Κεντρική Basket League ΕΣΑΚΕ Γαλατσόπουλος:”Έκανε σοβαρή πρόταση ο Ολυμπιακός”

Γαλατσόπουλος:”Έκανε σοβαρή πρόταση ο Ολυμπιακός”

galatsopoulos

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, μίλησε για τις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ, στάθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για αλλαγές τόσο στη δομή του πρωταθλήματος όσο και της διαιτησίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Ολυμπιακός έχει καταθέσει σοβαρή πρόταση για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, και κάλεσε τους αδερφούς Αγγελόπουλους να πάρουν σωστές αποφάσεις αναφορικά με το αν θα κατέβουν στα πλέι οφ, λέγοντας πως όποιος δεν κατέβει θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ είπε αρχικά: «Πάντα ο πρόεδρος πρέπει να είναι ήρεμος, να προσπαθεί να βρεθεί λύση. Και εγώ αυτό προσπαθώ όλο αυτό το διάστημα. Το παιχνίδι είναι πάνω απ’ όλους και πρέπει να σεβαστούμε τις ομάδες, τους παίκτες τους προπονητές, τον κόσμο και τα συμβόλαια που υπάρχουν και άλλα σχετικά.

Να ξεκαθαρίσω ένα θέμα γιατί υπάρχουν παρερμηνείες. Η απόφαση για επικύρωση της βαθμολογίας ήταν μια απόφαση των 13 ομάδων ομόφωνα και δεν έχει καμία σχέση ούτε με αποφάσεις προέδρου ούτε με υπηρεσίες του ΕΣΑΚΕ. Υπάρχουν οι κανονισμοί και οι νόμοι. Και όπως ο ΕΣΑΚΕ είναι ο σύνδεσμος των ομάδων, οι ομάδες έδειξαν όλη την καλή διάθεση να βρεθεί λύση. Το μπάσκετ παίζεται στο παρκέ και όχι στα γραφεία. Οι ομάδες έδειξαν μεγάλη υπομονή αλλά δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο. Οι ξένοι περιμένουν να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα για να φύγουν και δείχνουν δυσαρέσκεια. Ορθά πάρθηκε η απόφαση.

Έγιναν σημαντικά πράγματα σε αυτές τις συνεδριάσεις του ΕΣΑΚΕ. Εγώ πιστεύω πως υπήρξαν θετικά βήματα. Θέλουμε όλες τις ομάδες το έχουμε ξεκαθαρίσει. Από εκεί και πέρα, βάλαμε μια διαδικασία και θεωρώ ότι έγιναν πράγματα αυτό το διάστημα στα τρία συμβούλια, τα οποία δεν είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια. Πάντα υπήρχε στην ατμόσφαιρα πρόβλημα με κεντρική διαχείριση. Μπήκαν ουσιαστικά θέματα και στο προηγούμενο συμβούλιο όλοι ομόφωνα καθίσαμε στο τραπέζι. Αποδέχτηκε η ομάδα εργασίας τις προτάσεις όσον αφορά το νέο πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός κατέθεσε μια σοβαρή πρόταση. Το θέμα της κεντρικής διαχείρισης είναι σημαντικό για την βιωσιμότητα του πρωταθλήματος, όπως το θέμα της βίας και το θέμα της διαιτησίας. Υπάρχουν πολύ καλοί διαιτητές, μέτριοι και καλοί. Υπάρχει πρόβλημα στο θέμα διαφάνειας και λειτουργίας. Καλό θα είναι κάποιος να δει και το τι συμβαίνει».

Για το αν υπάρχουν προτάσεις για την διαιτησία: «Κατατέθηκαν προτάσεις από όλες τις πλευρές. Να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα με βάση το νόμο και ο άλλος για καθαρά επαγγελματική διαιτησία. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι πως η διαιτησία θέλει τομές και συμφωνήσομε και οι 13 ομάδες πως στο κομμάτι της διαιτησίας θα καθίσουμε σε 5 τομές ώστε να υπάρξει συζήτηση με την ομοσπονδία που είναι η αρμόδια για όλα αυτά. Αυτό που αποφασίστηκε είναι πως όλες οι ομάδες θέλουν αλλαγές στο κομμάτι της διαιτησίας. Θα καταλήξουμε σε 5 συγκεκριμένους άξονες και θα ξεκινήσουμε διαβούλευση με την ΕΟΚ για να δούμε πώς θα διορθώσουμε την κατάσταση. Υπάρχουν ομάδες, υπάρχουν επενδυτές και αυτό που θέλουν είναι καθαρότητα και διαφάνεια».

Για την στάση της ΕΟΚ στο θέμα της διαιτησίας: «Πλέον έχει ωριμάσει το θέμα αυτό και είναι έτοιμη η Ομοσπονδία να καθίσει σε ένα τραπέζι γιατί θέλουμε μια καθαρή διαιτησία με κανόνες. Αλλιώς αν δεν βρούμε λύση τότε θα συνεδριάσουμε ξανά για να βρούμε τις επόμενες ενέργειες. Εμείς θέλουμε να καταλήξουμε σε 5 συγκεκριμένα πράγματα και στο επόμενο 10ήμερο συμφωνήσαμε να καταλήξουμε σε κάποια πράγματα, ώστε να υπάρξει συνάντηση με τον κύριο Βασιλακόπουλο. Παράλληλα είπαμε πως πρέπει να παίξουμε μπάσκετ. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Ο κόσμος θέλει να δει μπάσκετ και μέσα από αγώνες να βγει η κατάταξη».

Επιπλέον, επανέλαβε. «Όποια ομάδα δεν κατέβει στα πλέι οφ θα υποβιβαστεί στην Α2. Αυτό προβλέπει ο κανονισμός».

Για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την ΕΟΚ και το εναλλακτικό πλάνο: «Έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές λύσεις. Το θέμα διαιτησία είναι σοβαρό θέμα και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είδατε τι έγινε στην Ισπανία, στην Τουρκία, τι γίνεται στην Euroleague. Είναι εντελώς διαφορετικό από το ποδόσφαιρο. Το άθλημα είναι τέτοιο που η απλή επαφή είναι θέμα. Αυτό είναι πιο σοβαρό. Πρέπει να εφαρμόζονται οι κανονισμοί και ο τρόπος λειτουργίας που πρέπει. Εμείς προτείναμε να υπάρχει instant replay σε όλα τα παιχνίδια, ώστε να βοηθήσουμε το άθλημα και να βοηθηθούν οι διαιτητές για την πιο ορθή απόφαση».

Για την κεντρική διαχείριση: «Αυτό είναι ένα θέμα που κάποιος μπορεί να επικαλεστεί το νόμο και να πει ότι δεν μπορεί να γίνει. Αλλά για το καλό των ομάδων μπορεί να γίνει. Δεν είναι θέμα να χάσουν λεφτά, είναι θέμα διάθεσης πως όλοι συμφώνησαν, ακόμα και ο Ολυμπιακός, να πάμε σε κεντρική διαχείριση. Υπάρχουν συμβόλαια με ΕΡΤ και Κοσμοτέ και συζητάμε και για τους κεντρικούς τρόπους. Λύσεις υπάρχουν, το κυρίαρχο είναι η θέληση και συμφωνούν και οι 14. Από εκεί και πέρα ο στόχος δεν είναι θέμα οι ομάδες να χάσουν λεφτά, αλλά να μεγαλώσει η πίτα. Εμείς λέμε πως ξεκινάμε να οργανώσουμε το προϊόν για να είναι καλύτερο και οι μεγάλοι να βοηθήσουν προς όφελος των υπολοίπων. Αυτή ήταν η πρώτη επιθυμία μου και ο πρώτος στόχος για εμάς».

Για τις χορηγίες: «Κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις ακόμα και σε αυτό το κομμάτι να γίνει κεντρική διαχείριση. Υπάρχει διάθεση από όλες τις ομάδες να γίνει καλύτερο το πρωτάθλημα».

Για το αν υπάρχει θετικό μέλλον και σημείο επαφής ανάμεσα στους «μεγάλους»: «Τις προηγούμενες μέρες ήρθαν πολύ κοντά. Ο Ολυμπιακός είναι ένα μεγάλο σωματείο, που οι πρόεδροί του έχουν προσφέρει πολλά στο μπάσκετ. Πρέπει να σταθμίσουν κάποια πράγματα πριν πάρουν αποφάσεις. Όλες οι ομάδες προσφέρουν. Η επιθυμία όλων είναι  το πρωτάθλημα να τελειώσει όπως ξεκίνησε και το πρωτάθλημα να συνεχιστεί τη νέα περίοδο με τομές και αλλαγές. Ο ΕΣΑΚΕ θα αλλάξει τον κανονισμό του από τη νέα σεζόν, θα αυστηροποιηθούν κανόνες για να μην έχει κάποιος το δικαίωμα να πει ότι δεν κατεβαίνω σε ένα παιχνίδι και να αφαιρεθούν απλώς βαθμοί. Αυτό αποφασίστηκε χθες και όποιος πάρει απόφαση να μην κατέβει θα υποβιβάζεται κατ’ευθείαν».

Για την απόφαση του ΑΣΕΑΔ: «Με βάσει τη λογική θα πρέπει να είναι άμεση απόφαση. Να ξεκαθαρίσουμε και αυτό το θέμα. Η απόφαση αυτή έχει σχέση με την σύνθεση της επιτροπής της ΚΕΔ για τη στιγμή εκείνη που έγινε η διαδικασία της κλήρωσης. Η 26η αγωνιστική έγινε κανονικά. Δεν υπάρχει θέμα με τον βαθμολογικό πίνακα. Γι αυτό έγινε και η επικύρωση».

Για το αν υπάρχουν ενδείξεις από πλευράς Ολυμπιακού για το ντέρμπι αιωνίων της Δευτέρας: «Ένδειξη δεν έχω. Αυτό που ανέφερα είναι πως ο Ολυμπιακός είναι ένα πολύ μεγάλο σωματείο και οι πρόεδροι του θα πρέπει να σταθμίσουν τα δεδομένα και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Αν κάποιος δεν θέλει να κατέβει στο παιχνίδι θα είναι υπεύθυνος των πράξεών του»

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε ΕΣΑΚΕ

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός: Κορυφαίες επιδόσεις και στις τρεις κατηγορίες των σουτ

Σπουδαίο ρεκόρ επιδόσεων για τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έφτασε μέσα από το…