Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Οριστική διακοπή στη φετινή Ευρωλιγκα

Οριστική διακοπή στη φετινή Ευρωλιγκα

Euroleague

Την οριστική διακοπή της φετινής σεζόν αποφάσισαν οι μέτοχοι της Ευρωλίγκα. Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η φετινή σεζόν και δεν θα πάρει κανένας τον φετινό τίτλο.

Αναλυτικά :

«Η σεζόν 2019/20 της EuroLeague και του EuroCup ακυρώνονται.

Οι ομάδες που συμμετείχαν φέτος στην EuroLeague και οι οκτώ πρώτες του EuroCup έχουν εξασφαλισμένες τις θέσεις τους για την σεζόν 2020/21.

Η σεζόν 2020/21 της EuroLeague και του EuroCup θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου και την 30η Σεπτεμβρίου 2020 αντίστοιχα.

Το Συμβούλιο των μετόχων της EuroLeague συνήλθε διαδικτυακά στις 25 Μαΐου για τέταρτη φορά μετά την διακοπή της σεζόν στις 12 Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά την απόφαση για την προσωρινή διακοπή των διοργανώσεων της EuroLeague Basketball στις 12 Μαρτίου, η λίγκα, οι ομάδες οι παίκτες και οι μέτοχοι διατήρησαν την επιθυμία τους και έκαναν συνεχόμενες προσπάθειες να συνεχιστούν οι διοργανώσεις.

Έχοντας εξετάσει κάθε πιθανή επιλογή, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ακυρώσει την σεζόν 2019/20 στην EuroLeague και στο EuroCup, όπως και το Adidas Next Generation Tournament και το EuroLeague Academy, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

– Την υγεία και την ασφάλεια των αθλητών, θεαρών, επιτελείων, συνεργατών και τοπικών κοινοτήτων που αποτελούσαν προτεραιότητα.

– Την εξέλιξη του κορωνοϊού σε διαφορετικές περιοχές της EuroLeague και του EuroCup δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια ότι οι ομάδες μπορούν να κάνουν προπονήσεις και να προετοιμαστούνγια τους αγώνες υπό ίδιες συνθήκες.

– Το παραπάνω γεγονός είχε ως αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να έχουν επιβάλει διαφορετικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, χωρίς εγγυήσεις ότι όλες οι ομάδες μπορούν να ταξιδέψουν προς και από τους επιθυμητούς προορισμούς.

– Ο μειωμένος χρόνος που θα υπάρχε για προετοιμασία σε σύγκριση με το προηγούμενο εγκεκριμένο πλάνο μίνιμουμ τριών εβδομάδων θα αύξανε τις πιθανότητες τραυματισμών των παικτών.

– Για λόγους αθλητικής ακεραιότητας, όλες οι προσαρμογές, συμπεριλαμβανομένης αυτής για μείωση του αριθμού των ομάδων, απορρίφθηκαν.

– Παρά την εκπόνηση ενός εξαντλητικού πρωτόκολλου για τις διοργανώσεις, το ιατρικό πρωτόκολλο που έχει ανακοινωθεί από τους οργανισμούς υγείας απαιτεί απομόνωση για κάθε παίκτη, προπονητή και διαιτητή ο οποίος θα βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Επομένως τους τελευταιους 2.5 μήνες δεν ήταν δυνατόν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για να ολοκληρθούν οι διοργανώσεις τον Ιούλιο.

– Την απόφασή μας να μην τροποποιήσουμε τις προθεσμίες που θέσαμε – τέλη Μαϊου για να παρθεί μία τελική απόφαση και τέλη Ιουλίου για την ολοκλήρωση των διοργανώσεων – προκειμένου να αποφευχθεί να επηρεαστεί το καλεντάρι της σεζόν 2020/21, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών πρωταθλημάτων και των αγώνων των εθνικών ομάδων το καλοκαίρι του 2021.

H EuroLeague Basketball ευχαριστεί τις πόλεις και τις περιοχές που έδειξαν την προσήλωσή τους στο μπάσκετ τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προσφέρθηκαν εθελοντικά να φιλοξενήσουν τους εναπομείναντες αγώνες της EuroLeague και του EuroCup, δίνοντας τις καλύτερες δυνατές εγγυήσεις στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας και της οργάνωσης, συμπεριλαμβάνοντας συχνά και πλήρη κυβερνητική στήριξη. Αυτοί οι υποψήφιοι έκαναν μεγάλη προσπάθεια και έδειξαν μεγάλη διάθεση να εξασφαλίσουν κάθε λεπτομέρεια ήταν σωστή στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί επιτυχημένα η σεζόν.

Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

– Η αγωνιστική περίοδος 2020/21 της EuroLeague θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες ακριβώς ομάδες, όπως η αγωνιστική περίοδος 2019/20. Δηλαδή με τις: Άλμπα Βερολίνου, Εφές, Αρμάνι Μιλάνο, Ερυθρός Αστέρας, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Φενέρμπαχτσε, Χίμκι, Μπασκόνια, Βιλερμπάν, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια, Ζάλγκιρις και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

– Η αγωνιστική περίοδος 2020/21 στο EuroCup θα περιλαμβάνει οκτώ (8) εγγυημένες θέσεις για τις ομάδςε που ήταν φέτος στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Πρόκειται για τις: Μονακό, Παρτίζαν, Προμηθέα Πάτρας, Βίρτους Μπολόνια, Τόφας, Βενέτσια, Ουνικάχα Μάλαγα και Ούνικς Καζάν. Οι υπόλοιπες δεκαέξι (16) θέσεις θα προκύψουν μέσα από την κατάταξη των ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα.

– Το διάστημα προετοιμασίας των ομάδων για το 2020/21 θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, προκειμένου να επιτραπεί στους παίκτες να ανακτήσουν τη σωματική και πνευματική τους φόρμα για τη νέα σεζόν.

– Η σεζόν 2020/21 σε EuroLeague και EuroCup θα ξεκινήσει στις 1 Οκτωβρίου και 30 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, όπως έχει αποφασιστεί. Η διοργάνωση και οι ομάδες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, μένοντας σε επικοινωνία με τις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για όλους τους συμμετέχοντες, όταν ξεκινήσει η σεζόν.

Η EuroLeague Basketball ευχαριστεί όλους τους συλλόγους και τους παίκτες για την τεράστια και πρωτοφανή προσπάθεια που έκαναν στο γήπεδο τη διάρκεια της σεζόν 2019/20. Όλοι οι μέτοχοι θέλουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους σε όλους τους φιλάθλους που επανειλημμένως και αδιάκοπα στήριξαν τους συλλόγους και τη διοργάνωση. Για ακόμη μία φορά, σε αυτή τη σεζόν, οι φίλαθλοι έκαναν ρεκόρ, και η υποστήριξή τους ενθαρρύνει τους παίκτες, τους προπονητές, τους διαιτητές, τη διοργάνωση και τους αξιωματούχους των ομάδων για να συνεχίσουν την προσπάθεια προκειμένου να έχουν τους καλύτερους στο υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Χουγκάζ: «Όλοι μαζί για ένα ιστορικό αποτέλεσμα»

Μήνυμα προς τον κόσμο έστειλε ο Νίκος Χουγκάζ. Ο διεθνής φόργουορντ του Περιστερίου, Νίκος…