Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ο Πολ κρατά το «κλειδί» της νίκης

Ο Πολ κρατά το «κλειδί» της νίκης

mckissic milutinov paul

Είναι για τον Ολυμπιακό «do or die» το ματς με τον Παναθηναϊκό; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Δεδομένο είναι ότι ενδεχόμενη νίκη των «ερυθρόλευκων» θα τους κρατήσει ζωντανούς για την πρόκριση στα πλέι οφ, όμως αν γυρίσουμε λίγο πίσω το ρολόι θα θυμηθούμε ότι ζητούμενο ήταν να βρουν σκοπό, να βελτιωθούν. Το να λέγεται (δεν το δέχονται) ότι είναι φαβορί κόντρα στον Παναθηναϊκό, είναι σαφέστατη πρόοδος και μάλιστα τη στιγμή που παίζουν δίχως τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Δεδομένου ότι ο Βασίλης Σπανούλης εδώ και καιρό είναι εκτός μάχης, η παρουσία του «Μίλου» (αντίστοιχα κι η απουσία του) είναι κομβική. Γιατί πρόκειται για μια θέση όπου ο Ολυμπιακός θα μπορούσε -με τον Έλις στην εξίσωση- να υπερτερεί του Παναθηναϊκού, ενώ τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι «πράσινοι» είναι πλήρεις, σε αντίθεση με τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι έχουν χτυπητές απουσίες, αλλά και παίκτες (όπως ο Ρούμπιτ), που ακόμα δεν είναι στο 100%.

Ο Παναθηναϊκός έχει υπεροπλία στο «5» κι είναι πιο συμπαγής, πιο έμπειρος και πιο σταθερός στα γκαρντ, με την παρουσία των Καλάθη, Ράις και Φριντέτ. Από τους «κοντούς» του Ολυμπιακού μόνο ο Ρότσεστι έχει αντίστοιχη εμπειρία κι αυτό είναι ένας παράγοντας του παιχνιδιού. Ο ΜακΚίσικ -αν κρίνουμε από το πρώτο δείγμα του- είναι πιο δυνατός από τους περιφερειακούς του «τριφυλλιού», αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» που μετέχει, άρα κανείς δεν ξέρει πώς θα το διαχειριστεί. Αν δεν επηρεαστεί, θα είναι σημείο αναφοράς, θα δυσκολέψει την άμυνα του Πιτίνο.

Στο «3» υπάρχει φοβερό ματς απ, επιστροφή του Παπαπέτρου κι «1 εναντίον 1» με τον Παπανικολάου. Στα πολλά διαφορετικά, που έχει να δει κανείς στο αυριανό ματς, είναι από τα καλύτερα «ματς απ».

Αναφερθήκαμε στην απουσία του Μιλουτίνοφ. Ο Ολυμπιακός είναι πιο… κοντός (στο «ζωγραφιστό»), αλλά οι ψηλοί του είναι πιο γρήγοροι κι έχουν ευχέρεια στο σουτ εκτός ρακέτας (Πρίντεζης, Βεζένκοφ, Ρούμπιτ). Αυτό μπορεί να είναι όπλο, μπορεί και μπούμερανγκ για την ομάδα του Μπαρτζώκα. Κι εξηγούμαστε:

Ο Πολ το κλειδί

Ο Ολυμπιακός είναι συνολικά πιο αθλητικός, έχει περισσότερα γκαρντ (με δεδομένη τη διαφορά εμπειρίας), πιο γρήγορους ψηλούς, άρα θα θελήσει να πάει σε γρήγορο τέμπο, με άμυνες στο όριο, να αποτρέψει τα λέι απ, να μην μπαίνει στο «ζωγραφιστό» η μπάλα.

Κάπου εδώ θα παίξουν ρόλο τα… μεγάλα σουτ. Αν ο Πολ, ο οποίος είναι του ύψους ή του βάθους (κυρίως βάθους) μπει στην εξίσωση, ο Ολυμπιακός θα έχει τον πρώτο λόγο. Αν όχι, οι «πράσινοι» θα έχουν έναν πονοκέφαλο λιγότερο. Βεβαίως, το ριμπάουντ καθορίζει, ιδιαίτερα για τον γηπεδούχο, που περιμένουμε να πιέσει στην άμυνα, οπότε αν μαζέψει τα «σκουπίδια» θα έχει τεράστιο πλεονέκτημα.

Αντί επιλόγου: Ναι μεν οι δύο ομάδες μας κρατούν τη σημαία του ελληνικού μπάσκετ ψηλά, αλλά δεν παίζουν παρά μόνο για πιθανή είσοδο στην 8άδα. Να μας προβληματίσει το γεγονός, καθώς το μπάσκετ αλλάζει κι εμείς μπορεί να είχαμε συνηθίσει κάθε χρόνο σε ελληνική παρουσία στο φάιναλ φορ, όμως για να συνεχιστεί αυτό πρέπει να αλλάξουν πολλά στο άθλημα στη χώρα μας.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Να προσεγγίσουμε και τα επόμενα ματς σαν να είμαστε στο 0-0»

Στον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίσει ο Ολυμπιακός τα επόμενα παιχνίδια στάθηκε ο Γιώργο…