Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ο ΕΣΑΚΕ

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ο ΕΣΑΚΕ

esake

Η συζήτηση περί χορηγών, εγγυημένων εσόδων κτλ., μοιάζει να είναι από… μακρινή, έως θεωρητική για κάποιους. Κι επειδή «λεφτά υπάρχουν» ο πρόεδρος (ανάλογα την ομάδα) θα καλύψει τη… ζημιά. Δεν είναι έτσι, επειδή έτσι νομίζετε. Η απώλεια κεντρικών χορηγών, η μείωση των εσόδων, είναι καταστροφική για τη λειτουργία του ΕΣΑΚΕ.

Η λίγκα είναι… ακριβή οργάνωση. Προσέξτε: Οργάνωση, όχι διοργάνωση. Πληρώνονται άνθρωποι -μεταξύ αυτών και τα κορυφαία στελέχη του Δ.Σ., με πρώτο τον πρόεδρο-, οι οποίοι δουλεύουν χρόνια στον ΕΣΑΚΕ. Υπάρχουν γραφεία, τα οποία έχουν υψηλό ενοίκιο, αλλά και σωρευμένα χρέη, υπάρχουν ανελαστικά έξοδα.

Σύμφωνα με τις πιο πρόχειρες μαθηματικές πράξεις, το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ΕΣΑΚΕ ξεπερνά τα 500.000 ευρώ. Κι ίσως να λέμε και λίγα. Από πού προκύπτουν αυτά τα χρήματα, από τη στιγμή που η λίγκα δεν χρηματοδοτείται (όπως συμβαίνει με την ΕΟΚ); Είναι συγκεκριμένες οι οδοί, απ’ όπου έρχονται έσοδα: Κεντρικός χορηγός, ποσοστό από τηλεοπτικά συμβόλαια, άλλοι χορηγοί.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε κι ενώ οι μισθοδοσίες τρέχουν, ΔΕΝ υπάρχει κεντρικός χορηγός και δεν φαίνεται εύκολο να υπάρξει καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο, από το οποίο να αντλήσει χρήματα για τη λειτουργία του ο ΕΣΑΚΕ. Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο.

Αν κρίνουμε από την πολιτική πορεία που είχαν οι απερχόμενοι στο Υπουργείο Αθλητισμού, δύσκολα ο επόμενος θα σκεφτεί να ανοίξει τα ταμεία της ΕΡΤ για να χρηματοδοτήσει το πρωτάθλημα, αλλά αυτό είναι εικασία, προσωπική σκέψη, που μπορεί και να διαψευστεί. Θα δείξει.

Υπήρχε κι άλλη μια σπουδαία πηγή εσόδων: Τα πρόστιμα. Κάθε φορά που έδειχναν παραβατική συμπεριφορά οι παράγοντες των ομάδων, υπήρχε εισροή χρημάτων στα ταμεία της λίγκας. Το… λάθος έφερνε όφελος για τον ΕΣΑΚΕ, αλλά πλέον κι αυτή η πηγή εσόδων έχει στερέψει. Και πώς να πάρουν χρήματα από παράγοντες που με το ζόρι κρατιούνται;

Όπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση είναι ζοφερή. Η βιωσιμότητα του ΕΣΑΚΕ είναι αβέβαιη κι αυτή η αβεβαιότητα έχει επίπτωση και στο προσωπικό, που πλέον νιώθει για πρώτη φορά τόσο έντονο ότι δεν είναι δεδομένος ο μισθός στο άμεσο μέλλον. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν βοηθά στην απρόσκοπτη λειτουργία και στην 100% προσήλωση στη δουλειά τους. Κι είναι οι τελευταίοι που φταίνε για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Θα μπορούσαν να επωμιστούν το βάρος της λειτουργίας του ΕΣΑΚΕ οι ΚΑΕ, δίνοντας απευθείας χρήματα κι όχι ποσοστό επί των… κερδών (αδόκιμος όρος), αλλά φαντάζομαι ότι αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη σκέψη μοιάζει με ανέκδοτο, το οποίο δεν είναι καν πετυχημένο.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός: Η δωδεκάδα των «ερυθρόλευκων»

Εκτός για τον Ολυμπιακό οι Ναζ Μήτρου-Λονγκ, Μιχάλης Λούντζης και Γιώργος Τανούλης. Ώρα πλ…