Κεντρική Διεθνή “Του Μπερτομέου του αρέσει μια πρόταση και μετά δεν αλλάζει τίποτα”

“Του Μπερτομέου του αρέσει μια πρόταση και μετά δεν αλλάζει τίποτα”

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση εκτυλίχθηκε ανάμεσα σε σημαντικούς παράγοντες  του Ευρωπαϊκού μπάσκετ σε αθλητικό φόρουμ της γερμανικής τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ, Ινγκο Βάις, ο Καμίλ Νόβακ, εκτελεστικός διευθυντής της FIBA Europe και ο Μάρκο Μπάλντι, που αυτή τη στιγμή είναι ο CEO της Αλμπα Βερολίνου.

Όπως είναι λογικό στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η σχέσεις Ευρωλίγκας-FIBA, με όλες τις πλευρές να συμφωνούν στο ότι οι 4 διοργανώσεις είναι πάρα πολλές, ενώ αναφορά έγινε και στην επιρροή του ΝΒΑ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

ΙΝΓΚΟ ΒΑΙΣ: “Η FIBA συνεχίζει και αναπνέει. Μπορείτε να το δείτε αυτό και είναι κάτι πολύ καλό. Μπορεί να πει κανεί ότι στο τέλος της ημέρας, η FIBA δεν έχει κερδίσει τη μάχη με την Ευρωλίγκα, αλλά δεν ξέρω αν η FIBA ήθελε, ή έπρεπε να την κερδίσει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όμως για το γεγονός ότι έχουμε την Ευρωλίγκα και την αποδεχόμαστε ως έχει. Σήμερα έχουμε προβλήματα που δεν αντιμετωπίζαμε πριν από 11 χρόνια. Το Παράθυρο για την Εθνική ομάδα σημαίνει, όπως και στα άλλα σπορ, ότι αυτές θα παίζουν τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο κι τον Σεπτέμβριο. Σημαίνει ότι θα μπορούμε να παρουσιάσουμε στο γερμανικό κοινό την Εθνική ομάδα κάθε 4 μήνες: Κάτι το οποίο χρειζόμαστε και όπς φαίνεται χρειάζονται και οι φίλαθλοι. Και είναι κάτι που όλοι συμφωνούμε ότι δεν κάνει κακο στο μπάσκετ. Ωστόσο οι ημερομηνίες δεν ταιράζουν με αυτές που έχει στο μυαλό της η Ευρωλίγκα, η οποία λέει ότι δε θα αφήσει τους παίκτες της διαθέσιμους για τις Εθνικές ομάδες. Οι γερμανικές ομάδες το κάνουν, οπότε δεν έχουμε θέμα, αλλά διάφορες άλλες χώρες έχουν. Κι αυτό είναι πρόβλημα”.

ΚΑΜΙΛ ΝΟΒΑΚ: “Είναι πάρα πολλές οι 4 διοργανώσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Εμείς αυτό που είπαμε ήταν: Δεν έχουμε πρόβλημα. Ας το κάνουμε μαζί. Εσείς θα αναλάβετε την κορυφαία διοργάνωση, με τις καλύτερες ομάδες, κι εμείς θα πάρουμε τη δεύτερη. Κι έτσι θα είχαμε δύο διοργανώσεις. Και το μόνο που θα έμενε θα ήταν πως θα βρίσκαμε τον τρόπο να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε. Αυτό απορρίφθηκε από την άλλη πλευρά”.

ΜΑΡΚΟ ΜΠΑΛΝΤΙ: “Το 2012 η FIBA αποφάσισε να καθιερώσει τα Παράθυρα, κάτι που έγινε το 2017. Και μετά όλα άρχισαν να μοιάζουν με ανεμοστρόβιλο. Σημερα, έχουμε μία Ευρωλίγκα δύο ταχυτήτων, για το οποίο προσωπικά είμαι επικριτικός. Υπάρχουν 11 ομάδες με εγγυημένη συμμετοχή και κάποιες άλλες που πρέπει να “προκριθούν” για να παίξουν. Εν τέλει, είμαι πεπεισμένος ότι η ποιότητα θα κυριαρχήσει. Το μπάσκετ είναι το πιο …παγκόσμιο σπορ μαζί με το ποδόσφαιρο. Το πιο δύσκολο κομμάτι για τη FIBA είναι -χωρίς να είμαι εγώ αυτός που θα πει στους ανθρώπους της τι να κάνουν- να χτίσουν μία σχέση παγκόσμια, από την πιο εμπορική λίγκα του κόσμο, του  ΝΒΑ, μέχρι και το Λουξεμβούργο, όπου κι εκεί υπάρχει μία επαγγελματική λίγκα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο  ζήτημα που καλείται να λύσει η FIBA”.

O Iνγκο Βάις, όταν ο Μάρκο Μπάλντι αναφέρθηκε στην Ευρωλίγκα και ακολούθησε ερώτηση από τον δημοσιογράφο, αν η Ευρωλίγκα πλήττει τις Ομοσπονδίες, απάντησε:

“Αντιθέτως. Είναι καλό να έχουμε σπουδαίο μπάσκετ παντού. Συμφωνώ με τον Μάρκο Μπάλντι ότι η Ευρωλίγκα είναι θαυμάσια. Ομως, εδώ πρέπει να κάνω κάτι σαφές: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την Ευρωλίγκα. Εχουμε πρόβλημα μόνο με μία εταιρία, όπως είναι η Ευρωλίγκα, που δεν επιτρέπει τους παίκτες να αγωνίζονται στην Εθνική ομάδα. Είναι τρελό να έχουμε παιχνίδια των Εθνικών ομάδων και των συλλόγων ταυτόχρονα. Δεν είναι καλό για το άθλημα γενικότερα”.

ΚΑΜΙΛ ΝΟΒΑΚ: “Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι που έχει δαιμονοποιηθεί. Μετά τις ενέργειες της ECA το 2016 εμείς υπενθυμίσαμε το ρόλο που έχουν οι Ομοσπονδίες, που δεν είναι άλλο από τη ρύθμιση του κανονιστικού πεδίου λειτουργίας του μπάσκετ στις χώρες τους. Μετά τη δημιουργία του  BCL η ECA αντέδρασε λέγοντας πως κάποιες χώρες θα διατηρήσουν, θα πάρουν, ή θα προσθέσουν μία θέση στην Ευρωλίγκα, μονάχα αν οι ομάδες τους παίξουν στο Eurocup και όχι στο BCL. Κάτι το οποίο είναι παράνομο φυσικά. Η υπόθεση είναι ακόμα σε εκκρεμότητα στην Κομισιόν. Κι εμείς αντιδράσαμε σε αυτό. Δεν είναι ότι η “κακή” ομοσπονδία πήγε κι υποχρέωσε κάποιον να παίξει σε μία διοργάνωση. Αμυνθήκαμε. Και θα συνεχίσουμε με τη διοργάνωσή μας, γιατί πιστεύουμε ότι στην ευρωπαϊκή δομή του μπάσκετ, πρέπει να κερδίζεις τη συμμετοχή. Κι αυτό είναι ένα από τα κομμάτια που κριτικάρουμε στην Ευρωλίγκα. Αυτό που έγινε στην Ιταλία, όπου το Μιλάνο πήρε μόλις δύο πρωταθλήματα τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά παίζει ανελλιπώς στην Ευρωλίγκα, σε κάνει να αναρωτιέσαι: “Ποια είναι η αξία των εθνικών πρωταθλημάτων;”. Ποιος θα επενδύσει χρήματα σε μία ομάδα που ανεξάρτητα αν θα κατακτήσει τον τίτλο, δε θα έχει δικαίωμα να παίξει με τους καλύτερους;”.

ΜΑΡΚΟ ΜΠΑΛΝΤΙ: “Νομίζω ότι το μπάσκετ είναι καρμπόν του ποδοσφαίρου, εννοώντας ότι είναι μία κλειστή λίγκα που παίζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν κοιτάξεις το ποδόσφαιρο και τις ομάδες που παίζουν στο Τσάμπιονς Λίγκ, αντιλαμβάνεσαι ότι τελικά δεν είναι και τόσο σημαντικό ποιος είναι ο πρωταθλητής στη χώρα του. Δεν είναι αποφασιστικής σημασίας. Ωατόσο, πιστεύω ότι ένα σύστημα που θα λαμβάνει υπόψιν του τα αγωνιστικά κριτήρια είναι απαραίτητο. Μου αρέσει πολύ περισσότερο αυτό το σύστημα. Πρέπει όμως και να καλύπτεις κάποιες προϋποθέσεις για να παίξεις στο υψηλότερο επίπεδο”.

ΚΑΜΙΛ ΝΟΒΑΚ: “Ας μιλήσουμε λίγο για να ξεκαθαρίσουμε τα νούμερα, ακούγοντας τη συζήτηση για το ΝΒΑ. Δεν χρειάζεται να κρύψουμε κάτι και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα καταλάβουν: Το ΝΒΑ είναι μία επιχείρηση που κάνει τζίρο 9 δις δολάρια το χρόνο. Στην Ευρώπη η Eυρωλίγκα κάνει 40 και η FIBA 100εκ. σύνολο 140εκ. Μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση; Συμφωνώ με τον κύριο Μπάλντι ότι θα ήταν καλό να έχουμε τη συμμετοχή του ΝΒΑ στα πάντα. Αλλά δε γίνεται. Δεν μπορούμε να το δούμε αυτό να έρχεται ούτε με κυάλια και είναι κάτι που πρέπει να δεχτούμε. Αυτά είναι τα δεδομένα. Θα ευχόμουν η Ευρωλίγκα να έχει 100 εκ, αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα και δεν έχει σημασια ποιος είναι ο λόγος. θα ήθελα να υπάρχουν περισσότερα χρήματα για όλους στην Ευρώπη. Αλλά δεν υπάρχουν”.

ΙΝΓΚΟ ΒΑΙΣ: “Αυτό που έχω να πω είναι ότι όταν πέφτει το ένα ή το άλλο παιχνίδι πάνω σε αυτά των Εθνικών ομάδων, υπάρχει πρόβλημα. Και δεν ξέρω ποιο είναι το πρόβλημα. Ισως πρέπει να καλέσουμε τον Πάπα ως διαμεσολαβητή. Προσπάθησα κάποιες φορές να μιλήσω με τον Τζόρντι Μπερτομέου και να σκεφτώ τι μπορούμε να κάνουμε. Θα το ξανακάνω. Αλλά κάθε φορά, αυτό που λέει είναι ότι αυτό που του αναφέρω είναι καλό, είναι πραγματικά καλό, αλλά μετά πάει στο σπίτι, και τρεις μέρες αργότερα, σου στέλνει ένα email  και σου λέει: “Α, αυτό που είπες δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μένουμε ως είμαστε. Πρέπει να εγκαταλείψετε τα Παράθυρα”. Εμείς δεν θέλουμε και δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Θέλω να έχει παρουσία η Εθνική ομάδα στο κοινό καθόλη τη διάρκεια του έτους. Θα παλέψω για αυτό. Συμφωνώ με τον Μάρκο Μπάλντι, δεν θέλω 4 διοργανώσεις. Θέλω να είναι η Ευρωλίγκα η ισχυρότερη διοργάνωση κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι: Και η FIBA και η Γερμανική Ομοσπονδία. Μετά θέλουμε να υπάρχει μία δεύτερη διοργάνωση και δεν με ενδιαφέρει πως τη λένε, αυτό πρέπει να συζητηθεί. Μετά ίσως μία τρίτη διοργάνωση. Και τέλος. Εχουμε πολλούς φιλάθλους και αυτή τη στιγμή νομίζουν ότι είμαστε όλοι τρελοί¨”.

ΜΑΡΚΟ ΜΠΑΛΝΤΙ: “Ασχολούμαι με το μπάσκετ από τότε που ήμουν 12 ετών. Είμαι λάτρης του και …γκουρμέ του είδους. Θα έλεγα ότι το μπάσκετ της Ευρωλίγκας είναι το καλύτερο που υπάρχει. Σε κάθε παιχνίδι μιλάμε για την Ευρωπαϊκή φιλοσοφία: Κάθε παιχνίδι πρέπει να νικάς, υπάρχει πολυμορφία στην τακτική, μεγάλη ένταση και σπουδαίοι παίκτες. Πιστεύω ότι η Ευρωλίγκα έχει την πιθανότητα να σερβίρει ένα σποδαίο προϊόν, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αν φυσικά συνεχίζουν να παίζουν έτσι οι ομάδες”.

ΙΝΓΚΟ ΒΑΙΣ: “Ασφαλώς και πρέπει να μιλήσουμε για το ΝΒΑ, δεν υπάρχει θέμα. Το επόμενο βήμα όμως, είναι να μιλήσουμε με την ΕCA και την Ευρωλίγκα. Και ως πρόεδρος Ομοσπονδίας πρέπει να πω ότι πολύ περισσότερο από ένα πλήγμα το γεγονός ότι δεν έχω στα Παράθυρα τους παίκτες μου που παίζουν στην Ευρωλίγκα. Είναι κάτι μεγαλύτερο από ένα πλήγμα το γεγονός ότι καλούμε την Ευρωλίγκα να βρούμε λύσεις και το μόνο που λένε είναι: “Ευχαριστούμε πολύ, δεν θα το κάνουμε. Είμαστε πιο ισχυροί από εσάς και τέλος”. Δεν μπορείς να έρθεις σε κανένα  συμβιβασμό με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι πρέπει να μιλήσουμε με το ΝΒΑ. Αλλά πρώτα πρέπει να μιλήσουμε και να λύσουμε το ευρωπαϊκό πρόβλημα. Μόνο πιο δυνατοί μπορούμε να γίνουμε έτσι, αντί να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλον και να χτυπάμε διαρκώς τα κεφάλια μας”.

ΜΑΡΚΟ ΜΠΆΛΝΤΙ: “Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει εδώ ένα σύστημα που το συναντάμε στην παγκόσμια αγορά. Αν θέλουμε να φέρουμε έναν παίκτη, δεν είμαστε οι μοναδικοί. Πρέπει να παλέψουμε και με άλλους, που έχουν την ίδια ικανότητα στο σκάουτινγκ με εμάς. Και σε αυτό, το ΝΒΑ παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Δεν μπορούμε να βγάλουμε το ΝΒΑ έξω από τη συζήτηση. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μία άκρη με το ΝΒΑ. Είναι 120 μη Αμερικανοι παίκτες που παίζουν εκεί, που σημαίνει ότι 120 παίκτες δεν μπορούν να αγωνιστούν με τις Εθνικές ομάδες τους στα Παράθυρα. Και η FIBA δεν έχει πρόβλημα με αυτό. Κι από τη στιγμή που το ΝΒΑ είναι μία καθαρά εμπορική εταιρία, υπάρχουν τρόποι να τους δώσουμε κίνητρα. Αφήστε με να ονειρευτώ λίγο τούτη τη στιγμή”.

ΚΑΜΙΛ ΝΟΒΑΚ: “Αφήστε με να αναφέρω μερικά γεγονότα. Καθίσαμε μαζί με την Ευρωλίγκα και την ECA τον Μαίο του 2016 και τον Σεπτέμβριο του 2017. Και τις δύο φορές, το τονίζω, και τις δύο φορές φεύγοντας από τη συνάντηση είπαμε: “Οκ, συμφωνήσαμε. Πρέπει να κοινοποιήσουμε τη συμφωνία στα μέλη μας”. Το δεύτερο μίτινγκ μάλιστα ήταν με την πρωτοβουλία της Κομισιόν. Μετά το δεύτερο μίιτινγκ μάλιστα, στείλαμε ένα ομαδικό mail στις Επιτροπές λέγοντας ότι έχουμε συμφωνήσει πάνω κάτω. Υπάρχουν κάποια σημεπια που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, αλλά επί της αρχής δεν υπάρχουν προβλήματα. Θα βρούμε λύσεις. Δύο ώρες μετά από αυτό το email που εστάλη ομαδικά, ήρθε ένα άλλο email που ανέφερε: “Αγαπητή Κομισιόν, δεν είναι όλα τόσο ρόδινα. Το μίτινγκ ήταν πραγματικά κακό. Η διεθνής Ομοσπονδία δεν μπορεί να συνεργαστεί. Δε θελουμε να έχουμε καμία σχέση μαζί τους”. Σκεφτείτε το! Εμείς δε θέλουμε τίποτα άλλο, παρά μόνο δύο εβδομάδες μέσα σε ολόκληρη τη σεζόν για τα Παράθυρα. Δεν θέλουμε χρήματα από την Ευρωλίγκα, δε θέλουμε τίποτα. Πιστεύω ότι αν υπάρχει καλή διάθεση μπορούμε να βρούμε μία λύση σχετικά σύντομα”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Κρούσμα κορωνοϊού στην Ζαλγκίρις

Θύμα του κορωνοϊού έπεσε και η Ζαλγκίρις, η οποία με επίσημη ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι έ…