Κεντρική Basket League Οι ομάδες βουλιάζουν, οι ξένοι παίκτες φεύγουν τρέχοντας

Οι ομάδες βουλιάζουν, οι ξένοι παίκτες φεύγουν τρέχοντας

brown jones smith samuels

Οι ομάδες που έχουν έως και 8 νίκες είναι στη ζώνη του υποβιβασμού. Κάποιες πιο κοντά στη σωτηρία, κάποιες πιο μακριά, για κάποιες η εικόνα είναι καλή, γι’ άλλες είναι κατάμαυρη. Την ώρα που έχουν βγει τα κομπιουτεράκια, που καθημερινά γίνονται υπολογισμοί, που υπάρχει ένα μεγάλο κενό διάστημα, ώστε να γίνει μια μίνι προετοιμασία, τέσσερις εξ αυτών που κινδυνεύουν έχασαν τον καλό τους ξένο παίκτη! Σε Ιωνικό, Πανιώνιο, Άρη και ΠΑΟΚ οι ξένοι εξαφανίστηκαν. Γιατί;

Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση. Ο Λάκι Τζόουνς άνοιξε πρώτος την πόρτα και πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι ο Ιωνικός πέταξε λευκή πετσέτα. Αίφνης, η ομάδα της Νίκαιας παρότι έχει περισσότερες νίκες από τις άλλες κι είναι πιο κοντά στην παραμονή, βρέθηκε να υπολείπεται. Ο Αμερικανός μετακόμισε, κανείς δεν έμαθε τις συνθήκες, το γιατί, αλλά το «διαζύγιο» βγήκε με συμφωνία και των δύο.

Είναι η εξαίρεση στον κανόνα, καθώς στις άλλες τρεις περιπτώσεις, οι ΚΑΕ έβγαλαν δόντια! Ο Σαμάρντο Σάμιουελς ανακοινώθηκε από τη Ροάν, ο Πανιώνιος υποστήριξε επισήμως ότι θα προσφύγει στη ΦΙΜΠΑ, διεκδικώντας μάλλον χρήματα, παρά τον παίκτη. Γιατί, εδώ που τα λέμε, παίκτης που δεν θέλει, δεν μένει, δεν τον κρατάς με το ζόρι. Όχι στο 2020. Κι η σχέση του Τζαμαϊκανού με τους Νεοσμυρνιώτες πέρασε από σαράντα κύματα, πριν διακοπεί.

Ο Άνταμ Σμιθ… επιστρέφει. Καθημερινά ακούγεται ότι θα έρθει, ότι θα απολογηθεί, ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ, όμως ο Αμερικανός παραμένει στην Ατλάντα. Η διοίκηση είχε επενδύσει στην επιστροφή του μέσα στο Σαββατοκύριακο, κάτι που προφανώς δεν έγινε. Αν αυτό σημαίνει κάτι, ο Σμιθ ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram βίντεο με δικές του φάσεις από αγώνες του ΠΑΟΚ, μέχρι και ο Μπόμπι Μπράουν με τον Τζεκουάν Λιούις μπήκαν στον κόπο να του ζητήσουν δημόσια να επιστρέψει, κάποιοι οπαδοί του τα… έχωσαν, λέγοντάς του ότι δεν είναι επαγγελματίας, για να απαντήσει «πες τα στην ομάδα σου».

Ο Κεν Μπράουν ήταν ο παίκτης, ο οποίος άναψε τη σπίθα στον Άρη. Αυτός που έδειξε ότι υπάρχει ελπίδα, αλλά αιφνιδίως αποχώρησε, αρνούμενος να πάρει και τον μισθό του. Η διοίκηση λέει πως δεν υπάρχουν χρωστούμενα, κυκλοφορούν πληροφορίες ότι θα επιστρέψει αύριο – μεθαύριο, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι οι «κίτρινοι» έπαιξαν με τον Παναθηναϊκό δίχως τον Αμερικανό πόιντ γκαρντ.

Αυτή είναι η ιστορία. Όσο… γράφονταν ακούγονταν πολλά, κυκλοφορούσαν φήμες, ότι η μία ομάδα έκανε παρέμβαση για να φύγει ο παίκτης της άλλης και να αποδυναμωθεί, αλλά αποδείχθηκαν στην πράξη fake news. Ποια είναι τα δεδομένα από εδώ και πέρα;

Τζόουνς και Σάμιουελς μάλλον δεν πρόκειται να επιστρέψει. Μικρές πιθανότητες έχει ο Μπράουν, ελάχιστες ο Σμιθ, αλλά εμείς θα κουβεντιάσουμε με τα σημερινά δεδομένα κι όχι με… προβλέψεις. Αν, λοιπόν, οι τέσσερις επιμείνουν, ο Άρης είναι ο πλέον αποδυναμωμένος, αφενός λόγω κακής βαθμολογικής θέσης στην οποία βρίσκεται, αφετέρου γιατί ο Μπράουν είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει.

Δεύτερος που πληγώνεται είναι ο Πανιώνιος, καθώς ο Σάμιουελς πέραν της ποιότητάς του, αγωνίζεται και σε μια θέση όπου οι Νεοσμυρνιώτες έχουν περιορισμένες λύσεις. Ακολουθεί ο Ιωνικός, όπου αγωνιστικά ισχύουν σχεδόν τα ίδια με τον Πανιώνιο, είναι όμως σε καλύτερη βαθμολογική θέση. Κι ο Τζόουνς δεν είναι ο παίκτης που θα κρίνει έναν αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ έχει το μικρότερο πρόβλημα, καθώς το ρόστερ του είναι αρκετό και χωρίς τον Σμιθ. Βεβαίως, με αυτό το ρόστερ και με τον Σμιθ μέσα, βρέθηκε στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα, αλλά θεωρητικά οι υπάρχοντες περιφερειακοί φτάνουν και περισσεύουν, συγκρινόμενοι με τους παίκτες των άλλων ομάδων, οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο γκρουπ.

Αντί επιλόγου: Με τις τελευταίες αποχωρήσεις είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι ή πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των ομάδων της Α1, ή (εμείς αυτό πιστεύουμε) να συζητήσουν σοβαρά οι παράγοντες για τη δημιουργία κλειστής λίγκας, στα πρότυπα του ΝΒΑ, όπου θα υπάρχουν νόμοι και κανόνες, θα μπαίνει δύσκολα μια ομάδα στο… πριβέ κλαμπ, αλλά δεν θα κινδυνεύει η επένδυση. Αρκεί να υπάρχει επένδυση…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Basket League

Δειτε επισης

Χουγκάζ: «Όλοι μαζί για ένα ιστορικό αποτέλεσμα»

Μήνυμα προς τον κόσμο έστειλε ο Νίκος Χουγκάζ. Ο διεθνής φόργουορντ του Περιστερίου, Νίκος…