Κεντρική Basket League Άρης Ντούλης: “Πως θα είναι η επόμενη ημέρα στο επαγγελματικό μπάσκετ”

Ντούλης: “Πως θα είναι η επόμενη ημέρα στο επαγγελματικό μπάσκετ”

thomas doulis aris

Ο General Manager της Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ, Θωμάς Ντούλης γράφει στο www.arisbc.gr για τις επιπτώσεις που θα έχει για τις ομάδες της ΕΚΟ Basket League η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και για το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα σε οικονομικό επίπεδο.

Αναλυτικά:

“Στο κείμενο που ακολουθεί, θα σας παραθέσω κάποιες σκέψεις, εκτιμήσεις και προτάσεις, σχετικά με την επόμενη μέρα στο επαγγελματικό μπάσκετ. Το πρώτο πρόβλημα, που έχω να αντιμετωπίσω είναι η απάντηση στην επόμενη μέρα, τίνος; Του ΑΡΗ μας, του ελληνικού αθλητισμού ή της ελληνικής πραγματικότητας;

Η απάντηση είναι σίγουρα, ότι το Όλο καλύπτει και το Μέρος. Άρα ό,τι θα γίνει στην ελληνική πραγματικότητα, θα επεκταθεί, τόσο στον ελληνικό αθλητισμό, όσο και στον μπασκετικό ΑΡΗ. Δεν γίνεται η κοινωνία να αντιμετωπίσει ύφεση και ο αθλητισμός να εκτοξευθεί.

Θα κάνω εδώ μία μικρή παρένθεση και θα σας αναφέρω κάποιες σκέψεις, που εγώ θεωρώ ότι είναι τα δεδομένα μου. Καταρχάς, θεωρώ ότι είναι αδύνατο να γίνει επανεκκίνηση του πρωταθλήματος. Αυτό, για μένα, προκύπτει, τόσο από ιατρικούς-αθλητικούς λόγους (να υπενθυμίσω το κείμενο του γιατρού της ομάδας κ. Νίκου Κουκουλιά στην επίσημη ιστοσελίδα του ΑΡΗ), όσο και από το θέμα της προστασίας της υγείας όλων μας από τον COVID-19. Άρα, το πρωτάθλημα της BASKET LEAGUE και φέτος το θεωρώ ως μη γενόμενο. Αν θέλουμε να είμαστε και λίγο πραγματιστές, αυτό συμβαίνει για δεύτερη συνεχομένη χρονιά, με δεδομένο ότι και την προηγούμενη σεζόν όσοι συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξασφάλισαν την παραμονή τους στην κατηγορία (εξαίρεση ο Ολυμπιακός).

Ας δούμε λίγο την επόμενη μέρα. Και συγκεκριμένα την επόμενη της BASKET LEAGUE. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα μόνο. Πώς θα μπορέσει η BASKET LEAGUE την επόμενη χρονιά να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας της ελληνικής κοινωνίας; Και σας το αναφέρω με τις παραπάνω λέξεις, γιατί μόνο με αυτές βλέπω να υπάρχει λύση-διέξοδος-ελπίδα, πείτε το όπως θέλετε, ώστε να υπάρχει ελληνικό μπάσκετ, με προοπτική. Μόνο αν καταφέρουμε και το βάλουμε πάλι μέσα στα σπίτια και το αγαπήσει ο κόσμος ξανά. Μόνο αν ο κόσμος αγαπήσει το μπάσκετ και όχι μόνο την ομάδα του.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, θα είναι αδύνατο να βρεθούν μεγάλες χορηγίες είτε κεντρικής διαχείρισης από τον ΕΣΑΚΕ είτε χορηγοί ομάδος. Το πρώτο πράγμα, που θα “κόψουν” οι εταιρείες είναι η διαφήμιση. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο για ύφεση 5-10% για το 2020, καμία εταιρεία δεν θα ενδιαφέρεται για διαφήμιση, αλλά μόνο για την επιβίωσή της.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, λάθος φράση “η επανέναρξη της καθημερινότητας”, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή όλων μας. Με εκτιμώμενη ανεργία στο 30%, με αλλαγές στην καθημερινή μας συμπεριφορά, λόγω του COVID-19, είναι πολύ σημαντικό οι αποφάσεις, οι οποίες θα παρθούν για το μπάσκετ, να έχουν σαν βασικό κριτήριο: να το αγαπήσει ο κόσμος. Τα σενάρια που ακούγονται για μείωση του αριθμού των ξένων παικτών και των ομάδων, εκτιμώ ότι θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Για να υπάρχει λοιπόν επαγγελματικό μπάσκετ, θα πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της εξασφάλισης χορηγιών. Θεωρώ ότι αν ο κεντρικός χορηγός του ΕΣΑΚΕ δεν είναι από κάποιον κρατικό οργανισμό, δεν θα υπάρχει κεντρικός χορηγός για το πρωτάθλημα. Χωρίς κεντρικό χορηγό, δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει πρωτάθλημα. Και δεν μιλάω για τα τηλεοπτικά. Με δεδομένο το πλήγμα που θα δεχθεί ο τουρισμός της χώρας, σκέφτομαι ότι μια λύση που θα βοηθήσει και τον αθλητισμό και τον τουρισμό, είναι να γίνει ο τουρισμός, κεντρικός χορηγός του ελληνικού μπάσκετ (δεν λέω για το ποδόσφαιρο, γιατί τα οικονομικά δεδομένα εκεί είναι τόσο διαφορετικά που θα αντέξουν). Τι προτείνω δηλαδή; Προτείνω το Υπουργείο Τουρισμού να μπορεί να διαφημίσει το σλόγκαν του (παλιότερα είχαν το VISIT GREECE) ή ό,τι άλλο ετοιμάσει, μέσω του ΕΣΑΚΕ.

Ο ΑΡΗΣ πάντως προετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά. Μια χρονιά που ίσως είναι η πιο κρίσιμη. Μια χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει, μετά το χάος που θα έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός. Μια χρονιά που θα χρειαστεί να δείξει από τώρα αντανακλαστικά και να οργανωθεί για τα νέα δεδομένα που θα υπάρξουν, χωρίς να υπάρχει πουθενά κάτι αντίστοιχο, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως βάση σχεδίου. Όλες οι αποφάσεις που θα παρθούν από τη Διοίκηση το επόμενο διάστημα, θα κρίνουν το μέλλον της ομάδας.

Θα μπορούσα κι εγώ να καθίσω να γράψω για το πόσο σημαντικό ζήτημα είναι τα κριτήρια συμμετοχής μιας ομάδας στη BASKET LEAGUE, πόσοι τα τηρούν, πόσοι πληρώνουν, πόσο κόσμο έχει η ομάδα μου, πόσο το ένα, πόσο το άλλο. Η ουσία όμως για μένα είναι άλλη.

Είναι να υπάρχει επόμενη μέρα, είναι να μην υπάρχουν μικροσυμφέροντα, είναι να προτείνουμε λύσεις και όχι κρίσεις.

Σας εύχομαι λοιπόν να έχετε όλοι υγεία. Καλή Ανάσταση του Κυρίου μας και να έρθει εύκολα και γρήγορα η στιγμή που θα είμαστε πάλι όλοι μέσα στο γήπεδο της ομάδας, αλλά και της κανονικότητάς μας”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

Καστρίτης: «Στόχος μας να παίξουμε ως Άρης»

Το σύνθημα για τη συνέχεια του Άρη έδωσε ο Γιάννης Καστρίτης. Ο Άρης έκλεισε με νίκη την κ…