τον έμπειρο τεχνικό υπήρξε ανάλυση κι άλλων επιμέρους ζητημάτων, με ιδιαίτερη σημασία. Στο τεχνικό κομμάτι, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε σε τι είδους προγράμματα μπορεί να επιλέξει ένας προπονητής για να “τρέξει” η προετοιμασία, στο πώς θα “βγει” ένα play που έχει “δουλευτεί” στην προετοιμασία (ακόμη και με τρεις παίκτες και όχι απαραίτητα με πέντε) και στο πώς ένας κόουτς μπορεί να “εκμεταλλευτεί” κάποια βασικά και απλά εργαλεία του διαδικτύου ώστε να στηθεί η προετοιμασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επισημάνθηκαν, ακόμη, από τον Δημήτρη Κυριακού δεδομένα που αφορούν την χρονική προετοιμασία, την ένταση που θα ακολουθηθεί στις προπονήσεις αλλά και το πώς θα “κινηθεί” ένας προπονητής βάσει της ομάδας που διαθέτει (αν η ομάδα είναι “καινούρια” σε αυτόν ή αν πορεύεται υπό τις οδηγίες του για δύο ή και περισσότερα χρόνια). Ο έμπειρος κόουτς, επιπλέον, επισήμανε ότι σημαντικό ρόλο παίζει το πού θα πραγματοποιηθεί η προετοιμασία αλλά και ο στόχος του αγωνιστικού φορμαρίσματος.

Όσον αφορά το φορμάρισμα, η επιδίωξη μιας ομάδας να φτάσει στην αγωνιστική της κορύφωση στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ή κατά την διάρκεια αυτού καθώς και στα πλέι οφ, είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία που θα προκαθορίσει τον αντίστοιχο τρόπο της προετοιμασίας. Επίσης, από τον κόουτς Κυριακού υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι παίκτες να μάθουν κάποιες κωδικοποιημένες λέξεις, για να γίνουν πιο απλές (και γρήγορες) οι οδηγίες του προπονητή στην διάρκεια ενός αγώνα. Δηλαδή, αν ένας κόουτς φωνάξει “κόκκινο” οι παίκτες να γνωρίζουν ότι αυτό σημαίνει πως ο χρόνος της επίθεσης τελειώνει, ή αν ακούσουν την λέξη “πράσινο” να ξέρουν ότι επιλέγεται ο τρόπος ένας αθλητής να παίξει το ένας εναντίον ενός.

Όλα αυτά, οι παίκτες καλούνται να τα μάθουν από το διάστημα της προετοιμασίας ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το ότι ο Δημήτρης Κυριακού ανέφερε την μέθοδο ενός ερωτηματολογίου που μπορεί να δοθεί στους αθλητές, στο ξεκίνημα, στην μέση αλλά και στο τέλος της προετοιμασίας ώστε μέσα από αυτό -και ανά φάσεις της προαγωνιστικής περιόδου- να διαπιστώνεται ποιος είναι ο δείκτης πίστης στην αποτελεσματικότητα της ομάδας. Ο τρόπος αυτός καταγράφει την πίστη στις δυνατότητες της ομάδας καθολικά καθώς και την άποψη που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ομάδας μεταξύ των μελών αυτής (π.χ. ποια η άποψη για συμπαίκτες ή τεχνικό επιτελείο).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…