Μετωπική…

Όποιος νομίζει ότι το θέμα είναι αν αδικήθηκε σε έναν, ή δύο αγώνες, σε μια ή δύο φάσεις, ο Ολυμπιακός στις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό, είτε έχει εγκατασταθεί πρόσφατα στη χώρα μας και δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, είτε δεν έχει αντιληφθεί ποιο είναι το διακύβευμα. Και, μιλώντας επί προσωπικού, μου είναι αδιάφορο αν στο τέλος της σεζόν ο τίτλος θα είναι «κόκκινος», ή «πράσινος».

Μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται πολλοί, αλλά είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής, που σπάει το απόστημα, που γκρεμίζεται ένα καθεστώς δεκαετιών. Δεν θα είναι εύκολο, γιατί είναι γνωστό στους παροικούντες ότι αυτοί που διαφεντεύουν το ελληνικό μπάσκετ δεν θα παραδώσουν αμαχητί τα όπλα. Και το θηρίο, όταν είναι πληγωμένο είναι πιο επικίνδυνο.

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι αποφάσισαν όχι να αντισταθούν, αλλά να βγουν στην ανοιχτή πεδιάδα και να πολεμήσουν. Να δώσουν την τελική μάχη, να ξηλώσουν το κατεστημένο. Κι άργησαν, αλλά πολύ καλά κάνουν. Όχι για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του Ολυμπιακού (αυτός είναι ο προφανής τους στόχος), αλλά γιατί μέσα από αυτή τη μάχη θα δοθεί ελπίδα για το εθνικό μας σπορ.

Πλέον δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Μπορεί ο Γιώργος Βασιλειάδης να ενδύθηκε τον μανδύα του Πόντιου Πιλάτου, σύντομα όμως θα αναγκαστεί από τα πράγματα να πάρει θέση. Γιατί;

Η ΚΕΔ/ΕΟΚ οφείλει να αγνοήσει την απόφαση του Ολυμπιακού και να ΟΡΙΣΕΙ (όπως έκανε μέχρι τώρα) διαιτητή σε αγώνες του τον Αναστόπουλο, τον Μάνο, τον Παναγιώτου. Αν δεν το πράξει, αφενός θα δημιουργήσει δεδικασμένο, αφετέρου θα παραδεχθεί εμμέσως ότι υπάρχει ενοχή, στον τρόπο που μέχρι πρότινος όριζε τους διαιτητές.

Ειλικρινά θέλω να δω τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να… προκαλούν τον Ολυμπιακό, να δοκιμάσουν αν είναι αποφασισμένη η διοίκησή του να μην κατεβεί σε αγώνα πρωταθλήματος.

Θα δεχθεί ο ΕΣΑΚΕ το αίτημα/απαίτηση του Ολυμπιακού για ξένους διαιτητές στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό; Αν ναι, θα ακυρώσει στην πράξη την ΠΑΡΑΝΟΜΗ (εδώ και χρόνια) ΚΕΔ. Αν όχι, θα υποχρεωθεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα δίχως τον έναν από τους δύο πυλώνες του πρωταθλήματος.

Ειλικρινά θέλω να δω τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ (εκεί που ο Παναθηναϊκός έχει την πλειοψηφία) να… προκαλούν τον Ολυμπιακό, να δοκιμάσουν αν είναι αποφασισμένη η διοίκησή του να μην κατεβεί σε αγώνα πρωταθλήματος.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μπορεί να γίνει και πρωτάθλημα, και κύπελλο, χωρίς τον Ολυμπιακό. Δεν παίρνω όρκο ότι ένα τέτοιο πρωτάθλημα θα μαγνήτιζε τους χορηγούς, θα δημιουργούσε υπεραξία στο τηλεοπτικό προϊόν. Όπως δεν παίρνω όρκο ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν θα έπρατταν αυτό που έπραξαν οι «συνάδελφοί» τους (με την ευρεία έννοια του επαγγελματία αθλητή) στην ΑΕΚ, όταν αποφάσισαν -καθολικά διαμαρτυρόμενοι- να μην μετέχουν στους αγώνες της Εθνικής ομάδας.

Βάλτε στη ζυγαριά, από τη μια την ευκαιριακή πλειοψηφία στον ΕΣΑΚΕ και την αμέριστη στήριξη προς τον Γιώργο Βασιλακόπουλο κι από την άλλη ένα στοιχηματικό κουπόνι δίχως τον Ολυμπιακό, αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου δίχως τον Ολυμπιακό, Εθνική δίχως τους παίκτες του Ολυμπιακού, εσωτερική μπασκετική αγορά δίχως τον Ολυμπιακό.

Υπάρχει μια λέξη, που χαρακτηρίζει την ως τώρα στάση διάφορων παραγόντων του αθλήματος, οι οποίοι ευκαιριακά κατέχουν εξουσία (όπως για παράδειγμα η διοίκηση της ΟΔΚΕ, που έσπευσε να στηρίξει τους τρεις διαιτητές -και καλά έκανε-, κάτι που είχε παραλείψει να πράξει όταν παρανόμως δεν αγωνίζονταν οι τέσσερις ρέφερι της Ευρωλίγκας) στο ελληνικό μπάσκετ: Αμετροέπεια.

Κανείς δεν έχει υποχρέωση να σεβαστεί το «θέλω» των διοικούντων τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Άπαντες, μηδέ εξαιρουμένων των διοικούντων των δύο «αιωνίων», έχουν αυτονόητη υποχρέωση σεβασμού προς το άθλημα. Κι όποιος δεν σέβεται το άθλημα, το μπάσκετ τον αποβάλλει. Όχι εκδικητικά, αλλά ως μηχανισμό αυτοπροστασίας.

Αντί επιλόγου: Η ώρα της τελικής σύγκρουσης με το κατεστημένο έφτασε. Καθένας θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσει. Κι αυτό περιλαμβάνει -πρωτίστως- τους δημοσιογράφους του χώρου. Κάποιοι μετατρέπουν (βολεύει αυτό) σε μετρήσεις ολυμπιακοφροσύνης, ή παναθηναϊκοφροσύνης τις όποιες τοποθετήσεις. Τσάμπα κόπος. Εδώ θα μετρήσουμε το μπόι μας, παλικάρια…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αήττητη στους «4» η Αυστραλία, στο «αντίο» του Σκόλα

Το αήττητο σερί της συνέχισε η Αυστραλία, κάνοντας επίδειξη δύναμης απέναντι στην Αργεντιν…