Κεντρική NBA Ο απόλυτος οδηγός των ρεκόρ του μύθου, Τζέιμς Χάρντεν!

Ο απόλυτος οδηγός των ρεκόρ του μύθου, Τζέιμς Χάρντεν!

james harden 2

Ο Τζέιμς Χάρντεν μοιάζει να βρίσκεται στον δικό του μπασκετικό πλανήτη τις τελευταίες 40 ημέρες, δίνοντας την εντύπωση πως δεν έχει επίγνωση των συμβατικών τρόπων, με τον οποίο παίζεται το άθλημα του μπάσκετ. Με ακόμη ένα από τα χαρακτηριστικά one-man show του, ο εν ενεργεία MVP σκόραρε 61 πόντους μέσα στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν κι οδήγησε το Χιούστον σε μια οριακή νίκη, πετυχαίνοντας ρεκόρ καριέρας και συνεχίζοντας να αποτελεί ένα από τα πιο “άγρια” μυστήρια όλων των εποχών, όσον αφορά τον τρόπο που πρέπει να αμυνθεί κανείς απέναντί του.

Οι 61 πόντοι, λοιπόν, αποτελούν την κορυφαία επίδοση στην καριέρα του Χάρντεν, ξεπερνώντας τους 60 πόντους που είχε σκοράρει εναντίον του Ορλάντο τον Δεκέμβριο του 2017. Επίσης, είναι οι περισσότεροι πόντοι που έχουν επιτευχθεί από οποιονδήποτε παίκτη τη φετινή σεζόν αλλά κι οι πιο πολλοί στην πλούσια ιστορία των Ρόκετς. Παίκτες-θρύλοι, όπως ο Χακίμ Ολάζουον, ο Μόουζες Μαλόουν, ο Έλβιν Χέις, ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι κι ο Κάλβιν Μέρφι δεν πλησίασαν καν τα επιθετικά κατορθώματα του Χάρντεν, όσον αφορά τη συνολική συγκομιδή πόντων με τη φανέλα του Χιούστον.

Δεν υπάρχουν, βέβαια, πολλοί παίκτες με τουλάχιστον 2 60άρες στην καριέρα τους. Μονάχα οι Γουιλτ Τσέιμπερλεϊν (32 φορές), Κόμπι Μπράιαντ (6 φορές), Μάικλ Τζόρνταν (4 φορές) και Έλτζιν Μπέιλορ (3 φορές) βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα, καλωσορίζοντας τον Χάρντεν σε ένα τρομερά ξεχωριστό “κλαμπ”!

Όσον αφορά το κεφάλαιο “Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν“, δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι πάμπολλοι θρύλοι του αθλήματος έχουν δώσει μεγαλειώδεις παραστάσεις στο πιο ιστορικό γήπεδο του NBA. Ο Χάρντεν μπήκε στο “πάνθεον”, καθώς ισοφάρισε την υψηλότερη scoring επίδοση από φιλοξενούμενο μέσα στην έδρα των Νικς, “πιάνοντας” τους 61 πόντους του Κόμπι από τη σεζόν 2008-09!

Άλλες ιστορικές επιδόσεις φιλοξενούμενων μέσα στο “Γκάρντεν” περιλαμβάνουν το ρεκόρ καριέρας του Στεφ Κάρι, τους 52 πόντους, τα 9 ριμπάουντ και τις 10 ασίστ του ΛεΜπρόν από την πρώτη του θητεία στο Κλίβελαντ ενώ, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι 55 πόντοι του Μάικλ Τζόρνταν, τότε που οι πάντες αντιλήφθηκαν ότι ο “MJ” επέστρεψε για τα καλά!

Οποιαδήποτε αναφορά στα κατορθώματα του Χάρντεν θα ήταν ελλιπής δίχως αναφορά στο σερί των παιχνιδιών με +30 πόντους. Μοιάζουν να πέρασαν αιώνες από την τελευταία φορά που ο “Beard”… περιορίστηκε κάτω από τους 30 πόντους, με το σερί του να επεκτείνεται στα 21 ματς -από τις 13 Δεκεμβρίου- και να είναι το 4ο μεγαλύτερο στα χρονικά! Είναι, μάλλον, περιττό να αναφερθεί ότι ο “δυνάστης” των ρεκόρ του NBA, Γουιλτ Τσέιμπερλεϊν, έχει υπό την κατοχή του τις 3 κορυφαίες επιδόσεις κι όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, φαντάζει κάπως αδύνατο να πέσει από την κορυφή!

Μέσα σε διάστημα 9 ημερών, ο Χάρντεν έχει πετύχει την , την και την καλύτερη συγκομιδή πόντων της καριέρας του, με το άθροισμα των πόντων του από τα 5 τελευταία ματς να φθάνει τον εκκωφαντικό αριθμό “261” (52.2 ανά αγώνα!). Τα τελευταία 50 χρόνια, μονάχα ο Κόμπι Μπράιαντ έχει σκοράρει πιο πολλούς σε 5 παιχνίδια, όταν πέτυχε 4 σερί 50άρες τον Μάρτιο του 2007!

Και μένοντας σε αυτά τα 5 ματς, ο Χάρντεν έγινε μονάχα ο 4ος παίκτης ever με +50 πόντους ανά αγώνα σε τουλάχιστον 5 συναπτά παιχνίδια! Ο Τσέιμπερλεϊν, βέβαια, είχε 116 σερί παιχνίδια με +50 πόντους ανά αγώνα…

Ποιο είναι, όμως, το πιο σοκαριστικό στοιχείο αυτών των παιχνιδιών; Μα, φυσικά, το γεγονός ότι κανένα από τα καλάθια του δεν έχει προέλθει από ασίστ! Στο “μενού” περιλαμβάνονται μονάχα step-back τρίποντα και drives προς το καλάθι από οποιαδήποτε πλευρά, τα οποία οδηγούν σε καλάθι ή φάουλ (ή και τα δύο…). Το γεγονός αυτό προσδίδει χαρακτήρα “εξωγήινου” στον Χάρντεν, ο οποίος φαντάζει αντιαισθητικός σε πολλούς φανς, εξαιτίας του άπλετου χρόνου που κρατά την μπάλα στα χέρια αλλά και του εκνευριστικού ρυθμού, με τον οποίο εκμαιεύει την επαφή. Το πακέτο ικανοτήτων που διαθέτει, όμως, του δίνει την ικανότητα να είναι αποτελεσματικός σε ένα τόσο αντισυμβατικό στυλ.

Επίσης, στην παρακάτω λίστα απεικονίζονται οι παίκτες με τους περισσότερους πόντους σε διάστημα 4 παιχνιδιών. Τα δεδομένα που προβάλλονται αφορούν στα τελευταία 50 χρόνια, με τα ονόματα του Κόμπι και του Χάρντεν να παίζουν “μπάλα” μόνα τους.

Αξίζει, βέβαια, να γίνει αναφορά και στη στατιστική γραμμή του Χάρντεν από το εν λόγω ματς. Συγκεκριμένα, ο μουσάτος σούπερ-σταρ είναι ο πρώτος παίκτης με +60 πόντους και +15 ριμπάουντ σε ένα ματς μετά τον Σακίλ Ο’Νιλ, ο οποίος είχε 61 πόντους και 23 ριμπάουντ την ημέρα των γενεθλίων του το 2000, ίσως στο κορυφαίο ματς της καριέρας του!

Σε περίπτωση που κάποιος δεν θυμάται άλλον παίκτη με +20 εκτελεσμένα τρίποντα και +20 εκτελεσμένες βολές σε ένα παιχνίδι, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τον απατά η μνήμη του. Κάτι τέτοιο δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στα χρονικά του NBA, αν κι ο Χάρντεν κομμάτιασε και πάλι τη στεφάνη πίσω από τα 7.25 (5/20 τρίποντα).

Ακόμη, οι 22 εύστοχες βολές του αποτελούν ρεκόρ σεζόν ενώ, έγινε ο πρώτος παίκτης που πήρε τουλάχιστον 20 τρίποντα για φορά στην καριέρα του! Τα 15 χαμένα τρίποντα, βέβαια, αποτελούν την ισοφάριση της 2ης χειρότερης επίδοσης που καταγράφηκε ποτέ στο NBA, με την κορυφή (16 χαμένα) να τη μοιράζεται ο ίδιος (1/17 κόντρα στο Ορλάντο), μαζί με τον Ντέιμον Στούνταμαϊρ (5/21 τρίποντα, το 2005)!

Τέλος, φαντάζει επιβεβλημένο να παρατεθούν οι παρακάτω πίνακες. Ο Χάρντεν, λοιπόν, πήρε πάνω του το 55% των κατοχών της ομάδας του χθες (από τις υψηλότερες καταγεγραμμένες επιδόσεις στην ιστορία), κέρδισε 9 φάουλ, 4 εκ των οποίων πίσω από το τρίποντο, σκόραρε 1.26 πόντους ανά κατοχή και δεν πήρε ούτε μία προσπάθεια από μέση απόσταση!

Τα αναλυτικά στατιστικά κι οι πίνακες από την εμφάνιση του Χάρντεν

Τα φετινά στατιστικά του Χάρντεν: 36.3 πόντοι, 6.6 ριμπάουντ, 8.3 ασίστ, 2.1 κλεψίματα, 44% στα σουτ εντός πεδιάς με 23.9 προσπάθειες ανά αγώνα, 37.4% στα τρίποντα με 13.3 προσπάθειες ανά αγώνα, 86.4% στις βολές με 11.9 προσπάθειες ανά αγώνα

Οι καλύτερες στιγμές του Χάρντεν από το χθεσινό “έπος”

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Η «κόκκινη» παρακάμερα από τη Stark Arena (vid)

Η παρακάμερα του Ολυμπιακού κατέγραψε όσα έγιναν στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Βελι…