Κεντρική Basket League ΕΣΑΚΕ Το μπάσκετ έχει… σφυγμό

Το μπάσκετ έχει… σφυγμό

esake 1

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου όταν αποκλειστικά γράψαμε ότι με κυβερνητική παρέμβαση δρομολογήθηκε η επίλυση του προβλήματος, με τον κεντρικό χορηγό του ΕΣΑΚΕ. Τώρα ήρθε η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας. Η λίγκα έχει και τηλεοπτική στέγη, και κεντρικό χορηγό (Ελληνικά Πετρέλαια), στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας της.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Το πρωτάθλημα δίχως τον Ολυμπιακό είναι ελλιποβαρές. Το ίδιο θα ήταν και δίχως τον Παναθηναϊκό. Δεδομένου ότι η αποχώρηση (κι όχι υποβιβασμός) ήταν οικειοθελής, ότι δεν προέκυψε δηλαδή από αγωνιστική πτώση, δημιουργήθηκε μια βίαιη συνθήκη, που αποδυνάμωσε το «προϊόν». Εξ ου κι η απόφαση του προηγούμενου χορηγού να αποχωρήσει.

Ακόμα κι αν η ΕΡΤ αποφάσιζε ότι δεν θέλει να συνεχίσει να δείχνει τους αγώνες της Α1, κανείς δεν θα αναρωτιόταν το γιατί. Ως εκ τούτου ήταν η… χρονιά της καταστροφής. Το ότι 10 ημέρες πριν ξεκινήσει η σεζόν υπάρχουν τα πάντα, είναι επιτυχία. Ανεξαρτήτως αν υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση, αν τα ποσά είναι μικρότερα, αν η συμφωνία δεν είναι… ουάου. Δεν θα μπορούσε.

Πέραν όλων των άλλων και δίχως τη… βοήθεια που θα παρείχε ενδεχόμενη επιτυχία της Εθνικής στην Κίνα (κι αυτό το… τρυκ δεν δούλεψε), καταδεικνύεται μέσα από τη… φωτιά η δυναμική του σπορ. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να χαμογελάμε, αλλά κυρίως να μας προβληματίσει. Αν, δηλαδή, δεν υπήρχε η τοξικότητα στο περιβάλλον, τι πρωτάθλημα και τι χορηγίες θα είχαμε;

Την ίδια στιγμή που το ένα ρεπορτάζ μας επιβεβαιώθηκε πλήρως, το άλλο που αφορούσε την ΑΕΚ και τη χορηγία της Betshop (ευτυχώς) δεν επιβεβαιώθηκε. Η νέα συμφωνία δείχνει ότι και η «Ένωση» άντεξε στους κραδασμούς. Αν μετρήσει κανείς μπορεί να έχει βγει κι εκείνη με μικρότερα έσοδα (μπορεί και όχι), αλλά σε τέτοιες στιγμές, σε τόσο παράξενες εποχές, είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει.

Οι διοικούντες τον Ολυμπιακό παρουσίασαν τον κεντρικό τους χορηγό (BWIN) σε μια λιτή και συνάμα εντυπωσιακή συνέντευξη Τύπου, κάνοντας λόγο για ιστορική σεζόν. Κι εκείνοι έχουν απωλέσει χρήματα, κι εκείνοι έχουν υποστεί την επιλογή #mexritelous, κι εκείνοι συνεχίζουν απτόητοι. Μάλιστα, η δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη ήρθε να αναδείξει ως απολύτως επιτυχημένη (τουλάχιστον στο εσωτερικό του συλλόγου) την επιλογή.

Όπως έλεγε και το τραγούδι «παράξενος Χειμώνας μπαίνει». Το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να μην έχει λειτουργική κεντρική διοίκηση (βλέπε ΕΟΚ), έχει όμως κεντρική χορηγία. Είναι κάτι, αλλά στην πορεία θα χρειαστούν πολλά περισσότερα, θα χρειαστεί (επιτέλους) να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα, ώστε να έχουμε αυτό το μπάσκετ που αξίζουμε.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε ΕΣΑΚΕ

Δειτε επισης

Χουγκάζ: «Όλοι μαζί για ένα ιστορικό αποτέλεσμα»

Μήνυμα προς τον κόσμο έστειλε ο Νίκος Χουγκάζ. Ο διεθνής φόργουορντ του Περιστερίου, Νίκος…