Κεντρική Διεθνή “Ξέσπασε” ο πρόεδρος της ΔΟΕ: “Το αθλητικό μοντέλο απειλείται, κοιτάξτε τι γίνεται στο μπάσκετ””

“Ξέσπασε” ο πρόεδρος της ΔΟΕ: “Το αθλητικό μοντέλο απειλείται, κοιτάξτε τι γίνεται στο μπάσκετ””

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ με ομιλία του στάθηκε τους κινδύνους που παρουσιάσει η μετατόπιση της πυραμίδας του αθλητισμού, εξαιτίας της εμπορευματοποίησης.

Συγκεκριμένα είπε:

“Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο του αθλητισμού βρίσκεται υπό πίεση, για να μην πω υπό απειλή. Υπάρχει μια τάση από ορισμένες κυβερνήσεις και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρεί ότι η αξία μιας οργάνωσης και μιας δραστηριότητας δεν καθορίζεται από τις αρχές και τη συμβολή της στην κοινωνία αλλά μόνο από το χρήμα και τις αγορές… Ετσι μπαίνουμε σε μία σειρά από σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη δική μας εμπλοκή με τον αθλητισμό, διότι η αποκλειστικά εμπορική προσέγγιση, αγνοεί την κοινωνική προσφορά που έχουν τα σπορ σε ολόκληρη την Ευρώπη…

Οι αθλητικές οργανώσεις που βασίζονται στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, έχουν μία αντιμετώπιση όμοια με τις εμπορικές αθλητικές διοργανώσεις, που ελπίζουν να δρέψουν τους καρπούς του αθλητισμού… Αυτοί που θέλουν να κάνουν τη συγκομιδή των φρούτα, τα οποία εσείς έχετε φυτέψει και μεγαλώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Το γεγονός αυτό βάζει σε μεγάλες περιπέτειες τους αθλητικούς οργανισμούς. Βλέπουμε τι γίνεται με την Ευρωπαϊκή Λίγκα του μπάσκετ που έχει εισβάλει βίαια στη δουλειά ευρωπαϊκού μπάσκετ και καθιστά σχεδόν απίθανη την διοργάνωση αγώνων των Εθνικών Ομάδων. Υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα. Πρέπει να το δούμε με προσοχή όλο αυτό και να αμυνθούμε του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου. Δεν είναι μόνο για το δικό μας συμφέρον, αλλά για το συμφέρον ολόκληρης της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις μία εμπορική εταιρία που έχει στο μυαλό της ότι θα βγάλει χρήματα, προσκαλώντας αθλητές που εσείς μεγαλώσατε υποστηρίζοντας τους αθλητές με υποδομές, προπονητές και παρέχοντας βοήθεια σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής τους. Δεν γίνεται να επιτραπεί στα εμπορικά συμφέροντα να αναλάβουν όλες τις εξουσίες και να σας βάλουν στο ίδιο επίπεδο με τους οργανισμούς που κινούνται από κίνητρα αποκλειστικά εμπορικά. Θα σας παρότρυνα να απευθυνθείτε στις κυβερνήσεις των χωρών σας, όπως η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή, θα απευνθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αρχές της, για να γίνουν κοινωνοί του προβλήματος. Πλέον, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Μαστρογιάννης
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Τέλος κι επίσημα ο Καμπάτσο

Παρελθόν από τη Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί κι επίσημα ο Φακούντο Καμπάτσο, με τους Μαδριλένους…