Κεντρική Διεθνή Η ανάλυση των αντιπάλων του Προμηθέα στο Basketball Champions League!

Η ανάλυση των αντιπάλων του Προμηθέα στο Basketball Champions League!

basketball champions league group d

Ο Προμηθέας Πατρών είναι πρωταγωνιστής σε μια από τις πιο όμορφες μπασκετικές ιστορίες της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Η “αρμάδα” του Μάκη Γιατρά εξαργύρωσε την καταπληκτική πορεία της στην περσινή Basket League (4η θέση) με μια θέση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της FIBA, το Basketball Champions League. Κι όλα αυτά για μια ομάδα που βρισκόταν στη Γ’Εθνική τη σεζόν 2013-14!

Αν όλα αυτά συνδυαστούν με το υπέροχο αναπτυξιακό πρόγραμμα των Πατρινών αλλά και με τις εύστοχες επιλογές ξένων, γίνεται κατανοητό ότι η ευρωπαϊκή προοπτική έρχεται απλά ως φυσικό επακόλουθο.

Οι αντίπαλοι του Προμηθέα στον Δ’όμιλο

Μπεσίκτας

besiktas

Πρόκειται ίσως για την κορυφαία ομάδα του ομίλου και ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Η παρουσία του σπουδαίου, Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην άκρη του πάγκου προϋποθέτει για ένα ταχύτατο στυλ αλλά και για… εξοντωτικές προπονήσεις ενώ ο βασικός κορμός του rotation μοιάζει ιδανικός για το πλαίσιο του εν λόγω τουρνουά, αν κι ο περιορισμός των ξένων και των κοινοτικών στους τουρκικούς συλλόγους στερεί από την ομάδα σε βάθος.

Ο Κάιλ Γκίμπσον πρόκειται να αναλάβει τον ρόλο του go-to scorer, αν και πέρσι δεν προόδευσε όσο θα έπρεπε στον συγκεκριμένο τομέα με τη φανέλα της Μπούντουτσνοστ (12.3 πόντοι ανά αγώνα με μόλις 36.9% εντός πεδιάς). Ο Φιλ Πρέσι θα τον συνοδεύσει στη back-court, έπειτα από το… αταίριαστο πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα ενώ ο Σιπάχι θα είναι εκ των ελάχιστων Τούρκων που θα κάνουν τη διαφορά.

Ακόμη, οι Τζο Αλεξάντερ και Ρόμπιν Μπένζινγκ θα συνθέσουν μια δυνατή γραμμή φόργουορντ με «όπλα» την αθλητικότητα και το σουτ αντίστοιχα ενώ ο Κροάτης, Μπούβα θα είναι ο βασικός σέντερ.

Βίρτους Μπολόνια

virtus bologna

Αυτό το επιβλητικό “V” στο σήμα της ξυπνά έντονες αναμνήσεις στους φίλους του μπάσκετ που ένιωσαν στο πετσί τους τα μπασκετικά δρώμενα των τελευταίων δεκαετιών. Τεράστιοι θρύλοι έχουν φορέσει τη φανέλα της, δεκάδες τίτλοι (συγκεκριμένα 29) κοσμούν το παλμαρέ της. Και πλέον, σαν μια δύναμη που “ανασταίνεται” από τις στάχτες της, θα επιχειρήσει να επιστρέψει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.

Έπειτα από 10 χρόνια απουσίας από τις διεθνείς διοργανώσεις, αβεβαιότητας, ακόμη και υποβιβασμού στη Serie B, η Βίρτους Μπολόνια είναι ξανά στις επάλξεις. Ο περσινός σταρ της ΑΕΚ, Κέβιν Πάντερ θα ηγηθεί του συνόλου, βάζοντας 29 πόντους με 9/9 σουτ στο φετινό του ντεμπούτο! Ο διεθνής Ιταλός, Πιέρο Αραντόρι έχει καπαρωμένη θέση βασικού, με σκοπό να επαναλάβει τα περσινά του στατιστικά (15.7 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ ανά αγώνα), ο Μ’Μπαγιέ φέρνει μαζί του την εμπειρία που αποκόμισε από την Ευρωλίγκα με την Αρμάνι ενώ οι Τέιλορ και Μάρτιν έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο κοντινό παρελθόν στις συνθήκες του BCL, με Μπάνβιτ και Λούντβιχσμπουργκ αντίστοιχα.

Τέλος, από την εξίσωση δεν γίνεται να απουσιάσει το φανατικό κοινό της Βίρτους, με την Μπολόνια να αποτελεί μια εκ των θεμελιωδών “μπασκετουπόλεων” της Γηραιάς Ηπείρου.

Στρασμπούρ

strasbourg

Οι κυπελλούχοι Γαλλίας βρήκαν τον μπελά τους από την ΑΕΚ στα προημιτελικά του περσινού BCL, βλέποντας τον δρόμο του αποκλεισμού εξαιτίας των μετέπειτα πρωταθλητών.

Ο Μάικ Γκριν, όμως, είναι πλέον δικός τους, με τον πρώην «κιτρινόμαυρο» γκαρντ να είναι ένας εκ των κορυφαίων παικτών της περσινής διοργάνωσης κι MVP του Final-Four. Μαζί του στην περιφέρεια είναι ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού, Μάρντι Κόλινς, ο οποίος ξεχωρίζει με τη συνηθισμένη, all-around στατιστική του.

Στους ψηλούς δεν γίνεται να μην παρατηρήσει κάποιος τον Σενεγαλέζο, ύψους 2.21 Γιουσουφά Φολ, με τον «τερατώδη» σέντερ να έχει νταμπλ-νταμπλ μέσους όρους στα πρώτα ματς της σεζόν. Επίσης, ο Αλί Τραορέ έχει 20 πόντους ανά παιχνίδι στους 4 πρώτους αγώνες φέτος ενώ ο Φλοράν Πιετρίς είναι ο «γερόλυκος» της παρέας, με τον πρώην διεθνή να οδεύει προς τα 38 του.

Στην άκρη του πάγκου κάθεται για 8η συναπτή σεζόν ο Βενσάν Κολέ, πρώην πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Γαλλίας το 2013.

Νεπτούνας

neptunas

Η 3η καλύτερη ομάδα του περσινού, λιθουανικού πρωταθλήματος θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της για 3η σερί χρονιά στο BCL, με τις προσπάθειές της να σταματούν στη φάση των 16 και τις 2 προηγούμενες σεζόν.

Ένα κράμα Αμερικανών και Λιθουανών απαρτίζει το ρόστερ, με τον Τόμας Ντελινικάιτις (πρώην παίκτης της ΑΕΚ και του Ρεθύμνου) να αποτελεί το βαρύ «πυροβολικό» στη θέση «2». Οι Τζεράι Γκραντ και Γκίτις Μασιούλις δεσπόζουν στη ρακέτα ενώ στο ρόστερ φιγουράρει κι ο περσινός παίκτης του Άρη, Κάιλ Γουίβερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη θέση του βοηθού προπονητή κάθεται ο παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού, του Ηρακλείου, του Ιωνικού ΝΦ αλλά και του Ρεθύμνου, Γιούριτσα Ζούζα.

Οστάνδη

oostende

Πρόκειται για τους απόλυτους “δυνάστες” του βελγικού μπάσκετ, με 7 σερί κατακτήσεις πρωταθλήματος και με πολυάριθμες παρουσίες στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Η πρόκριση στους “16” του BCL χάθηκε στο νήμα την περσινή σεζόν, με την ομάδα του του Ντάριο Γκιέντζια να επιθυμεί την επίτευξη του παραπάνω βήματος φέτος.

Ο πυρήνας παικτών της Οστάνδης διαθέτει έντονες γιουγκοσλαβικές ρίζες, καθώς 5 παίκτες έχουν πάνω τους τη στάμπα των “πλάβι”, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αρχηγό, Ντούσαν Τζόρτζεβιτς. Ο κόμπο-γκαρντ, Τι Τζέι Γουίλιαμς θα τραβήξει πάνω του το σκοράρισμα ενώ ο Μαυροβούνιος διεθνής, Νεμάνια Τζούρισιτς, θα παίξει σπουδαίο ρόλο στη θέση “4”.

Ολίμπια Λιουμπλιάνας

olimpia liubliana

Η νεαρότερη ομάδα του φετινού BCL έχει αναδείξει πληθώρα ταλέντων, με πάμπολλα “αστέρια” να περνούν από τη “δεξαμενή” της (Ντράγκιτς, Γιασικεβίτσιους, Μίλιτς, Ούντριχ κ.α). Η ποιότητά της, όμως, είναι περιορισμένης δυναμικής, αν και θα υπάρξουν ευχάριστες στιγμές από τους “σπινθηροβόλους” πιτσιρικάδες.

Δύο παλιούς γνώριμους συναντούμε στους πρωταθλητές Σλοβενίας: Τους Μίρζα Μπέγκιτς (πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό) και Μάρβιν Τζόουνς (πρώην του Κολοσσού). Η προοπτική του 18χρονου Ουκρανού, Ισούφ Σάνον συναρπάζει (νο.44 στο φετινό Ντραφτ από τους Γουίζαρντς), όπως και του Λούκα Σάμανιτς ενώ οι Γιαν Σπαν και Μέσιτσεκ θα τραβήξουν “κουπί” στην περιφέρεια.

Μπαϊρόιτ

adonis thomas

Η γερμανική ομάδα αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του περσινού BCL, αποκλείοντας την Μπεσίκτας στη φάση των “16” και πέφτοντας μαχόμενη στους “8”, με “θύτη” τη Λούντβιχσμπουργκ. Η προσοχή θα είναι πιο έντονη πάνω τους φέτος, με το ρόστερ να μοιάζει αρκετά υποσχόμενο.

Ο εξαιρετικός, all-around φόργουορντ, Άντονις Τόμας ήρθε από την Μπάνβιτ για να κάνει τη διαφορά, όπως κι ο Γκρεγκόρ Χρόβατ από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Μια σεβαστή ποσότητα παικτών του περσινού rotation έχει παραμείνει στην ομάδα ενώ ο Ντέιβιντ Στόκτον θα επιχειρήσει να ξεδιπλώσει το ταλέντο που κληρονόμησε από τον θρυλικό πατέρα του, Τζον.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (28/3)

Τα φώτα στο Βελιγράδι και τον Ολυμπιακό «Πλούσιο» είναι το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα (…