Κεντρική NBA Μιλγουόκι Μπακς: Από τον θρύλο του Τζαμπάρ στο μέλλον του Giannis
NBA

Μιλγουόκι Μπακς: Από τον θρύλο του Τζαμπάρ στο μέλλον του Giannis

giannis antetokounmpo 15

Η απόκτηση του Παού Γκασόλ από τους Μπακς, της ομάδας του «δικού μας» Γιάννη Αντετοκούνμπο, έχει φέρει το Μιλγουόκι στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος των Ισπανών φιλάθλων και των ισπανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Με αφορμή τη μετακόμιση του μεγαλύτερου από τους αδελφούς Γκασόλ στο Ουισκόνσιν, η “El Pais” δημοσίευσε ένα αφιέρωμα για την ιστορία των Μπακς, το οποίο τιτλοφορείται: «Από τον θρύλο του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ στο μέλλον του Γιάννη Αντετοκούνμπο». Σε αυτή την ιστορική αναδρομή από τον πρώτο και μοναδικό τίτλο του Μιλγουόκι στο ΝΒΑ το 1971, η ισπανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «φαινόμενο της φύσης» τον Έλληνα σταρ των Μπακς και συμφωνεί με τον “Greek Freak” πως ο 39χρονος πλέον Παού Γκασόλ θα προσθέσει… ηγεσία και αντοχή στα «Ελάφια».

«Oι Μιλγουόκι Μπακς, η νέα ομάδα του Παού Γκασόλ, έχουν μοναδικό στόχο να επαναλάβουν την επιτυχία του 1971, να κατακτήσουν το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ» ξεκινά το άρθρο της “El Pais“, στις γραμμές του οποίου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χαρακτηρίζεται ως «αρχέτυπο του σημερινού μπάσκετ»! Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, η “El Pais” θυμάται πως «οι προσδοκίες όταν ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ ξεκίνησε την καριέρα του στο ΝΒΑ, το 1969, αφού πρώτα είχε κατακτήσει τρεις τίτλους με το UCLA και κυριάρχησε στο παιχνίδι τόσο που απαγορεύτηκαν τα καρφώματα στο κολεγιακό πρωτάθλημα και αφού απέρριψε μια εξαιρετική προσφορά των Χάρλεμ Γκλόουμπτροτερς, είχαν ως αποτέλεσμα το μόνο δαχτυλίδι του Μιλγουόκι, μιας ομάδας που είχε ιδρυθεί μόλις ένα χρόνο νωρίτερα στο Ουισκόνσιν, βόρεια του Σικάγο και δίπλα στη λίμνη Μίσιγκαν. Το αληθινό όνομα του Αμπντούλ-Τζαμπάρ ήταν Λιου Άλσιντορ. Έτσι είχε βαφτιστεί από τους γονείς του στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Ήταν λίγο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος NBA, το 1971, όταν ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομα και το επώνυμό του, το οποίο σημαίνει “ευγενής και υπηρέτης των ισχυρών”» αναφέρει το σχετικό αφιέρωμα της “El Pais”.

Σε εκείνο τον τίτλο, του 1971, «κλειδί» ήταν ακόμη ένας θρύλος του ΝΒΑ, ο Όσκαρ Ρόμπερτσον, ο οποίος μαζί με τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ αγωνίστηκαν και στους τελικούς του 1974, αλλά απώλεσαν το δαχτυλίδι από τους Μπόστον Σέλτικς. Έκτοτε, οι Μπακς δεν επέστρεψαν ποτέ σε τελικούς στο ΝΒΑ, για διάφορους λόγους, ανάμεσα στους οποίους το τέλος της καριέρας του Ρόμπερτσον σε ηλικία 36 ετών, αλλά και η μεταπήδηση του Αμπντούλ-Τζαμπάρ στους Λος Άντζελες Λέικερς, με τους οποίους ξεκίνησε μία νέα εποχή, μετά από στοχοποίησή του για τις πολιτιστικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του. Ο Ρόμπερτσον κρέμασε στους Λέικερς τα παπούσια του σε ηλικία 42 ετών, ως πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ με 38.387 πόντους (2ος ο Καρλ Μαλόουν με 36.928 και 3ος ο Κόμπι Μπράιαντ με 33.643) και έχοντας συλλέξει 6 δαχτυλίδια πρωταθλητή.

Η απώλεια εκείνων των δύο μεγάλων «αστέρων» άλλαξε την πορεία των Μπακς, η οποία βελτιώθηκε πάντως εν συνεχεία, χάρη στη διαδοχή από τους Μπομπ Λανίερ και Σίντνεϊ Μόνκριφ! Ο σέντερ Μπομπ Λανίερ επελέγη στο Νο 1 στο ντραφτ του 1970 από τους Πίστονς, αγωνίστηκε για 10 σεζόν με το Ντιτρόιτ, αλλά και 4 με το Μιλγουόκι, μέχρι που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1984. Ο γκαρντ Σίντνεϊ Μόνκριφ φόρεσε τη φανέλα των Μπακς για 10 αγωνιστικές περιόδους τη δεκαετία του 80.

Το νούμερο 16 του Μπομπ Λανιέρ, το οποίο φορούσε σχεδόν σε όλη την καριέρα του ο Παού Γκασόλ, και το νούμερο 4 του Σίντνεϊ Μόνκριφ, αυτό που επιλέγει ο Ισπανός όταν αγωνίζεται με την εθνική Ισπανίας, έχουν αποσυρθεί από τους Μπακς προς τιμήν των προαναφερόμενων. Ο Γκασόλ θα χρησιμοποιεί στους Μπακς το Νο 17, το ίδιο νούμερο που είχε η φανέλα του στην πρώτη επαγγελματική σεζόν της καριέρας του με την Μπαρτσελόνα, πριν το αλλάξει επιλέγοντας το 16.

Ανάμεσα στους «αστέρες» της σύγχρονης ιστορίας των Μπακς που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας του Oυισκόνσιν, ξεχωρίζει αδιαμφισβήτητα ο Ρέι Άλεν, ο οποίος αγωνίστηκε για 7 σεζόν στα «ελάφια», από το 1996 έως το 2003. Οι Μπακς βασίστηκαν και σε προπονητές που άφησαν εποχή, όπως ο Ντον Νέλσον και ο Τζορτζ Καρλ. Το 2014 ξεκίνησε μία νέα εποχή. Έδωσαν τα «κλειδιά» του τεχνικού τιμ στον Τζέισον Κιντ, την ίδια χρονιά που επέλεξαν στο Νο 2 του ντραφτ τον Τζαμπάρι Πάρκερ. Όμως, τον Δεκέμβριο του 2014 ο Τζαμπάρι Πάρκερ υπέστη ρήξη χιαστών και τον Φεβρουάριο υπέστη υποτροπή, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης για ένα χρόνο. Κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο… έμεινε μόνος του!

Η El Pais αναφέρει: «Η ατυχία του Πάρκερ που υπέγραψε στους Σικάγο Μπουλς τον Ιούλιο του 2018 είχε παράλληλο δρόμο με την αγωνιστική βελτίωση του αστέρα των Μπακς! Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας, Γιάννης Αντετοκούνμπο, γιος ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή και μίας αθλήτριας του άλματος εις ύψος, αμφότεροι από τη Νιγηρία, διαθέτει αξιοθαύμαστες σωματικές ικανότητες. Δεν είχε συμπληρώσει τα 19 χρόνια του, όταν έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ με τους Μπακς, μετά τη συμφωνία του Μιλγουόκι με τη Σαραγόσα, την ομάδα που κατείχε τα δικαιώματά του από το 2012 και η οποία τον είχε αποκτήσει από μία ομάδα της Α2 στην Ελλάδα, τον Φιλαθλητικό. Η πρόοδό του στο ΝΒΑ ήταν αλματώδης. Κέρδισε το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη τη σεζόν 2016-2017. Και έγινε All-Star ήδη από εκείνο το έτος, ενώ το 2019, στο τελευταίο Αll Star Game του ΝΒΑ ήταν αρχηγός, μαζί με τον ΛεΜπρον Τζέιμς, καθώς ήταν οι δύο παίκτες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους από το φίλαθλο κοινό.

Είναι ένα φαινόμενο της φύσης! Γι’ αυτό το αποκαλούν το… ελληνικό τέρας. Έχει ύψος 2,11 μέτρα και ζυγίζει 109 κιλά. Μπορεί να παίξει σχεδόν σε κάθε θέση χάρη σε έναν εκπληκτικό συνδυασμό ταχύτητας, δύναμης και τεχνικής, δρασκελισμό 2.68 μέτρων, άνοιγμα χεριών 2.21 μ. Και την ικανότητα να αγγίξει ένα σημείο που βρίσκεται σε ύψος 3.71 μέτρα, 65 εκατοστά πάνω από τη στεφάνη. Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει συγκομιδή κατά μέσο όρο 27 πόντους, 12,6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1,4 κλεψίματα και 1,5 κοψίματα».

Η τελευταία φορά που οι Μπακς έφτασαν στον τελικό της Ανατολικής Περιφέρειας ήταν το 2001, με μία ομάδα που απαρτιζόταν από τους Ρέι Άλεν, Γκλεν Ρόμπινσον και τον Σαμ Κασέλ. Αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκονται επικεφαλής της Ανατολής και ευελπιστούν πως θα τερματίσουν σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις στο τέλος της κανονικής περιόδου, μαζί με το Τορόντο. Στην 3η θέση βρίσκονται οι Ιντιάνα Πέισερς, με 8 περισσότερες ήττες. Αν στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας αναμετρηθούν οι Τορόντο Ράπτορς με τους Μιλγουόκι Μπακς, τότε το… ισπανικό στοιχείο θα είναι ιδιαίτερα έντονο, αφού οι Παού Γκασόλ και Νίκολα Μίροτιτς (Μπακς) θα βρουν απέναντι τους Μαρκ Γκασόλ, Σερζ Ιμπάκα, αλλά και τον Ιταλό Ομοσπονδιακό προπονητή της εθνικής Ισπανίας Σέρτζιο Σκαριόλο.

Η απόκτηση του Παού Γκασόλ ενισχύει τη φροντ λάιν των Μπακς. Ο Μπρουκ Λόπεζ είναι ο βασικός σέντερ της πεντάδας των Μπακς, μαζί με τους Έρικ Μπλέντσο, Μάλκολμ Μπρόγκντον, Κρις Μίντλετον και βέβαια τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Και ο πάγκος των Μπακς, με τους Πατ Κονότον, Τόνι Σνελ, Ερσάν Ιλιάσοβα και Τζορτζ Χιλ, ενισχύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με την άφιξη του Μίροτιτς, με τον οποίο ο Παού Γκασόλ έχει υπάρξει συμπαίκτης στους Μπουλς και στην εθνική Ισπανίας.

«Είναι ένας απίστευτος τύπος» εξήρε τις ικανότητες του Παού Γκασόλ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «θα μας δώσει ηγεσία και αντοχή. Είναι πάντα καλό να υπάρχει ένας δεύτερος μεγάλος παίκτης, επειδή είναι δύσκολο να παίξεις χωρίς αυτή τη δεύτερη καλύτερη πεντάδα. Έχει παίξει πολλά παιχνίδια και έχει εμπειρία από τελικούς. Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία. Θα μας βοηθήσει πολύ, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη προσθήκη».

Ο Παού Γκασόλ, από την πλευρά του, έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter: «Ο στόχος μου, όπως πάντα, είναι να προσθέσω αξία στην ομάδα και να τη βοηθήσω να κατακτήσει τον τίτλο».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

NBA: Στην τελική ευθεία για τα Play-offs

Τα δεδομένα και τα σενάρια για τα Play-offs στο NBA Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν το τέλος τη…