Κεντρική Α1 ΑΕΚ “Αν όχι τον Οκτώβριο, ας μπούμε τον Ιανουάριο στο σπίτι μας”

“Αν όχι τον Οκτώβριο, ας μπούμε τον Ιανουάριο στο σπίτι μας”

AEK προχωράει τις διαδικασίες της, ώστε να μετακομίσει στο νέο της γήπεδο. Ο ισχυρός άνδρας της “κιτρινόμαυρης” ΚΑΕ, Μάκης Αγγελόπουλος, σε δηλώσεις του σε ραδιόφωνο της ομογένειας ανέφερε ότι θέλει μέχρι τον Ιανουάριο να έχουν μπει στο νέο τους σπίτι, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση του ελληνικού μπάσκετ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο «2MM»:

Για τους στόχους του με την ΑΕΚ και το γηπεδικό: «Ευχαριστώ τον κύριο Βασίλη Σκουντή για αυτά που είπε για εμένα προηγουμένως. Όταν αναλάβαμε την ΑΕΚ πριν από 4.5 χρόνια είχαμε βάλει κάποιους στόχους. Βασικός πυλώνας είναι η ιστορία μας και πρέπει να θυμίσουμε σε όλους, Έλληνες και μη ΑΕΚ ποια είναι η ομάδα που έφερε το πρώτο ευρωπαϊκό στη χώρα, η ομάδα που έκανε το ακατάρριπτο ρεκόρ γκίνες σε αγώνα μπάσκετ. Επενδύσαμε σοβαρά σε αυτόν τον πυλώνα, της ιστορίας μας.

Δυστυχώς, ομάδα χωρίς ιστορία είναι σαν έναν άνθρωπος χωρίς μνήμη και επειδή απουσιάζαμε σχεδόν για 17 χρόνια από το προσκήνιο, με διάφορα προβλήματα, επενδύσαμε σοβαρά στο να θυμίσουμε τις δόξες του παρελθόντος.

Φέραμε τις φανέλες του Αμερικάνου, του Τρόντζου, οργανώσαμε ειδικά events για το πρώτο Final 4 που συμμετείχε ελληνική η ομάδα το 1965 στο Μιλάνο. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η ταινία μας, το «1968», η οποία πήγε πάρα πολύ καλά, διαφημίζοντας τον Έλληνα αθλητή, τον Έλληνα μπασκετμπολίστα, την Ελλάδα και την ΑΕΚ. Ο δεύτερος στόχος που είχαμε βάλει επειδή έλειπε η ΑΕΚ από το προσκήνιο για αρκετά χρόνια ήταν το παιδομάζωμα».

Πήραμε στην ομάδα ο,τι καλύτερο υπήρχε στις μικρές ηλικίες για να «χτίσουμε» το μέλλον μας. Νομίζω πως ο τρίτος στόχος ήταν παράλληλα να έχουμε και μια ομάδα ανταγωνιστική που να καταφέρνει να διεκδικεί και να φέρνει και κάποιους τίτλους. Το καταφέραμε κι αυτό. Και σε Εθνικό και σε Ευρωπαϊκό, αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο! Τελευταίος στόχος που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις τελευταίες ημέρες είναι το γήπεδο, το «σπίτι» μας.

Κοιτάξτε, όταν μιλάμε για την ελληνική γραφειοκρατία, ας κρατάμε μικρό καλάθι. Αυτός είναι ο στόχος για εμάς, η νέα χρονιά να μας βρει στα Άνω Λιόσια. Βέβαια, δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι επειδή εμπλέκονται αρκετές υπηρεσίες. Αν δεν γίνει τον Οκτώβριο, ας γίνει τον Ιανουάριο. Εμείς πάντως είμαστε εδώ για να παλέψουμε για αυτόν τον στόχο! Μετά από 95 χρόνια ιστορίας αυτής της ομάδας και 95 χρόνια προσφυγιάς έχουμε παίξει, πιθανώς, σε όλα τα γήπεδα του Λεκανοπεδίου, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να βρούμε κάπου για να χτίσουμε το σπίτι μας».

Για το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν έχει φέρει μόνο τον πρώτο τίτλο εκτός συνόρων, αλλά και τους δύο τελευταίους: «Ακριβώς. Φέραμε τους δύο τελευταίους διεθνής τίτλους στην Ελλάδα. Σας θυμίζω πως το Final 4 του ΟΑΚΑ, ίσως το καλύτερο Final 4 που έχει γίνει ποτέ, διοργανώθηκε 100% από την ΑΕΚ. Αυτή ήταν μια μεγάλη επιτυχία του οργανισμού. Στη Βραζιλία κατακτήσαμε τα σκήπτρα και σε Παγκόσμιο επίπεδο, μια πρωτόγνωρη για εμάς εμπειρία και επιτυχία».

Για την κατάσταση στο στο ελληνικό μπάσκετ και την κόντρα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό: «Το μπάσκετ σαν προϊόν βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο στην Ελλάδα γιατί έχουμε καλή πρώτη ύλη. Ο Ελληνας μπασκετμπολίστας νομίζω πως είναι πάρα πολύ καλός και για αυτό δεν ανησυχώ για την πορεία του αθλήματος στη χώρα. Έχουμε καλούς αθλητές και θεωρώ ότι έχουμε και ταλέντο σαν χωρά σε αυτό το άθλημα.

Μου έλεγε χαρακτηριστικά ένας δικός μας παλαίμαχος, ο Νίκος Μπαμπανικολός, πριν τη δεκαετία του ’60, όταν ερχόταν ο αμερικανικός έκτος στόλος που είχε ένα γήπεδο μπάσκετ, ότι έπαιζαν μπάσκετ οι δικοί μας οι αθλητές με σκοπό να… βουτήξουν καμία μπάλα και να φύγουν και τότε τους είχε πει ο ναύαρχος ότι:

“Εμείς γυρίζουμε σε όλη την Ευρώπη και παίζουμε μπάσκετ και δεν χάνουμε πουθενά παρά μόνο στην Ελλάδα. Εσείς οι Έλληνες έχετε έφεση και ταλέντο σε αυτό το σπορ”. Αυτό επαληθεύτηκε τελείως, αφού είναι το μόνο άθλημα που έχει φέρει σχεδόν 20 τίτλους διεθνή στη χώρα. Δεν υπάρχει άλλο άθλημα που έχει φέρει τόσες διακρίσεις στην Ελλάδα. Μην πάμε μακριά και στη δική μας στην ομάδα, την ΑΕΚ, έχουμε 3 διεθνείς τίτλους στο μπάσκετ, αυτό φυσικά συμβαίνει σε όλες τις ομάδες, στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό. Τώρα υπάρχει μία προσωπική κόντρα μεταξύ των ανθρώπων των δύο ομάδων, καλό θα ήταν να τα θέσουν κάτω κάποια στιγμή, να τα δουν γιατί στο τέλος της ημέρας κάνει κακό στο μπάσκετ. Εδώ δεν χωράνε οι εγωισμοί και το μπάσκετ είναι αρκετά φτωχό για να είναι διχασμένο».

Για τη συμμετοχή στο Basketball Champions Leagueκαι την Ευρωλίγκα: «Εμας ήταν μια απόφαση, μετά από αρκετή σκέψη. Διαφωνούμε με το μοντέλο της Ευρωλίγκας. Κοιτάξτε να δείτε, από την στιγμή που έχουμε 11 ομάδες με συμβόλαια σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή έχουμε 11 ανταγωνιστές, έχουν προβλέψιμα έσοδα σε βάθος δεκαετίας, θεωρώ ότι είναι ένα μοντέλο που καταστρατηγεί βασικές αρχές οικονομίας.

Δεν μπορεί, ο ανταγωνιστής να έχει εγγυημένα έσοδα, ανεξαρτήτου αγωνιστικού αποτελέσματος σε βάθος δεκαετίας. Δε μπορεί ο ανταγωνιστής, άσχετα αν τερματίσει πρώτος, δεύτερος, τελευταίος ή πέσει στην Α2, να συμμετέχει στην Ευρωλίγκα.

Και ξέρετε, στην Ευρώπη παίζουν 650 ομάδες μπάσκετ. Υπάρχουν χιλιάδες παίκτες, εκατοντάδες χιλιάδες στις ακαδημίες αυτών των ομάδων. Δεν είναι δυνατόν αυτή η αγορά να διοχετεύεται από την λογική του 1%.

Νομίζω, πως πρέπει οι ευρωπαϊκές συμμετοχές να είναι αποτέλεσμα της πορείας στο εκάστοτε εθνικό πρωτάθλημα. Η συμμετοχή στην Ευρώπη δεν είναι κάτι το διορισμένο, είναι ένα μπόνους, το οποίο το έχεις κερδίσει μέσω της θέσης σου στο πρωτάθλημα.

Έτσι γίνεται στο πετυχημένο μοντέλο του ποδοσφαίρου, όπου με βάση την κατάταξη αγωνίζεσαι στην Ευρώπη. Όπου εκεί υπάρχει το πολύ επιτυχημένο μοντέλο του Champions League. Αυτή είναι η βασική μας διαφωνία με το μοντέλο».

Για το αν είναι αισιόδοξος για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ: «Είμαι αισιόδοξος, φυσικά. Υπάρχει η πρώτη ύλη,οι αθλητές μας είναι πάρα πολύ καλοί και διακρίνονται και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Ακόμα και στο ΝΒΑ! Θεωρώ ότι υπάρχουν ταλέντα στη χώρα μας, οπότε παρά τις όποιες αναταράξεις κ την κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς και τα capital controls, η φορολογία αυξήθηκε, σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να στηρίζονται οι ομάδες σε ξένους παίχτες. Καταλαβαίνετε, ότι σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον όλα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Θεωρώ ότι βγαίνοντας σιγά-σιγά από την κρίση θα πάνε καλύτερα τα πράγματα».

Για την ταινία 1968: «Εγώ ήθελα να χτίσουμε σε εκείνη την ημέρα, σε εκείνη την βραδιά. Είναι γεγονός, πως ο Τάσος Μπουλμέτης όταν βρεθήκαμε την πρώτη φορά, δεν είχε πολύ χρόνο. Δε σας κρύβω, πως έκανα και ένα μικρό… τρικ. Λέω δεν προλαβαίνεις, μπορείς να δοκιμάσουμε να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ για την εποχή, με συνεντεύξεις από όλους τους πρωταγωνιστές, ώστε να χτίσουμε το αρχείο της ομάδας μας με την ιστορία αυτή. Εγώ, το έκανα, έχοντας στο μυαλό μου, πως αν ζήσει την ιστορία, μέσα από τους πρωταγωνιστές εκείνου του ματς, θα πει έχουμε πράμα και έτσι έγινε.

Ο Τάσος νομίζω πως εντυπωσιάστηκε από τις διηγήσεις, τις αναφορές, είδε τι σημαίνει να ξεσηκώνεται μια πόλη, μια ολόκληρη χώρα για έναν αγώνα μπάσκετ σε δύσκολες στιγμές για την χώρα μας. Να έχουμε 70-80.000 ανθρώπους μέσα στο γήπεδο και 200.000 έξω από αυτό. Οπότε εγώ νομίζω, πως ήθελα να μείνει αυτό το αποτύπωμα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Και πραγματικά είναι ένα παγκόσμιο επίτευγμα».

Για το αν θα δώσει το παρών τον Σεπτέμβρη όπου θα γίνει προβολή του «1968» στο Σίδνεϊ:«Προσπαθώ να το προγραμματίσω. Θα κάνω πραγματικά ότι είναι δυνατό για να είμαι εκεί»!

Για την αγάπη του κόσμου της ομογένειας προς το πρόσωπο του: «Βέβαια το γνωρίζω, γι αυτό και θέλω να έρθω».

Για το γεγονός ότι στο φετινό πρωτάθλημα ενισχύθηκαν οι επαρχιακές ομάδες και δυσκόλεψαν τις μεγαλύτερες ομάδες: «Συμφωνώ.Οι περισσότερες ομάδες έχουν σωστούς ιδιοκτήτες,οραματιστές. Έχουν το πλεονέκτημα πως απευθύνονται στην τοπική αγορά και έτσι προσελκύουν,τόσο τοπικούς χορηγούς,ενώ ενισχύουν και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας. Πολύ σημαντικό για μένα να υπάρξει η αποκέντρωση στο ελληνικό μπάσκετ. Κατά βάση,αυτή τη στιγμή,στηριζόμαστε στα νησιά,στη Λήμνο,στη Ρόδο,στο Ρέθυμνο. Τα νησιά κάνουν τη διαφορά, έχουν το know how, έχοντας στην πλάτη τους μία δεκαετή εμπειρία. Μακάρι να συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, έχουμε ανάγκη αυτές τις ομάδες της επαρχίας, αν θέλουμε να αναβαθμιστεί το πρωτάθλημα».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

ΚΑΕ ΑΕΚ: Μετά τον Κόμπε «έφυγε» και ο «Θεός» του ποδοσφαίρου

Η ΚΑΕ ΑΕΚ με τη σειρά της αποχαιρέτησε τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Οι «κιτρινόμαυροι» στην ανάρ…