Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Πρωτάθλημα καρικατούρα

Πρωτάθλημα καρικατούρα

galatsopoulos

Ακόμα κι εμείς, που αποκαλύψαμε το σχέδιο διάλυσης του πρωταθλήματος, με την απόφαση για παραμονή του Λαυρίου, είχαμε αμφιβολίες, ακόμα και μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ακόμα κι όταν επιβεβαιώθηκε από όλους. Λέγαμε «δεν μπορεί, θα βρεθούν κάποιοι να αντιδράσουν», αλλά η λέξη «αντίδραση» δεν υπάρχει στο σύγχρονο ελληνικό μπάσκετ. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Ο ΕΣΑΚΕ επικύρωσε τη βαθμολογία, βάσει της οποίας υποβιβάζονταν οι δύο τελευταίοι, που ήταν ο Κολοσσός (τελευταίος) και το Λαύριο (προτελευταίο). Ως εκ τούτου, οι δύο αυτόματα -πριν ακόμα ξεκινήσουν τα πλέι οφ- βρίσκονται στην Α2. Το ‘χουμε αυτό;

Ο Ολυμπιακός τερμάτισε σε θέση που τον οδηγούσε στα πλέι οφ, δεν κατέβηκε να αγωνιστεί, μηδενίστηκε, αφαιρέθηκαν βαθμοί και βάσει μιας εκπληκτικής παραγράφου στον κανονισμό, υποβιβάστηκε στην Α2. Ορθώς, άρα τρεις υποβιβάζονται. Κι εδώ έρχεται ο ΕΣΑΚΕ, οι ίδιοι -δηλαδή- οι πρόεδροι και αλλάζουν (!!!) την τελική βαθμολογία, τοποθετώντας τελευταίο τον Ολυμπιακό και σώζοντας δια της ατόπου το Λαύριο. Μα αν είναι τελευταίος ο Ολυμπιακός στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, η οποία είναι κι αυτή που μετρά για τον υποβιβασμό, πώς μηδενίστηκε επειδή δεν κατέβηκε μεταγενέστερα να αγωνιστεί;

Αν συνεχίσω να ρωτάω, θα νιώσω σαν τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού. Ο νομοθέτης ορίζει ότι η ομάδα που υποβιβάζεται πηγαίνει αυτόματα στην τελευταία (και προτελευταία) θέση του πίνακα των ομάδων της παρακάτω κατηγορίας (εν προκειμένω της Α2), για να μην γίνονται… παζάρια. Να μην μπορεί να επιστρέψει άμεσα.

Δεν έχουμε κάτι με το Λαύριο, μας είναι αδιάφορο σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί, αλλά με αποφάσεις σαν αυτή, μπορεί του χρόνου μια ομάδα να υποβιβαστεί κι επειδή ο τζένεραλ μάνατζερ έχει καλλίγραμμη αδερφή, η οποία πηγαίνει στις συνεδριάσεις των συμβουλίων και ομορφαίνει τον χώρο, να συναποφασίσουν οι υπόλοιποι ότι δεν θέλουν να στερηθούν την παρέα της και να κρατήσουν το σωματείο στη «μεγάλη» κατηγορία.

Αυτό που συμβαίνει είναι μοναδικό. Το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου είναι καρικατούρα. Έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια το όποιο ενδιαφέρων μονοπωλούν (ΚΑΚΩΣ) οι αναμετρήσεις των «αιωνίων». Απόντος του Ολυμπιακού, περιορίζεται στο ελάχιστο το ενδιαφέρον.

Έχει χάσει την οικονομική του αυτάρκεια, καθώς δεν υπάρχουν χορηγοί, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δεν υπάρχει… σάλιο. Έχει χάσει τα πάντα, έχασε τώρα και την όποια αξιοπιστία του, οπότε ΔΕΝ υπάρχει πρωτάθλημα.

Κάπου εδώ θα περίμενε κανείς τον από μηχανής Θεό, την παρέμβαση της ΕΟΚ, η οποία έχει θεσμικό ρόλο θεματοφύλακα. Προσωπικά, από την Ομοσπονδία του Βασιλακόπουλου δεν περιμένω κάτι. Οφείλει να αντιδράσει, αλλά πότε έχει προσφέρει κάτι θετικό στην υπόθεση «ελληνικό μπάσκετ»; Πάντως, όχι όταν κατηγορούσε τους Μπακς (και κάποιους αόρατους τύπους, της CIA, συνεργάτες του Τζέιμς Μποντ, θα σας γελάσω) για συνωμοσία σε βάρος της Ελλάδας. Πάντως, όχι όταν αποφάσιζε ο πρόεδρος της να διακόψει τους δεσμούς με τα «ιερά τέρατα», Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη. Πάντως, όχι όταν μιλούσε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το ΝΒΑ. Πάντως, όχι όταν ξεσήκωνε θέμα μειονοτήτων στην Ξάνθη. Πάντως, όχι σε αυτή τη χιλιετία.

Υ.Γ.: Οι καθηγητές διαιτησίας λένε ότι με ένα λάθος δεν διορθώνεις ένα προηγούμενο, απλά κάνεις δύο λάθη. Είναι 100% λάθος ο τρόπος που οδηγήθηκε στην Α2 το Λαύριο, αλλά είναι μεγαλύτερο λάθος ο τρόπος που μένει στην κατηγορία. Στη μία περίπτωση αδικείται ένα σωματείο, στην άλλη το άθλημα συνολικά.

Υ.Γ.1: Τώρα που είμαστε σε… περίοδο χάριτος και περνά ο καθένας ό,τι θέλει, δεν περνάτε κι έναν κανονισμό να μπορώ να παίξω 1-2 λεπτά σε αγώνα Α1, που το έχω καημό; Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, αφήστε το καλύτερα, γιατί με τα χάλια του πρωταθλήματος, μπορεί να αποτελέσω κι ατραξιόν και να με κυνηγάτε να ξαναπαίξω.

Υ.Γ.2: Η ανακοίνωση – έκθεση ιδεών (και δεν αναφέρομαι στον συντάκτη, ο οποίος μια χαρά κάνει τη δουλειά του) για τα πεπραγμένα στον ΕΣΑΚΕ, δείχνει ότι κανείς δεν έχει καταλάβει πού έχει οδηγηθεί το μπάσκετ. Η κατάσταση είναι τραγική, αλλά ευτυχώς ΔΕΝ είναι σοβαρή.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με ανακοίνωση κάνει λόγο για «καταδρομική επιχείρηση» Την ελπίδα πως όσ…