Κωδικός 28!

vasilakopoulos klirosi

Όταν ήμουν μικρός (ας μην το συζητήσουμε, πονεμένη ιστορία το… πότε ήμουν μικρός) υπήρχε διαφήμιση σχετικά με την αποταμίευση. Τότε ήμουν πολύ μικρός για να το αντιληφθώ, τώρα πολύ μεγάλος για να το δοκιμάσω. Αν πάλι είχα… παρασυρθεί από τη διαφήμιση κι αποταμίευα ένα ευρώ κάθε φορά που ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έλυνε το πρόβλημα με το εργόσημο, τώρα θα μπορούσα να κλείσω διακοπές για το Ροβανιέμι και να πιω καφεδάκι με τον Άη Βασίλη, όσο οι βοηθοί του θα καθάριζαν το έλκηθρο…

Στο τελευταίο σεμινάριο της ΟΔΚΕ ο πρόεδρος της ΕΣΚΑ, Γιάννης Αλεξόπουλος, είχε πει με στόμφο ότι το πρόβλημα θα λύνονταν μέσα στην εβδομάδα. Δεν είπε ποια εβδομάδα. Άλλωστε, το έχει επιλύσει ο «μεγάλος» από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα μέχρι τώρα, πάνω από 100 φορές.

Η νέα εγκύκλιος 49/2018 του ΕΦΚΑ αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά πως «με τις διατάξεις του άρθρου 69 του Ν. 4554/2018 και του άρθρου 279 του Ν. 4555/2018 διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων που αμείβονται και ασφαλίζονται με τη διαδικασία του Εργοσήμου». Στις νέες κατηγορίες ασφαλισμένων περιλαμβάνονται «… οι διαιτητές αγώνων, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας αγώνων, σύμφωνα με το άρθρο 279 του Ν. 4555/2018, από 19/7/201».

Με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 4225/2014 είχε ενταχθεί το απασχολούμενο προσωπικό σε ΠΑΕ και ΚΑΕ, και λοιπά νομικά πρόσωπα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, κερδοσκοπικά ή μη, αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων στα γήπεδα παντός είδους αθλητικών αγώνων, αμειβόμενο με την ώρα, την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Διαιτητές, Κομισάριοι, Γραμματεία, περιλαμβάνονται στους υπόχρεους καταβολής εργοσήμου. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, υπάρχει και σχετικός κωδικός με νούμερο 28 (εξ ου και ο τίτλος).
«Ωραία όλα αυτά, αλλά γιατί μας ενδιαφέρουν;», αναρωτιέται ενδεχομένως κάποιος που δεν έχει άμεση σχέση με το σπορ. Η επιβολή εργοσήμου επιφέρει μια σειρά από ζητήματα, το μικρότερο εκ των οποίων είναι αυτό που αφορά στη μείωση των απολαβών των διαιτητών και των λοιπών αναφερομένων.

Όσοι λαμβάνουν όποιας μορφής επιδόματα, μέλη των σωμάτων ασφαλείας, συνταξιούχοι και μια σειρά από κατηγορίες εργαζομένων ΔΕΝ δικαιούνται να λάβουν αμοιβή με εργόσημο. Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει στους αγώνες των ερασιτεχνικών κατηγοριών. Πόσοι διαιτητές θα επιλέξουν να σφυρίξουν αγώνα εφήβων, θέτοντας σε κίνδυνο το φοιτητικό επίδομα που λαμβάνουν; Κι αυτό είναι ένα παράδειγμα.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε προτάξει την πολύ καλή σχέση που έχει με τον Γιώργο Βασιλειάδη κι είχε εμφανιστεί ως εγγυητής των θέσεων και των απολαβών διαιτητών, κομισαρίων και μελών της γραμματείας. Μόνο που το ΕΦΚΑ έχει διαφορετική άποψη κι έτσι γι’ άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός και παρότι ένα ψέμα που λέγεται πολλές φορές αρχίζει και μοιάζει με αλήθεια, παραμένει διαχρονική αξία ότι το ψέμα έχει κοντά ποδαράκια και… ημερομηνία λήξης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ράιτ: «Ανεπίτρεπτο να κάνουμε τόσα λάθη »

Στα λάθη που έκανε η ομάδα του, αναφέρθηκε Μόουζες Ράις. Ο Αμερικανός ψηλός του Ολυμπιακού…