Κεντρική Basket League ΑΕΚ Η ανάλυση των αντιπάλων της ΑΕΚ στο Basketball Champions League!

Η ανάλυση των αντιπάλων της ΑΕΚ στο Basketball Champions League!

basketball champions league group c

Η ΑΕΚ έχει το προνόμιο να ξεκινά τη νέα σεζόν στο Basketball Champions League ως κάτοχος του βαρύτιμου τροπαίου. Το status της “Ένωσης” έχει αναβαθμιστεί δραστικά κι οι πάντες πλέον την λογαριάζουν ως ξεκάθαρο contender, με τον Γ’όμιλο να επιφυλάσσει ορισμένα υψηλά εμπόδια. Ένα εξ αυτών, μάλιστα, φέρνει “άρωμα”… Ευρωλίγκα στη διοργάνωση.

Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ στον Γ’όμιλο

Μπάμπεργκ

bamberg

Ίσως το πιο βαρύ «χαρτί» του φετινού Basketball Champions League. Η συνηθισμένη «παντοκρατορία» της εντός των γερμανικών συνόρων διεκόπη με θορυβώδη τρόπο πέρσι, με την Μπάμπεργκ να «εξοστρακίζεται» στην 4η θέση και να «υποβιβάζεται» στο BCL, έπειτα από 3 σερί σεζόν στην Ευρωλίγκα. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι αποτελούν ξεκάθαρα contenders στη φετινή διοργάνωση.

Στην άκρη του πάγκου κάθεται πλέον ο Άιναρς Μπαγκάτσκις, ένας σπουδαίος «τακτικιστής» της επίθεσης, εφαρμόζοντας ένα ταχύτατο μοντέλο με πολλή κίνηση των παικτών σε δυνατή κι αδύνατη πλευρά. Μια ματιά στο έργο του στην υπέροχη Εθνική Λετονίας του 2017 μπορεί να πείσει και τους πλέον δύσπιστους, αν κι η άμυνα δεν αποτελεί το αγαπημένο του… χόμπι.

Η πλειοψηφία των παικτών του βασικού rotation είναι επιπέδου Ευρωλίγκα, με τα scoring instincts του Τάιρις Ράις, τον two-way χαρακτήρα του Ρίκι Χίκμαν αλλά και τους τόνους εμπειρίας του Νίκου Ζήση να σκιαγραφούν την περιφερειακή γραμμή, σε συνδυασμό με τα skills του Μπράις Τέιλορ.

Στους ψηλούς, η Μπάμπεργκ αναμένεται να βρεθεί σε θέση, ώστε να υποστηρίξει ποικίλα σχήματα. Ο «δεινόσαυρος», Ντέγιαν Μούσλι, ο αθλητικός, Κλιφ Αλεξάντερ, ο Όγκαστιν Ρούμπιτ (πιο σύγχρονο «μοντέλο» σέντερ), καθώς κι ο Γέλοβατς με την εκτελεστική του δεινότητα φθάνουν το versatility της γερμανικής ομάδας σε υψηλά επίπεδα.

Το πιο «πιασάρικο» story-line, το οποίο αφορά και τους Έλληνες φιλάθλους, είναι, φυσικά, οι αναμετρήσεις με την ΑΕΚ του Λούκα Μπάνκι, καθώς ο Ιταλός τεχνικός καθοδήγησε την Μπάμπεργκ στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, μετά την απομάκρυνση του Αντρέα Τρινκέρι.

Τέλος, αξίζει να προσέξει κανείς τους δύο 98ρηδες του ρόστερ, Ολίντε και Κουλμπόκα, με την προοπτική τους να μην περνά απαρατήρητη.

Φουενλαμπράδα

lucas nogueira

Η Φουενλαμπράδα δεν παύει να αποτελεί σταθερό πόλο του κορυφαίου πρωταθλήματος στην Ευρώπη, συμμετέχοντας για 14η συναπτή σεζόν στα παρκέ της ACB. Η ευρωπαϊκή διάκριση, βέβαια, απέχει αισθητά από το παλμαρέ της (μια συμμετοχή στα προημιτελικά του Κόρατς το 2002 είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει) αλλά το φετινό ρόστερ μοιάζει αρκετά υποσχόμενο.

Ο τρελό-Μάρκο Πόποβιτς είναι η παρουσία που κυριαρχεί στην περιφέρεια, με τον 36χρονο να μην σταματάει να φορτώνει με πόντους τα αντίπαλα καλάθια. Ο Tόμας Μπέγιας θα είναι η ασφαλιστική δικλείδα στον άσο, με τον Σλοβένο Ρούπνικ ως back-up ενώ ο πρώην NBAer, Κρίστιαν Εγιένγκα θα καλύψει τη θέση «3» με την αθλητικότητα και τα τεράστια άκρα του.

Η μεγάλη έκπληξη, βέβαια, ήταν η μεταγραφή του Βραζιλιάνου, Λούκας Νογκέιρα από τους Τορόντο Ράπτορς, με το ευρωπαϊκό στυλ να μοιάζει πιο ταιριαστό στα προσόντα του.  Παρτενέρ του στους ψηλούς θα είναι ο Άγγλος, Ντάνιελ Κλαρκ.

Χάποελ Ιερουσαλήμ

hapoel jerusalem

Το περσινό, πολλά υποσχόμενο, project της Χάποελ Ιερουσαλήμ απέτυχε παταγωδώς. Παρά την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του ρόστερ, οι Ισραηλινοί αρκέστηκαν σε ρεκόρ 2-8 στο EuroCup αλλά και στην 3η θέση του πρωταθλήματος. Στην off-season, το ολικό “λίφτινγκ” φάνταζε ως η κατάλληλη λύση, με τη Χάποελ να εμφανίζεται πλήρως ανανεωμένη, στην πρώτη παρουσία της στα παρκέ του BCL.

Ο δαιμόνιος, Ταμίρ Μπλατ θα προσφέρει σκορ και δημιουργία σε εξαιρετικό βαθμό από τη θέση «1» ενώ η εκτελεστική ικανότητα του Τζέιμς Φελντέιν (με off-ball δράσεις αλλά και μετά από ντρίμπλα) δείχνει να «κουμπώνει» με τα skills του βασικού άσου. Οι πρώην παίκτες της ΑΕΚ, Μπράουν κι Όουενς θα αποτελέσουν κομβικά μέλη του βασικού rotation σε γραμμή κοντών και ψηλών αντίστοιχα ενώ ο Λιορ Ελιγιάχου δίνει την απαραίτητη «ένεση» εμπειρίας.

Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να μη γίνει αναφορά και στην επιστροφή του Αμάρε Στάνταμαϊρ, ενός εκ των κορυφαίων scoring ψηλών της δεκαετίας του 2000 στο NBA. Ο “STAT”συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Χάποελ το 2017, καθώς και στην πορεία μέχρι τα ημιτελικά του EuroCup και το ίδιο επιθυμεί να κάνει και φέτος.

Λιετκαμπέλις

lietkabelis

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Λιετκαμπέλις αποτελεί σταθερή δύναμη του λιθουανικού μπάσκετ, έχοντας 2 σερί παρουσίες στην 4άδα του πρωταθλήματος (1 εκ των οποίων στους τελικούς) και ισάριθμες παρουσίες στους ομίλους του EuroCup. Η μεθοδική δουλειά συνεχίστηκε και στη φετινή off-season, όπου παρά την αποχώρηση των αδερφών Λαβρίνοβιτς, το ρόστερ μοιάζει αξιοπρεπέστατο.

Η back-court διαθέτει τον Τζαμάρ Γουίλσον, ο οποίος διακρίθηκε στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ με τη Φινλανδία αλλά και τον Ντομινίκ Μάβρα, έναν Κροάτη σούτινγκ γκαρντ με 7.7 πόντους και 4 ασίστ ανά αγώνα πέρσι. Η κροατική «παροικία» συμπληρώνεται με την παρουσία του τρομερού σουτέρ, Φραν Πίλεπιτς ενώ ο Βαλίνσκας ήρθε ως δανεικός από τη Ζαλγκίρις ώστε να «ψηθεί» περισσότερο ενόψει της μετέπειτα προώθησής του.

Στους ψηλούς δεσπόζει η παρουσία του Μάικ Μόρισον, ο οποίος αποχώρησε από τους Σκαϊλάινερς της Φρανκφούρτης μετά από 4 χρόνια ενώ, η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα της ομάδας δεν είναι άλλη από αυτή του πρώην διεθνή, Σίμας Γιασάιτις.

Νίμπουρκ

nymburk

Η… μόνιμη πρωταθλήτρια Τσεχίας (από το 2004 έως και σήμερα) δέχθηκε ένα ισχυρό και σοκαριστικό πλήγμα την περσινή σεζόν, με την ΑΕΚ σε ρόλο «θύτη». Παρά τη νίκη με 10 πόντους μέσα στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της φάσης των 16, ο «Δικέφαλος» απάντησε με +11 μέσα στην Τσεχία, χάρη στην απίθανη «βόμβα» του Πάντερ στο φινάλε, καθώς και την πυραυλοκίνητη εμφάνιση του Μάνι Χάρις (36 πόντοι).

Μια σεβαστή ποσότητα από τους περσινούς πρωταγωνιστές της ομάδας έχει παραμείνει στο ρόστερ (Λόρενς, Μπέντα, Χρούμπαν, Μπόατσικ) ενώ το πρώην κολεγιόπαιδο του Οκλαχόμα Στέιτ, Κένταλ Σμιθ, θα αντιμετωπίσει την πρώτη επαγγελματική πρόκληση της καριέρας του, έχοντας καθήκοντα βασικού πλέι-μέικερ. Επίσης, την ομάδα κοσμεί ο πρώην παίκτης του Άρη, Μπρέισι Ράιτ.

Ντιζόν

ryan pearson

Η Ντιζόν τερμάτισε 6η την περσινή σεζόν στο πρωτάθλημα της χώρας της κι είναι μία εκ των 4 γαλλικών ομάδων του φετινού BCL. Ο δρόμος της πρόκρισης στους «16», βέβαια, φαντάζει αρκετά δύσκολος, με δεδομένο τον βαθμό δυσκολίας που προκύπτει από τους αντιπάλους.

Μπροστάρης των Γάλλων θα είναι και φέτος ο Ράιαν Πίρσον, με τον απόφοιτο του Τζορτζ Μέισον να έχει ως κύριους παρτενέρ τους Γκάβιν Γουέαρ και Τζερεμί Λελούπ ενώ βασικός οργανωτής πρόκειται να είναι ο Ντέιβιντ Χόλστον (σχεδόν 5 ασίστ ανά αγώνα πέρσι).

Αντβέρπ

antwerp

Αρκούντως ικανοποιητικός αναμένεται να είναι ο τρόπος παιχνιδιού των δευτεραθλητών Βελγίου, αν κρίνει κανείς από την απόδοσή τους στα προκριματικά του BCL. Συγκεκριμένα, είχαν την κορυφαία επιθετική συγκομιδή (85.8 πόντοι ανά αγώνα) αλλά και τις περισσότερες ασίστ από κάθε άλλη ομάδα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Ο φόργουορντ, Τζέι’Σον Τέιτ έχει έρθει κατευθείαν από το Οχάιο Στέιτ και κατορθώνει να κάνει τη διαφορά μέχρι στιγμής ενώ οι Πάρις Λι και Ντέιβ Ντουτζίνσκι θα αποτελέσουν επίσης στυλοβάτες.

  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
  • aggelopoulos

    Αλλαγή στο ΔΣ της ΑΕΚ

    Σε αλλαγές Διοικητικού Συμβουλίου προχωράει η ΑΕΚ. Σε αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου προχωρ…
  • Μάκης Αγγελόπουλος

    Έδωσε λύση ο Αγγελόπουλος στην ΑΕΚ

    Ο Μάκης Αγγελόπουλος ήταν ενήμερος για την κατάσταση των τελευταίων ημερών στην ΑΕΚ, με το…
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 60-50

Το 2-2 έκανε ο Ολυμπιακός. Σε πέμπτο παιχνίδι θα αναδειχθεί ο φετινός πρωταθλητής στην Α1 …