Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Ελλάδα – Νέα Ζηλανδία 103-97

Ελλάδα – Νέα Ζηλανδία 103-97

giannis antetokounmpo ellada nea zilandia

Στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκρίθηκε η Εθνική μας, καθώς επικράτησε της Νέας Ζηλανδίας με 103-97. Η Ελλάδα δεν πραγματοποίησε καλή εμφάνιση, κυρίως στην άμυνα, αλλά πήρε αυτό που ήθελε και πέρασε στην επόμενη φάση. Κορυφαίος ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που έκανε double double, ενώ καθοριστικός ήταν ο Παπαπέτρου και ο Καλάθης, που έβαλαν μεγάλα και σημαντικά καλάθια στην τελευταία περίοδο.

Η Εθνική μας μπήκε με διάθεση να τρέξει και έβγαλε γρήγορα δύο αιφνιδιασμούς και προηγήθηκε με 6-2. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ζεστός στο ξεκίνημα και με 7 πόντους ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής (11-4). H συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η Εθνική μας κόλλησε στην επίθεση και η Νέα Ζηλανδία με τον εκπληκτικό Κόρεϊ Ουέμπστερ πέρασε μπροστά στο σκορ (11-14).

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου πήρε μπροστά και με 2 σουτ τριών πόντων έδωσε σημαντικές βοήθειες και ανέκτησε το προβάδισμα για την Εθνική μας (21-17). Το σερί της Ελλάδας συνεχίστηκε και έφτασε η διαφορά στους 8 (25-17). Οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου είχαν τον πλήρη έλεγχο μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου και κράτησαν τα ηνία του σκορ (28-19).

Η Ελλάδα συνέχισε την καλή της εμφάνιση και για πρώτη φορά έστειλε τη διαφορά πάνω από τους 10 με τρίποντο του Μπουρούση και καλάθι του Σλούκα (33-21). Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο με του που μπήκε έκανε τη διαφορά σε άμυνα και επίθεση και έδωσε πολύτιμες λύσεις (37-28). Η άμυνα μας δεν είχε βρει λύση στην αντιμετώπιση του Ουέμπστερ και με ακόμη ένα τρίποντο (37-31) ανάγκασε τον Σκουρτόπουλο να πάρει τάιμ άουτ και να επαναφέρει τον Γιάννη.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης χρησιμοποιήθηκε σήμερα και έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει. Ο Έλληνας γκαρντ σημείωσε πέντε πόντους στην επίθεση, ενώ περιόρισε και τον Ουέμπστερ (41-32). Οι Νεοζηλανδοί, όμως, έδειξαν ότι δεν θα παρατήσουν σε κανένα σημείο το ματς και πλησίασαν ξανά (49-42). Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου κατάφερε να σκοράρει και έγραψε το 51-44.

Η Εθνική μας ξεκίνησε παίζοντας δυνατά στην άμυνα και οδήγησε σε κάποια λάθη τους Νεοζηλανδούς. Οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου το εκμεταλλεύτηκαν και ανέβασαν τη διαφορά ξανά στους 10 πόντους (58-48). Ο Κόρεϊ Ουέμπστερ, όμως, ήταν ασταμάτητος και με 26 πόντους συνολικά μείωσε έκανε τη διαφορά για τη Νέα Ζηλανδία (58-51).

Ο Νικ Καλάθης σ΄εκείνο το σημείο πήρε το όπλο και με πέντε συνεχόμενους πόντους έκανε το 63-51 και ανάγκασε τον προπονητή της Νέας Ζηλανδίας να καλέσει τάιμ άουτ. Η Νέα Ζηλανδία βρήκε πολλές λύσεις από τη γραμμή των βολών και η διαφορά μαζεύτηκε ξανά (66-60). Ο Παπανικολάου έδωσε ανάσα από τη γραμμή των βολών, αλλά η απάντηση ήταν άμεση με τρίποντο (69-63). Η Εθνική μας ήταν άστοχη και έστελνε συνεχώς στις βολές τους Νεοζηλανδούς, οι οποίοι μείωσαν στους 4 (70-66). Το δεκάλεπτο έληξε με το σκορ 71-66 και το άγχος για τη νίκη παρέμεινε και την τελευταία περίοδο.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου πήρε το όπλο του στην τελευταία περίοδο και με δύο συνεχόμενα τρίποντα έδωσε μεγάλη ανάσα στην Εθνική (77-68). Ο Γιώργος Πρίντεζης πήρε τη σκυτάλη και ανέβασε τη διαφορά στους 12 πόντους (80-68). Κι εκεί που έδειχνε ότι το ματς είχε πάρει το δρόμο του, η Νέα Ζηλανδία βρήκε μεγάλες λύσεις και ξαφνικά βρέθηκε ξανά στο -5 (82-77).

Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε την κρίσιμη στιγμή και με καλάθι και φάουλ έδωσε μεγάλη ανάσα (85-77). Η Νέα Ζηλανδία δεν το παράταγε το ματς, αλλά η Εθνική έβρισκε λύσεις στην επίθεση και με καλάθι του Παπανικολάου προηγηθήκαμε με 91-83 2,30′ πριν το φινάλε. Ο Νικ Καλάθης ήταν εξαιρετικός στο τελευταίο δεκάλεπτο και με ακόμη ένα μεγάλο καλάθι έστειλε τη διαφορά στους 10 πόντους ύστερα από αρκετή ώρα (94-84).

Στο φινάλε υπήρξε μία μικροένταση. Ο Ίλι πέταξε τον Σλούκα κάτω, ο Καλάθης πήγε να υπερασπιστεί τον συμπαίκτη του και στη συνέχεια ενεπλάκησαν και οι Λαρεντζάκης και Ουέμπστερ. Οι ψυχραιμότεροι μπήκαν στη μέση και ηρέμησαν τα πράγματα.

Οι διαιτητές έδωσαν τεχνικές ποινές, αλλά δεν άλλαξαν κάτι στο τελικό αποτέλεσμα. Η Εθνική μας πανηγύρισε τελικά τη νίκη με 103-97 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση με ρεκόρ 2-1.

Τα δεκάλεπτα: 28-19, 51-44, 71-66, 103-97
Ελλάδα (Σκουρτόπουλος): Αντετοκούνμπο 24 (10ρ, 6 α), Αντετοκούνμπο Θ. 10, Μπουρούσης 3, Καλάθης 14, Λαρεντζάκης 9, Παπανικολάου 7 (6ρ, 4 α), Παπαπέτρου 16, Πρίντεζης 13, Σλούκας 7 (5ρ, 7 α), Βασιλόπουλος

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 68-65

«Ζωντανός» στην παράταση παρέμεινε ο Παναθηναϊκός. Στην παράταση κρίθηκε ο δεύτερος τελικό…