Κεντρική Ιωνικός Νίκαιας BC Μαυροκεφαλίδης: “Ο Τσάπας είναι ο καλύτερος παράγοντας”

Μαυροκεφαλίδης: “Ο Τσάπας είναι ο καλύτερος παράγοντας”

loukas maurokefalidis ionikos nikaias kolossos rodou

Δώρο Χριστουγέννων έκανε τον… Λουκά Μαυροκεφαλίδη στους φιλάθλους της η διοίκηση του Προμηθέα Πατρών. Έναν σέντερ με τεράστια εμπειρία, σχεδόν 20 ετών, στα παρκέ -υπέγραψε το 2001 το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ- σε πολλές ευρωπαϊκές ομάδες με βαριά ιστορία όπως η Μπαρτσελόνα και η Βίρτους Μπολόνια, καθώς και ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ στην Ελλάδα. Παραμονή Χριστουγέννων, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έβαλε την υπογραφή του, ανακοινώθηκε από τους Αχαιούς και λίγο αργότερα μίλησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για το νέο κεφάλαιο στην μακρόχρονη καριέρα του.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Λουκά Μαυροκεφαλίδη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ): 

-Ποιοι λόγοι σε ώθησαν να απαντήσεις θετικά στην πρόταση του Προμηθέα Πατρών; 

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «Με είχαν προσεγγίσει από τον Προμηθέα ήδη από το καλοκαίρι. Με ήθελαν και πριν από δύο μήνες και πριν δύο εβδομάδες υπήρξε συζήτηση ξανά. Ήθελα να μείνω στον Ιωνικό Νικαίας, αλλά με ήθελαν τόσο πολύ που δεν υπήρχε τρόπος να πω όχι. Η προσέγγισή τους ήταν αυτή που με κέρδισε, τόσο από τον κύριο Λιόλιο όσο και από τον προπονητή της ομάδας, τον κύριο Μάκη Γιατρά».

-Ο Προμηθέας πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία στην Α1, καθώς και στο Eurocup. Τι ρόλο έπαιξε στην απόφασή σου να αποχαιρετίσεις τον Ιωνικό;  

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «Έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση στην ομάδα που είναι πολύ ευχάριστη για κάθε παίκτη. Υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και ένας αθλητής μπορεί να αφοσιωθεί απερίσπαστα στην προπόνηση. Τα τελευταία δύο τρία χρόνια, η ομάδα πρωταγωνιστεί και μάλιστα κάθε χρόνο κάνει και ένα βήμα παραπάνω. Η προσέγγιση, όμως, επαναλαμβάνω, ήταν αυτή που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου».

-Ο προπονητής του Προμηθέα, Μάκης Γιατράς, άγνωστος στο κοινό της Α1 μέχρι την άνοδο της ομάδας, έχει κερδίσει τον σεβασμό ακόμη και των πιο δύσπιστων. Ποια είναι η άποψή σου για τον νέο προπονητή σου; 

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «Η δουλειά που κάνει είναι εξαιρετική. Σε αυτόν πιστώνεται, μαζί με τη διοίκηση βέβαια, η αγωνιστική επιτυχία του Προμηθέα. Και είναι και τα εξωαγωνιστικά, όπως οι εγκαταστάσεις που έχει δημιουργήσει ο Προμηθέας, που αποτελούν πρότυπο.

Ο Μάκης Γιατράς διέψευσε όσους έλεγαν πως ήταν άπειρος. Τους κλείνει τα στόματα και του εύχομαι να συνεχίσει να το κάνει. Η δουλειά του «μιλά» από μόνη της, όπως και τα αποτελέσματα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι πως είναι ευθύς άνθυρωπος και αυτό είναι πιο σημαντικό από το να λες κάποια τεχνικά θέματα σε έναν παίκτη».

-Στα 35 χρόνια σου και γεμάτος εμπειρίες από φάιναλ φορ, τελικούς και τίτλους, ποιο είναι το προσωπικό σου κίνητρο; 

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «Έχω πιο πολύ κίνητρο από ποτέ! Αυτό το κίνητρο μου το δημιουργεί η οικογένειά μου. Θέλω να είμαι όσο καλύτερος γίνεται και να είμαι πιο καλός ακόμη και από τότε που ήμουν νέος, όταν έχει κανείς άλλες αντοχές».

-Πως καταφέρνεις να διατηρείσαι σε φόρμα και να αγωνίζεσαι σε υψηλό επίπεδο; Ο Προμηθέας έχει υψηλές απαιτήσεις.

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «Φροντίζω το σώμα μου, πάντα το φρόντιζα. Όσο περνούν τα χρόνια, κάνω εύλογα το κάτι παραπάνω. «Νομίζω ότι δεν θα έχω πρόβλημα να προσαρμοστώ στο υψηλό επίπεδο του Προμηθέα και είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της».

-Είχε προκαλέσει έκπληξη η απόφασή σου να αγωνιστείς στην Α2 την περυσινή σεζόν με τον Ιωνικό Νικαίας. Όχι μόνο τον οδήγησες στην Α1, αλλά σήμερα τον αφήνεις στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα.   

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «Όπως τώρα με τον Προμηθέα, έτσι και πέρυσι με κέρδισε η προσέγγιση του Βαγγέλη Τσάπα. Είχα ακούσει τι εστί Τσάπας. Για μένα είναι ο καλύτερος παράγοντας που είχα ποτέ μακράν από τον δεύτερο. Είναι ευλογία για κάθε παίκτη να συγχρωτίζεται με τέτοιους παράγοντες. Δεν το νιώθω μόνο φίλο, αλλά άνθρωπό μου!

Αυτό το διάστημα που αγωνίστηκα στον Ιωνικό και λόγω της παρουσίας του Βαγγέλη Τσάπα γενικά, συνάντησα από τις πιο ωραίες συνθήκες στην καριέρα μου. Μπορεί να έχω περάσει από τις πιο υψηλού επιπέδου ομάδες, αλλά δεν μου έχει μείνει κάτι από αυτές. Αναφέρομαι βέβαια σε επίπεδο σχέσεων».

-Για πρώτη φορά στις δύο δεκαετίες που αγωνίζεσαι, ο Ολυμπιακός δεν συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α1. Θεωρείς πως αποδυναμώνεται η Basket League με την απουσία της ομάδας του Πειραιά; 

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «Δεν χρειάζεται καν να το συζητά κανείς. Είναι πολύ αρνητικό αυτό που έγινε. Αυτή η διαμάχη κάνει πολύ κακό, δεν οδηγεί πουθενά, εκτός από αδιέξοδο που κάνει μόνο κακό και μάλιστα σε όλους, και όχι μόνο σε αυτούς τους δύο! Ο Ολυμπιακός είναι μία τεράστια ομάδα».

-Θεωρείς κάποιους υπεύθυνους ως προς αυτό;

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «Υπεύθυνοι είναι οι διοικήσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Πρέπει να κάνουν λίγο πίσω και οι δύο. Δημιουργούνται κόντρες μεταξύ των φιλάθλων που κάνουν κακό στο μπάσκετ και στον αθλητισμό. Ας σκεφτούν το καλό του ελληνικού μπάσκετ».

-Κεφάλαιο Euroleague. Ποιες είναι οι εντυπώσεις και οι προβλέψεις σου για τις δύο ομάδες, στη φετινή Euroleague; 

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πάρα πολύ τις ελληνικές ομάδες. Στην αρχή δεν ήμουν καθόλου αισιόδοξος και για τους δύο στη Euroleague φέτος. Ο Παναθηναϊκός έχει βελτιωθεί πολύ, η αλλαγή προπονητή έκανε τη διαφορά. Ο Παναθηναϊκός θα είναι στα πλέι οφ, ενώ ο Ολυμπιακός θα παλέψει πού για να το καταφέρει. Οι περισσότερες ομάδες της Euroleague παρουσιάζοντα ενισχυμένες και αυτό κάνει το έργο των δύο ελληνικών ομάδων πολύ δύσκολο».

-Τι έχει αλλάξει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ από τότε που άρχισες να αγωνίζεσαι; 

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «Έχει πάει προς το αθλητικό κομμάτι, το γρήγορο παιχνίδι, έχουμε πάει στα πρότυπα του ΝΒΑ. Το μπάσκετ είναι πιο θεαματικό. Την ίδια ώρα, έρχονται στην Ευρώπη Αμερικανοί παίκτες αμφιβόλου αξίας, κυρίως στις πιο αδύναμες ομάδες και χάνεται η ποιότητα. Οι καλοί Αμερικανοί παίζουν μόνο στις καλές ομάδες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί το τοπικό στοιχείι σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εδώ, δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής οι Έλληνες, έρχονται οι Αμερικανοί και παίρνουν τις δουλειές, κι αυτό είναι κακό για την εξέλιξη των Ελλήνων παικτών. Αν το βλέπουν, κάνουν πως δεν το βλέπουν και αυτό στερεί τις ευκαιρίες από τα νέα παιδιά. Στη δική μου γενιά υπήρχαν πολλοί καλοί παίκτες που έκαναν καριέρα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σήμερα είναι λίγοι. Πρέπει να αλλάξει το σύστημα. Επηρεάζει και την εθνική ομάδα και το βλέπουμε!»

-Σε συνδυασμό με την ανάληψη της θέσης του Ομοσπονδιακού τεχνικού από τον Ρικ Πιτίνο και την πιθανή παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, πόσο εφικτή θεωρείς την πρόκριση της εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά;

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «Εννοείται πως μπορεί να προκριθεί η εθνική στο Τόκιο. Όμως, κάθε χρόνο είναι ψηλά ο πύχης και στο τέλος δεν πετυχαίνει τους στόχους της. Χρειάζεται και τύχη. Είναι μικρό το τουρνουά που κρίνει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρέπει δηλαδή να μπει και το κρίσιμο σουτ για να ανέβει η ψυχολογία των διεθνών.

Όσο για τον Ρικ Πιτίνο, ο άνθρωπος είναι θρύλος στην Αμερική. Βλέπουμε πόσο έξυπνος είναι από το σύντομο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Η έλευσή του στον Παναθηναϊκό άλλαξε τα δεδομένα και αυτό φαίνεται στα αποτελέσματα».

-Λουκά, κλείνοντας ποια είναι η ευχή σου για το ελληνικό μπάσκετ;

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ: «Καλά μυαλά στους ανθρώπους που διοικούν το μπάσκετ! Υγεία σε όλον τον κόσμο, καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές. Είναι δύσκολες εποχές για πολλούς ανθρώπους. Χρειάζεται υπομονή και αισιοδοξία».

Πηγή φωτογραφίας: Yiota Breki

Πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Ιωνικός Νίκαιας BC

Δειτε επισης

Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας 80-69

Επιστροφή στις νίκες για τον Ολυμπιακό Στις νίκες επέστρεψε ο Ολυμπιακός, ο οποίος χωρίς ν…