Κεντρική Basket League Άρης “Ο ρόλος του Σανικίτζε και ο ΜακΓκι…”

“Ο ρόλος του Σανικίτζε και ο ΜακΓκι…”

aris victor

Για την προοπτική ο Βίκτορ Σανικίτζε να αναλάβει και… τυπικά πόστο στον Άρη καθώς και για την υπόθεση ΜακΓκι ο οποίος αναζητά ομάδα στο εξωτερικό, μίλησε ο εκπρόσωπός τους, Χρήστος Λαζάρου. Συγκεκριμένα είπε στο “Yellow Radio”:

Πως έχουν τα πράγματα με τον Βίκτορ Σανικίτζε και την θέση του στον μπασκετικό Άρη;

Η αλήθεια είναι πως ήταν κάτι το οποίο προέκυψε ξαφνικά για την πλευρά του Βίκτορ, όχι από πλευράς ΚΑΕ Άρης και κυρίως του Δημήτρη Γουλιέλμου, μιας και μετά την συνάντηση που είχαμε στο Παλέ για το θέμα των οφειλών, ο πρόεδρος της ΚΑΕ εξέφρασε αυτή την επιθυμία. Γνώριζα πως ήθελε να στελεχώσει την ομάδα με ένα μπασκετικό φίλτρο, με μια κουλτούρα στο άθλημα, να μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα τόσο σε μεταγραφικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στα καθημερινά της. Πέρσι είχε κάποια ζητήματα και έγινε μια πρώτη συζήτηση η οποία έχει συνεχιστεί και μένει να δούμε αν θα έχει θετική έκβαση προκειμένου ο Βίκτορ να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη αλλά σε ένα διαφορετικό πόστο.

Η πρώτη συζήτηση έγινε 1η Αυγούστου και ουσιαστικά τότε του ζητήθηκε να αναλάβει ως στέλεχος της ΚΑΕ Άρης;

Ουσιαστικά την προηγούμενη μέρα σε μια ανεπίσημη συνάντηση συζητήθηκε ως ιδέα χωρίς να γνωρίζω ούτε εγώ, γιατί με τον Βίκτορ είχαμε μιλήσει λίγο. Αλλά φαίνεται ότι το έχει και ο ίδιος στο μυαλό του, ενδεχομένως να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι. Έχει κάνει αρκετά ταξίδια, έχει μιλήσει με αρκετούς ανθρώπους σε Ευρώπη και Αμερική. Οπότε ήταν μια ευτυχής συγκυρία, υπήρχε ένα μεγάλο κομμάτι βέβαια στο ενδιάμεσο που σχετιζόταν με την οφειλή, και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ κάτι. Η έλευση του Βίκτορ Σανικίτζε στην Ελλάδα ξεκίνησε ένα «ντόμινο» διαδικασιών σχετικά με το ban.

Δηλαδή;

Η πρώτη συζήτηση με τον Σανικίτζε «έφερε» συζυτήσεις και με τους υπολοίπους. Τώρα αν τελικά αυτό θα οριστικοποιηθεί θα φανεί τις επόμενες ημέρες, γιατί δεν είναι μία, αλλά οκτώ υποθέσεις, παρότι κάποιες έχουν ήδη λυθεί. Αλλά απ’ότι μαθαίνω και εγώ βρίσκονται σε ένα καλό στάδιο, αλλά αν δεν μπουν οι υπογραφές..

Γνωρίζουμε ποιος είναι ο ακριβής ρόλος που θα κληθεί να αναλάβει;

Συζητήθηκε αρκετά, θεωρώ ότι είναι ένα πολυεργαλείο. Από εκεί και πέρα εφόσον φυσικά σε πρώτη φάση οριστικοποιηθεί, νομίζω πως μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και στο κομμάτι του σκάουτινγκ και στο κομμάτι των σχέσεων με τους παίκτες. Είναι ένας αθλητής που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, έχει παίξει πολλά χρόνια, έγινε ντράφτ στο NBA, έχει δηλάδη την Αμρινκάνικη κουλτούρα, έχει παίξει στην Ισπανία, στην Ευρωλίγκα. Επιπλέον είναι ένας αθλητής που έχει παίξει σε Eurobasket, έχει μια προσωπικότητα. Και αν την «εκμεταλλευτούν» οι άνθρωποι του Άρη μόνο θετικά στοιχεία έχει να προσφέρει σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Να ανοίξει δηλαδή έναν «δίαυλο» επικοινωνίας με κάποιους παίκτες του εξωτερικού;

Δεν είναι μόνο οι παίκτες. Είναι ότι έχεις έναν άνθρωπο που μέσα από τα χρόνια της εμπειρίας του, μπορεί η ομάδα να αποκτήσει μια εξωστρέφεια στο κομμάτι της εικόνας της, στην επιλογή των παικτών, στο να υπάρχει μια «εργασία» μεταξύ των επιλογών του προπονητή και της διοίκησης, εκεί που θα χρειαστεί να γίνει το «ψάξιμο» του αθλητή. Ενδεχομένως στην συζήτηση με τους αθλητές της ομάδας. Μην ξεχνάμε ότι όλοι οι αθλητές χρειάζονται έναν άνθρωπο που δεν είναι ακριβώς ο προπονητής και η διοίκηση. Να μοιραστούν τα προβλήματα τους.

Κάτι σαν team manager ας πούμε;

Δεν χρειάζεται να βάλουμε «ταμπέλα» σε κάτι γιατί αυτό θα φανεί από την καθημερινότητα, με την σκέψη βέβαια ότι αυτό το πράγμα θα υλοποιηθεί. Το έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος της ομάδας, ο κύριος Γουλιέλμος γιατί αυτός ουσιαστικά πρωταγωνιστεί στην ιστορία με τον Σανικίτζε. Είναι και η δεύτερη χρονιά ιδιοκτησίας του, σαφώς και θα θέλει να βάλει κάποιες βάσεις για το μέλλον. Πιθανώς να στελεχώσει και τις ακαδημίες της ομάδας. Σε αυτό το μοτίβο νομίζω πως κινείται.

Πρέπει να καλυφθεί αυτός ο ρόλος που μας περιγράφεις, τον χρειάζεται ο Άρης.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στο εξής. Αυτή την στιγμή ο Άρης, μετά την διοίκηση Λάσκαρη, έχει κληρονομήσει το χρέος και πρέπει να το λύσει. Γιατί κακά τα ψέμματα, δεν είναι του Γουλιέλμου τα χρέη. Ο Άρης πρέπει να αποκτήσει εξωστρέφεια, να λύσει τα ban ασφαλώς και να μπορέσει να δημιουργήσει χρήματα. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα του. Για να δημιουργήσει χρήματα η ομάδα πρέπει να προλάβει τους υπολοίπους στην μπακσετική γνώση. Να φέρει δηλάδη αθλητές που θα έχουν μεταπωλιτική αξία, να φέρει αθλητές με λιγότερο για να παίξουν περισσότερο, να φέρει έξτρα χορηγούς, να αποκτήσει ενδιαφέρον η ομάδα διαφορετικά δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

Δηλαδή ο Άρης πρέπει να τροφοδοτηθεί με αθλητές που έχουν όρεξη και στο μέλλον να φέρουν υπεραξία και στον σύλλογο αλλά και στους ίδιους βέβαια.

Μα αν δεν ημιουργηθούν χρήματα δεν θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα. Ο Άρης έχει ένα χρέος του οποίου το «ύψος» είναι σημαντικό, όπως είχαν και άλλες ομάδες φυσικά. Αλλά για να καλύψεις ένα χρέος, δεν μπορεί να καλυφθεί «από τσέπη», πρέπει να δημιουργηθούν χρήματα και για να συμβεί αυτό πρέπει να προλάβεις και να «χτίσεις» αθλητές. Να «χτίσει» μια κουλτούρα, να φτιάξει ομάδες νεαρών ηλικιών που να δημιουργούν παίκτες για τις Εθνικές ομάδες. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Γνωρίζεις αν η θητεία Γουλιέλμου έχει δημιουργήσει επιπλέον οφειλές;

Αυτό είναι πολύ λογιστικό και δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εγώ από την εμπειρία μου με τον Άρη πέρσι με τις υποθέσεις των Λάκι Τζόουνς και Γκάρι ΜακΓκι, μου έμαθαν πως κατά 80% οι πάικτες ήταν απολύτως πληρωμένοι. Βέβαια υπήρχαν μέρες απεργίας και θα το εξηγήσω. Όταν ο Άρης το καλοκαίρι με προπονητή τον Αγγέλου υπέγραψε τους αθλητές έχοντας ban, οι αθλητές είχαν την δυνατότητα να είναι πολύ «αυστηροί» στις ημέρες πληρωμών, μιας και ο Άρης είχε να επιλέξει μεταξύ δέκα παικτών. Αυτοί οι 10 αθλητές, φρόντιζαν στην καθυστέρηση των πληρωμών τους να είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα γύρω στις 10-15 μέρες που είναι μια λογική καθυστέρηση σε μια ανώνυμη εταιρία. Όμως επειδή ακριβώς είχαν αυτή την δυνατότητα, έβαλαν αυτούς τους όρους και γι’αυτό είχαμε αυτές τις απεργίες διαμαρτυρίες κτλ. Στο παρελθόν υπήρχαν πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Η φετινή χρονιά είναι ιδιάζουσα. Ήταν η πίεση της 1ης χρονιάς. Δηλαδή αν η ομάδα δεν είχε τα ban, ο Άρης θα ήταν σε πολύ καλύτερο σημείο έστω ώστε να τις ελέξγει.

Ναι αλλά οι αποχές έγιναν έτσι;

Έγιναν ναι και μάλιστα βάσει συμβολαίων.

Υπήρχε δηλαδή αντίστοιχος όρος; Και έγινε για την διασφάλιση των συμφερόντων;

Ασφαλώς. Έγιναν για πίεση. Όταν γνωρίζεις ότι μια ομάδα έχει ban, ξέρεις πως δεν μπορεί να είναι ευέλικτη σε κινήσεις. Οπότε ως αθλητής θα πιέσεις. Όχι όμως ότι η ομάδα ήταν απλήρωτη, ότι είχε αβεβαιότητα κτλ. Μέσα στην καθημερινότητα, η περσινή χρονιά για τον Άρη ήταν από τις καλύτερες γενικότερα. Θα εξαιρέσω την χρονιά Λάσκαρη που η ομάδα πλήρωνε δύο μέρες πριν την κανονική ημερομηνία.

Ήταν μια «χρυσή» εποχή.

Έτσι. Απλώς θέλω να ξεκαθαρίσω πως η περσινή χρονιά δεν ήταν τόσο αβέβαιη όσο καταλάβαινε ο μέσος φίλαθλος.

Αν είχε μια καλύτερη πορεία αγωνιστικά ο Άρης, θα ήταν όλα διαφορετικά;

Ξεκάθαρα ήταν αγωνιστικό το θέμα. Αν δηλαδή ο Άρης ήταν καλύτερα αγωνιστικά, είμαι σίγουρος πως δεν θα έφταναν σε αυτό το σημείο.

Ασκήθηκε πολύ σκληρή κριτική στον Δημήτρη Γουλιέλμο, η δική σου οπτική ποια είναι;

Η προσωπική επαφή και συνεργασία αν και σε εμένα επίσης οφείλονται αρκετά χρήματα, είναι η εξής. Ήρθε ο Δημήτρης Γουλιέλμος για τους δικούς του λόγους στον Άρη, πήρε μια ομάδα που είχε ένα πολύ μεγάλο χρέος και διακανονίζει τις οφειλές κατά το δοκούν. Η δική μου αίσθηση είναι ότι ο Άρης ενδεχομένως φέτος να πληρώνει και τρεις ομάδες. Δηλαδή να πληρώνει την οκτάδα του ban και μια δεκάδα από το άρθρο 99. Ουσιαστικά πληρώνει 30 παίκτες τον μήνα. Ήρθε ένας άνρθωπος, έβαλε χρήματα, προφανώς με τα λάθη του αλλά υπάρχει μια εργασία. Σαφώς το χρέος είναι μια υπόθεση που δεν θα τελειώσει αύριο. Το χρέος αυτό, θα το διαχειριστεί ο Άρης για χρόνια. Όσο μπορέσει μέσα από το άθλημα και το marketing του να το μειώνει, ακόμη καλύτερο.

Και αυτό που είπες και πριν, να μπορεί να δημιουργεί χρήματα.

Δεν γίνεται διαφορετικά. Προσωπική επένδυση τα έχουμε ζήσει. Δεν γίνεται μόνο «με τσέπη» να λυθεί το πρόβλημα. Πρέπει να δημιουργήσει με μπασκετική γνώση και κουλτούρα, χρήματα. Είτε μέσω χοργηγών είστε μέσω αθλητών που θα χτίσει. Και γιατί όχι σιγά σιγά σε μια τριετία,τετραετία, πενταετία να χτίσει μια κουλτούρα και να επιστρέψει. Το πιο σημαντικό είναι να μην φτάσει πάλι στην ίδια κατάσταση.

Θα έλεγες τα ίδια αν δεν ήταν «προ των πυλών» ο Σανικίτζε;

Δεν έχει καμία σχέση η έλευση του Σανικίτζε, τα ίδια θα έλεγα. Απλώς τυχαίνει και καμιά φορά στο μπάσκετ 20 άνρθωποι είναι περίπου αυτοί που επενδύουν.

Πως μπορεί να φανεί χρήσιμος στον Άρη ο Σανικίτζε; Έχει κάνει κάποιες επαφές;

Επαφές όχι τόσο. Τώρα σχετικά με το μέλλον δεν ξέρω, είναι καθαρά πως το έχει στο μυαλό του ο Δημήτρης Γουλιέλμος, η διοίκηση. Σίγουρα έχει ένα μπακσετικό φίλτρο, έχει μπασκετικές ιδέες, έχει όρεξη για δουλειά. Είναι καθαρά θέμα χημείας με την ομάδα και πρωτοβουλιών που θα πάρει ο ίδιος. Είναι σημαντική προσθήκη στο κομμάτι του να χτίσει ο Άρης ένα πλάνο προκειμένου να εκμεταλλεέυται τα ατού του.

Έχει καλές σχέσεις και με τον Σούλη Μαρκόπουλο;

Ναι και θα σας έλεγα το ίδιο αν δεν ήταν και ο Σανικίτζε και ήταν ένας άλλος αθλητής, δεν έχει να κάνει με προσωπική σχέση. Είναι καθαρά θέμα συγκυρίας και επιθυμίες. Χρειάζεται έναν τέτοιο άτομο με μπασκετικό φίλτρο. Ο ιδιοκτήτης αποδέχεται ότι δεν έχει μπασκετική γνώση, οπότε δέχεται ότι αποδοτικός σε μπασκετικό επίπεδο θα είναι ο Σανικίτζε.

Πιστεύεις ότι κάπου αδικήθηκε και από τον κόσμο του Άρη;

Ήρθε εδώ, χτύπησε σε ένα παιχνίδι και έκανε την εγχείριση του και την αποθεραπεία του εδώ και μετά έψαχνε την οικογένεια Λάσκαρη. Τον πέμπτο μήνα που δεν πληρώθηκε σκέφτηκε και ο ίδιος να βρει μια λύση μόνος του να πάρει τα χρήματα του για να φύγει. Στην συνέχεια, τον έβδομο μήνα που έμεινε απλήρωτος είπε να κάνει την προσφυγή. Δεν είναι ότι ο αθλητής «έκατσε» πάνω στο συμβόλαιο και είπε «θέλω τα χρήματα μου». Απλά μετά τις 4-5 προσπάθειες που έκανε για να βρει μια συμβιβαστική λύση.

Έπεσε σε τοιχο;

Ακριβώς. Και μετά, είναι λογικό ότι σκέφτηκε πως έχει μια απόφαση και πρέπει να δει πως θα την υλοποιήσει. Η αλήθεια είναι ότι και ο Άρης επέλεξε μια τακτική αναμονής στα ban, έτσι θα έλεγα εγώ. Φάνηκε ότι δεν ήταν το πρόβλημα ο Σανικίτζε.

Ωδεύουμε προς την άρση των ban;

Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το απαντήσω γιατί δεν γνωρίζω τι συζητά η διοίκηση με τους αθλητές. Η εικόνα που έχω είναι πως προς τα εκεί βαδίζει η ομάδα. Αλλά μέχρι να οριστικοποιηθεί δεν μπορούμε να μιλάμε σίγουρα.

Τι συμβαίνει με τον Γκάρι Μακ Γκι;

Ο Μακ Γκι είχε προτάσεις και από την Τουρκία αλλά δεν έχει πάρει καμία. Είμαστε σε κάποιες επαφές. Φαίνετα ότι ο πάικτης έχει μια διάθεση να βρει μια ομάδα στο εξωτερικό και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Βλέποντας και κάνοντας.

Σχετικά με τον Σανικίτζε, θα του αρέσει να μεινει στην Θεσσαλονίκη;

Σίγουρα. Είναι ένας άνθρωπος που έχει κουλτούρα ζωής. Την Θεσσαλονίκη την ερωτεύτηκε. Συζητώντας που είπε πως το μεγαλύτερο απωθημένο του ήταν να βγάλει την χρονιά με τον Άρη. Ήταν πολύ καλή η χημεία εκείνης της χρονιάς.

Μιλάει με κάποιους παίκτες; 

Ο Βίκτορ είναι πολύ θεσμικός σαν τύπος. Είναι τυπικός, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει κάνει συζήτηση με κανέναν αν δεν οριστικοποιηθεί πρώτα η συμφωνία. Η ομάδα έχει φανταστικό ρποπονητή, καλό σταφ και γενικά τα γραφεία του Άρη κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει και φυσικά όποια εξτρα βοήθεια είναι καλοδεχούμενη.

Υπάρχει ένα μήνυμα σχετικά με τον Μακ Γκι για το αν θα ζητήσει κι’άλλα χρήματα.

Στις περιπτώσεις των δεύτερων χρόνων συμβολαίων, η τακτική που ακολουθεί η ομάδα είναι να αναμένει να δει τι προτάσεις θα πάρει ο αθλητής και από εκεί και πέρα να κάνει το αντίστοιχο παιχνίδι.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

Άρης: Χωρίς Σταρκ αλλά με Μποχωρίδη στην Αθήνα

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης στην αποστολή του Άρη για το ματς με το Περιστέρι. Ο Άρης αντιμετωπί…