Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Μακάμπι – Ολυμπιακός 65-64

Μακάμπι – Ολυμπιακός 65-64

georgios printezis celebrates olympiacos piraeus eb18

Την τρίτη σερί ήττα του στην Euroleague υπέστη ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ πάλεψε σκληρά στο Τελ Αβίβ, ωστόσο έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το παρκέ, με τη Μακάμπι να επικρατεί με 65-64, χάρη σε καλάθι του Γουίλμπεκιν, 4,4 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του αγώνα.

Οι Ισραηλινοί ανέβηκαν στο 10-12 κι έκαναν ακόμα ένα βήμα για την είσοδο τους στην οκτάδα, ενώ οι “ερυθρόλευκοι” υποχώρησαν στο 12-10 κι έχασαν κι άλλο έδαφος στη μάχη για το πλεονέκτημα έδρας.

Ο Βασίλης Σπανούλης προσπάθησε να “πληγώσει” τον πρώην προπονητή του, Γιάννη Σφαιρόπουλου, κρατώντας μόνος του τους Πειραιώτες στα τελευταία λεπτά, αλλά ο Γουίλμπεκιν είχε διαφορετική άποψη, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν ο μοιραίος του αγώνα, μιας κι αστόχησε στο σουτ της νίκης.

Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Μπλακ με 19 πόντους, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισαν οι Γκος (16π.) και Σπανούλης (16π.). Να σημειωθεί ότι οι Πειραιώτες ήταν εξαιρετικά άστοχοι από την περιφέρεια, μετρώντας 5/26 τρίποντα.

Ο αγώνας:

Ο Ολυμπιακός πέρασε την μπάλα στη ρακέτα, αμέσως μετά το τζάμπολ, με τους ΛεΝτέι και Μιλουτίνοβ να νικούν τους αντιπάλους τους (2-8). Εν συνεχεία, την εκτέλεση ανέλαβε από την περιφέρεια ο Ουίλιαμς-Γκος με τους «ερυθρόλευκους» να διατηρούν σταθερά προβάδισμα 6 πόντων (4-10 και 8-14). Η Μακάμπι απάντησε με σερί 6-0, ισοφαρίζοντας σε 14-14, με δίποντο του Τάρικ Μπλακ και 4 διαδοχικούς πόντους του Τζέρεμι Πάργκο. Οι 2 πρώτοι του Βασίλη Σπανούλη επέτρεψαν στην ομάδα του Πειραιά να προηγηθεί με βραχεία κεφαλή στην 1η περίοδο, 14-16.

Οι δύο ομάδες παρουσίασαν κακό θέαμα στη 2η περίοδο, με τη μέγιστη διαφορά το +4 υπέρ του Ολυμπιακού (20-24). Η εμμονή για σουτ τριών πόντων, τόσο από πλευράς Μακάμπι όσο και από πλευράς Ολυμπιακού… αποδείχτηκε λανθασμένη, με κάθε ομάδα να μετρά μόλις 1/12 έξω από τα 6.75, σε 20 λεπτά αγώνα.

Από έναν πρωταγωνιστή είχαν οι δύο αντίπαλοι: Η Μακάμπι τον συνήθη ύποπτο Σκότι Ουίλμπεκιν (10π.) και οι Πειραιώτες τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος (10π.). Από εκεί και πέρα… τίποτα! Ο Σπανούλης τέλειωσε το α΄ μέρος με μηδέν ασίστ, κάτι που έχει να… του συμβεί πολύ καιρό! Φανερά επηρεασμένοι από τον τραυματισμό τους, ο Μιλουτίνοβ έμεινε στους 4 πόντους και ο Παπανικολάου στο… μηδέν, με 0/3 τρίποντα, σε 14 λεπτά συμμετοχής! Μόνο 4 πόντους μετρούσε και ο Γιώργος Πρίντεζης! Το μόνο θετικό για τους «ερυθρόλευκους» ήταν πως δεν είχε επιτρέψει στη Μακάμπι να τον προσπεράσει (ισοφάρισε πάντως 24-24 με τον Ρολ), με τον Μπόγρη να μαζεύει διαδοχικά ριμπάουντ στο τέλος της 2ης περιόδου και τον Στρέλνιεκς, με τρίποντο να διαμορφώνει το σκορ ημιχρόνου, 26-29.

H Mακάμπι δεν άργησε να προσπεράσει, έκανε σερί 4-0, με την επανέναρξη (με Ομπράιαντ και Κέιν), για το 30-29. ΛεΝτέι, Γκος και Μιλουτίνοβ έδωσαν λύσεις για τον 33-35, αλλά μέχρι την ολοκλήρωση της 3ης περιόδου, το προβάδισμα θα άλλαζε διαρκώς… χέρια! Όσο κι αν πάλευε ο Γιώργος Πρίντεζης στη ρακέτα (7ρ. μέχρι το 30ο λεπτό), η ομάδα του Πειραιά είχε ξεκάθαρο πρόβλημα στο σκοράρισμα για μία ακόμη βραδιά, με τον ηγέτη του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη να έχει συγκομιδή μόνο 4 πόντους και 2 ριμπάουντ σε 15 λεπτά συμμετοχής. Η τελευταία φορά που είχε τα ηνία στο προβάδισμα ήταν το 41-42 με μία βολή του Στρέλνιεκς. Ρολ και Τάιους έκαναν το 45-42, με το επιμέρους σκορ να είναι υπέρ των γηπεδούχων στο τρίτο δεκάλεπτο (19-13) και τα τρίποντα… 2/16 για τη Μακάμπι και 1/17 για τον Ολυμπιακό σε 30 λεπτά αγώνα.

Στην 4η περίοδο, ο Μιλουτίνοβ έδειξε να το παίρνει προσωπικά, μειώνοντας σε 51-49 με προσωπικές νίκες, αλλά σε εκείνο το διάστημα, η επίσης κακή έως τότε Μακάμπι, επέδειξε πολυφωνία στην επίθεση ξεφεύγοντας με 59-55 (Πάργκο, Ρολ και Μπλακ). Μόλις 6 ασίστ (και 4 λάθη) είχε ο Ολυμπιακός έως τότε (από 2 οι Ουίλιαμς-Γκος, Στρέλνιεκς και από 1 οι Πρίντεζης, Μάντζαρης), όταν συνήθως… έχει 6 ο Σπανούλης (έως τότε μηδέν έξτρα πάσες και 1/6 τρίποντα το παιχνίδι) μόνος του!

Πάντως, ήταν με 3 δικές του βολές που ο Ολυμπιακός πλησίασε 61-58, ενώ μετά τις 2/2 βολές του Τάρικ Μπλακ, ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» ευστόχησε στο δεύτερό του τρίποντο για το 63-61, με εναπομείναντα χρόνο 1:05΄΄. Ο Σπανούλης, αν και είχε την πάσα στον Παπανικολάου, προτίμησε το δίποντο, αλλά ήταν άστοχος για να πάρει και την επόμενη επίθεση, και αυτή τη φορά ήταν εύστοχος ξανά σε τρίποντο (63-64) στα 14΄΄ πριν τη λήξη!

Μετά το τάιμ άουτ που πήρε ο Γιάννης Σφαιρόπουλους για να οργανώσει την επίθεση, ο Μπλατ δεν ζήτησε να γίνει φάουλ και ο “ killer” της Μακάμπι, ο Ουίλμπεκιν «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό, πετυχαίνοντας δύσκολο καλάθι, στα 4.4΄΄. Ηταν η σειρά του Μπλατ να ζητήσει τάιμ άουτ, ο Σφαιρόπουλος έκανε 3 αλλαγές (έξω βγήκαν οι Ουίλμπεκιν, Ροκ και Ζούσμαν και τη θέση τους πήραν οι Κολϊαρο, Κέιν, Τάιους) και με την επανέναρξη, ο Πρίντεζης αποδείχτηκε άστοχος στα 0,4’’. Η επαναφορά του Ουίλιαμς-Γκος αλλοιώθηκε, ο Σπανούλης σηκώθηκε για σουτ, δεν μπήκε, αλλά και να έμπενε ήταν εκτός χρόνου. Ετσι, η Μακάμπι πανηγύρισε μία πολύ μεγάλη νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό που της δίνει δικαίωμα να ελπίζει για παρουσία στην οκτάδα.

Τα δεκάλεπτα: 14-16, 26-29, 45-42, 65-64
Μακάμπι (Σφαιρόπουλος): Γουίλμπεκιν 17 (7/11 δίποντα, 1/7 τρίποντα), Πάργκο 5 (5 ριμπάουντ), Ο’ Μπράιαντ 7 (0/5 τρίποντα), Καλοϊάρο, Ρολ 9 (1), Κέιν 6, Τάιους 2 (3 κοψίματα), Ντι Μπαρτολομέο, Κόεν, Μπλακ 19 (7/9 δίποντα, 7 ριμπάουντ), Ζούσμαν.
Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 16 (8/14 δίποντα), Τουπάν 3 (1), Σπανούλης 16 (2/5 δίποντα, 3/8 τρίποντα), Τίμα, Μιλουτίνοβ 9 (7 ριμπάουντ), Στρέλνιεκς 4 (1/6 τρίποντα), Βεζένκοφ, Πρίντεζης 6 (8 ριμπάουντ), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης, Μπόγρης 2, Λεντέι 6

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

National League 2 (2ος όμιλος): Τα αποτελέσματα των Play Off

Στον τελικό ανόδου πέρασε το Πικέρμι. Αναλυτικά τα αποτελέσματα. Το εισιτήριο για τον τελι…