Κεντρική Ελλάδα Στο πλευρό του Γκάλη ο Ντράγκαν Σάκοτα

Στο πλευρό του Γκάλη ο Ντράγκαν Σάκοτα

sakota 1

Ον Ντράγκαν Σάκοτα, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στα γήπεδα της Ελλάδας και της Ευρώπης ως προπονητής, θα βρεθεί στη Ρόδο για το τουρνουά προς τιμήν του σπουδαίου Νίκου Γκάλη.

“Όταν διοργανώνεται κάτι προς τιμήν του Νίκου Γκάλη, είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε την εκτίμηση και το σεβασμό μας στο πρόσωπό του. Πάντα θα είναι τιμή μου να παρευρίσκομαι σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Το όνομα του Γκάλη ήταν ήδη γνωστό στην Ευρώπη πριν έρθω στην Ελλάδα. Ήταν η περίοδος που ξεκίνησε να ανεβαίνει το ελληνικό μπάσκετ, χάρη στον Νίκο Γκάλη. Ήταν τιμή μου που τον είχα αντίπαλο. Φαινότανε από μακριά, πόσο μεγάλη προσωπικότητα είναι. Η αξία του παραμένει ανεκτίμητη”.

Λίγα λόγια για τον Ντράγκαν Σάκοτα

Ο Ντράγκαν Σάκοτα είναι Σερβοέλληνας προπονητής και πρώην καλαθοσφαιριστής. Αγωνίστηκε στην ομάδα της ΙΜΤ Βελιγραδίου από το 1972 ως το 1983. Στον ίδιο σύλλογο ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1983, παραμένοντας ως το 1988 και κατακτώντας το κύπελλο Γιουγκοσλαβίας του 1987, κερδίζοντας στον τελικό την Ολίμπια Λουμπλιάνας με 76-73. Τη σεζόν 1988-89, κάθισε στον πάγκο της Ζάνταρ και την επόμενη χρονιά σ’ αυτόν της Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ. Παράλληλα, υπήρξε βοηθός προπονητή στην εθνική Γιουγκοσλαβίας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Βαλκανικό κύπελλο του 1989 και το Μουντομπάσκετ του 1990. Τη χρονιά 1990-91 κατέκτησε με την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. το κύπελλο κυπελλούχων στην Γενεύη, όπου κέρδισε την Σαραγόσα με 76-72. Στο υπόλοιπο της δεκαετίας του ’90, θήτευσε στις ομάδες του Απόλλωνα Πατρών, του Ηρακλή και του Περιστερίου και πάλι ως βοηθός στην εθνική Γιουγκοσλαβίας το 1999.

Τη σεζόν 2000-01, ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή στην ομάδα του Άρη. Το καλοκαίρι του 2001, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου με την ομάδα της ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας του 2002. Τη χρονιά 2003-04, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού και στη συνέχεια υπήρξε βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στην εθνική Σερβίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και στο Ευρωμπάσκετ του 2005.

Το καλοκαίρι του 2005, υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την ομάδα του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, φθάνοντας ως την προημιτελική φάση του ULEB Cup του 2007, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα τροπαιούχο Ρεάλ Μαδρίτης. Επίσης, κατέκτησε το κύπελλο Σερβίας του2006. Στη συνέχεια ανέλαβε χρέη προπονητή στην εθνική Σερβίας στην θέση του Ομπράντοβιτς, οδηγώντας την ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας.

Τον Ιανουάριο του 2008, κάθισε στον πάγκο της Φορτιτούντο Μπολόνια, παραμένοντας ως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ενώ από το 2010 ως το 2012 εργάστηκε στην Τουρκία, αρχικά στην Τράμπζονσπορ και στη συνέχεια στην Αντάλια Σπορ. Το καλοκαίρι του 2014 επέστρεψε στην ομάδα της ΑΕΚ, παραμένοντας στον πάγκο της ομάδας μέχρι τα μέσα της σεζόν 2015-16, όταν και ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή του συλλόγου. Στις 8 Δεκεμβρίου 2017 ξαναγύρισε στον πάγκο της ΑΕΚ, ως προπονητής. Τον Φεβρουάριο του 2018 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας με την ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό (88-83) στο κλειστό του Ηρακλείου Κρήτης. Στις 6 Μαΐου 2018 κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο του Champions League. Στις 19 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει τη θέση του τεχνικού διευθυντή της ΑΕΚ, ενώ παραμένει επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Ελλάδα

Δειτε επισης

Παραδόθηκε η ΚΥΑ για την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα

Παραδόθηκε η ΚΥΑ ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων για τα γήπεδα. Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλ…