Κεντρική Basket League Άρης “Ηγετική φυσιογνωμία ο Γουλιέλμος, πάμε για το πρωτάθλημα…”

“Ηγετική φυσιογνωμία ο Γουλιέλμος, πάμε για το πρωτάθλημα…”

aggelou aris

Για τα… πάντα μίλησε ο Βαγγέλης Αγγέλου στην εφημερίδα “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!”. Ο Ελληνας τεχνικός αναφέρθηκε με πολύ καλά λόγια στον Δημήτρη Γουλιέλμο ενώ στάθηκε και στον… στόχο του πρωταθλήματος θέλοντας προφανώς να δείξει πως οι στόχοι των “κιτρίνων” είναι πάντα υψηλοί ανεξαρτήτως της κατάστασής τους. Επίσης “έμεινε” στις ενέργειες του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ που ήταν σημαντικές για να δοθεί το “ΟΚ”  από την διοργάνωση της FIBA ώστε ο Άρης να παίξει στο Champions League (κάτι στο οποίο το ebasket.gr είχε αναφερθεί τις προηγούμενες μέρες) ενώ τόνισε πως η προετοιμασία θα αρχίσει στις 12-13 Αυγούστου.

Αυτούσια η συνέντευξη (σ.σ. από το φύλλο της 30ης Ιούνη):

-Κόουτς, είναι η δεύτερη φορά που αναλαμβάνεις τον ΑΡΗ σε κατάσταση «ειδικών συνθηκών». Ποιες είναι οι διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με την πρώτη;

“Καμιά διαφορά. Είναι ίδια η δουλειά. Σε οποιαδήποτε ομάδα ο προπονητής έχει συγκεκριμένα πράγματα να κάνει. Υπάρχει ευθύνη και είναι μεγάλη. Απλά στον ΑΡΗ είναι λίγο μεγαλύτερη, γιατί δεν απευθύνεσαι μόνο στα προβλήματα του γηπέδου. Πρέπει να διαχειρίζεσαι και την απόλυτη χαρά που δεν έχει έρθει, αλλά περισσότερο τις άσχημες μέρες. Η Ιστορία του ΑΡΗ έχει άκρα. Έχει στεναχώρια και από την άλλη την απόλυτη χαρά. Το DNA αυτής της ομάδας είναι η επιτυχία, οπότε πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι την αποτυχία και την επόμενη μέρα. Ο Αρειανός και αυτή η ομάδα δεν γαλουχήθηκαν στην υπομονή, οπότε πρέπει να έχεις έξτρα αντοχή για να αντέξεις τα δύσκολα που τα τελευταία χρόνια είναι σαφώς περισσότερα”.

-Δεν είναι όμως σαν να παίζεις και λίγο με τη “φωτιά” επαγγελματικά;

“Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι τύχη και τιμή. Τον εαυτό σου τον τεστάρεις σε δύσκολες στιγμές. Όταν καίει η μπάλα και τα πράγματα δεν είναι καλά, τότε πρέπει να έχεις την ικανότητα για τις στιγμές διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων. Τότε τα έχεις πραγματικά καλά με τον εαυτό σου. Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, ο ΑΡΗΣ μου έκανε δυο φορές καλό σαν προσωπικότητα και σαν προπονητή”.

-Χρωστούσες κάτι στην ομάδα, δεδομένου ότι την προηγούμενη φορά έφυγες μεσούσης της χρονιάς για να αναλάβεις ένα τεράστιο πρότζεκτ στην Τουρκία;

“Στον ΑΡΗ όφειλα. Οποιοσδήποτε και αν βρίσκεται εδώ παίρνει παράσημα. Η εμπειρία, η αποδοκιμασία και οι σχέσεις είναι παράσημα. Σε αυτήν την ομάδα υπάρχει η σκληρή αγάπη. Αυτό που δεν λέει, αλλά εννοεί ο φίλαθλος του ΑΡΗ, είναι ότι είμαι δίπλα σου αλλά δεν στο δείχνω. Έρχομαι στο γήπεδο αλλά δεν με νοιάζεις εσύ, με νοιάζει η ομάδα μου. Το έλεγα και στους παίκτες μου αυτό για να τους βοηθήσω να καταλάβουν και να διαχειριστούν την πίεση. Ο κόσμος εκστασιάζεται, εκτονώνεται για την ομάδα. Όχι για τα άτομα που την απαρτίζουν, αλλά για την ομάδα και την Ιδέα. Οπότε, νομίζω ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω και ήταν μια μεγάλη πρόκληση που έπρεπε να δεχθώ”.

-Τι σε έπεισε να μείνεις και τη νέα χρονιά, τη στιγμή που υπάρχουν τόσα προβλήματα και αναπάντητα ερωτήματα;

“Ο Γουλιέλμος με έπεισε. Ήταν αληθινός, μου έδειξε ηγετική φυσιογνωμία και αποφασιστικότητα. Εγώ αντιλαμβάνομαι τρεις ιδιότητές του. Την επαγγελματική, την οικογενειακή και αυτήν που περιλαμβάνει τον ΑΡΗ. Και στις τρεις δείχνει συνέπεια, καλοσύνη και ασχολείται σοβαρά και πάρα πολλές ώρες. Το ότι ακούει και συνθέτει απόψεις από τους πάντες, το ότι δεν είναι δογματικός σαν άνθρωπος αλλά το ότι το όνειρό του είναι μεγάλο για τον ΑΡΗ σαν Ιδέα, με έκανε να συνταχθώ απόλυτα μαζί του. Νομίζω ότι έτσι θα έρθει και πολύς κόσμος δίπλα του”.

– Ακόμη, πάντως, δεν έχει μιλήσει στον κόσμο. Αποτελεί ένα αίνιγμα και το μόνο που μαθαίνουμε είναι πως, διαπραγματευτικά, είναι πολύ σκληρός και κυνικός.

“Καταρχάς δεν μπορώ να ερμηνεύσω τον κ. Γουλιέλμο από τον τρόπο που διαπραγματεύεται. Υπάρχουν, για παράδειγμα, παίκτες που μέσα στο γήπεδο δαγκώνουν σίδερα και στη ζωή τους έξω από τα παρκέ είναι αρνάκια. Θεωρώ ότι ο ίδιος είναι ένας πολεμιστής σε αυτά που ξέρει και ταυτόχρονα πολύ σεμνός και προσεκτικός σε αυτά που δεν ξέρει. Εγώ νομίζω ότι για το λόγο αυτό δεν έχει ανοιχτεί ακόμη στον κόσμο και δεν έχει διαμορφώσει τη σχέση του μαζί του. Δεν είναι έτοιμος ακόμη να το κάνει και θεωρώ ότι προετοιμάζεται για να το κάνει, τη στιγμή που θα θεωρήσει ότι μπορεί. Και να σας πω και κάτι ακόμη; Αυτό το θεωρώ τίμιο. Ο ΑΡΗΣ αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε μνημόνιο, αλλά είναι σε πόλεμο. Έχει δέκα ανοικτά μέτωπα και θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι ο ίδιος πολεμά σε αυτά και δεν κάνει δημόσιες σχέσεις. Μια από τις μάχες την κέρδισε με τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League της FIBA, εκεί όπου βρέθηκε ο ΑΡΗΣ ενώ κανονικά δεν θα ήταν χωρίς τις ενέργειες που έκανε ο Γουλιέλμος”.

– Έχει όραμα για τον ΑΡΗ;

“Θεωρεί ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στα μπασκετικά δρώμενα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και πιστεύει ακράδαντα ότι ο ΑΡΗΣ, ως γνήσιος και διαχρονικός εκπρόσωπος της πόλης στο μπάσκετ, είναι ο μόνος που μπορεί να τα καταφέρει. Δεν πετάει στα σύννεφα. Ξέρει ότι έχει μπροστά του πολύ και σκληρή δουλειά, ότι ο δρόμος μας είναι ανηφορικός, αλλά έχει αυτό το όραμα για τον ΑΡΗ. Και θέλει κάποια στιγμή να το κάνει πραγματικότητα”.

-Πώς είναι να δουλεύεις σε μια ομάδα με ανεξάντλητο μπάτζετ και σε μια ομάδα με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες;

“Βασικά είναι το ίδιο πράγμα. Η διαφορετικότητα είναι ότι ο μεγάλος οργανισμός σου δίνει το κουράγιο και τη δύναμη στις δύσκολες καταστάσεις να έχεις αντοχή. Σε όσο μεγαλύτερα καράβια και υποχρεώσεις είμαστε, όπως π.χ. η Ευρωλίγκα όπου έχεις έναν ανελέητο ανταγωνισμό και μόλις 25% του χρόνου της ζωής σου για σένα, τα πράγματα δυσκολεύουν. Στον ΑΡΗ, που οι καταστάσεις είναι ανελέητες και πρέπει να διαμορφώσεις τις συνθήκες για να μπορείς να αντέξεις, θέλει πολλαπλάσια δουλειά. Και για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, αν η Ευρωλίγκα απαιτεί από μια ομάδα να είναι στο δέκα ως βαθμό ετοιμότητας, σήμερα ο ΑΡΗΣ βρίσκεται στο μείον εκατό!”

-Ομάδα καλή θα κάνουμε; Θα έρθουν παίκτες που θα βοηθήσουν ώστε να δούμε έναν ΑΡΗ σοβαρό και αξιόπιστο αγωνιστικά;

“Το μόνο καλό είναι ότι αυτήν τη στιγμή -και συζητιέται έντονα στην Ευρώπη- δεν υπάρχει παικτική ποιότητα. Το ΝΒΑ απορροφά όλη την ποιότητα και αφήνει πίσω του… προβληματική ποιότητα παικτών, οπότε νομίζω ότι αν είσαι στη δική μας θέση, με τη δική μας τακτική, μπορείς να κάνεις καλή δουλειά. Εμείς δεν ψάχνουμε αυτήν τη στιγμή παίκτες, αλλά… συμπαίκτες. Και αν βρεις κάποιο λαβράκι, δεν θα σε αφήσουν να το πάρεις. Αν φτιάξεις έναν παίκτη και τον κάνεις σολίστα σε τρία χρόνια, θα έρθει μια ομάδα και σε τρία χρόνια θα στον πάρει. Και αυτός θα θέλει να παίξει σε μια μεγαλύτερη ορχήστρα. Άρα ο ΑΡΗΣ σήμερα χτίζεται με συμπαίκτες και όχι με παίκτες”.

-Αν ζητούσες από τους παίκτες σου βιογραφικά, τι θα ήθελες αυτά να περιλαμβάνουν;

“Τα εννιά “παράθυρα” συνεργασίας που θέτω, ψάχνω από τους παίκτες μου. Τα αγωνιστικά είναι πέντε. Η άμυνα, τα ριμπάουντ, η αποφυγή λαθών, η έξτρα πάσα και το καλύτερο – από πλευράς προϋποθέσεων- σουτ. Τα συστατικά του χαρακτήρα, τα οποία ζητάω από τους παίκτες, είναι τέσσερα. Να είναι σταθερός, να είναι γενναίος, να έχει φυσική και εγκεφαλική ενέργεια και να δημιουργεί προβλήματα αμφισβητώντας τον αντίπαλο μέσα στο γήπεδο. Γι’ αυτό και λέω ότι στόχος του ΑΡΗ φέτος είναι το πρωτάθλημα”.

-Πώς είπατε; Άκουσα καλά ότι ο ΑΡΗΣ πάει για πρωτάθλημα;

“Αυτό είπα και στον κ. Γουλιέλμο. Όταν ο προπονητής λέει να πάρουμε το πρωτάθλημα, αυτός είναι ο στόχος μας και τέλος. Όποιος αντέχει συντάσσεται. Όποιος δεν αντέχει μένει πίσω”.

-Για τον Αγγέλου πια είναι η φιλοσοφία του φετινού ΑΡΗ; Ο απαράβατος κανόνας του;

“Δεν είμαι εγώ. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι υπάρχει το “εμείς”. Είμαι κομμάτι μιας αλυσίδας και νοιώθω δυνατός, γιατί κάποιος με στηρίζει και κάποιον στηρίζω από την πλευρά μου εγώ. Υπάρχει μια αρχή που κάποτε μου είπε ένας σημαντικός άνθρωπος: Να αποφεύγεις να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που φοβούνται περισσότερο από εσένα. Οπότε, νομίζω ότι αυτός που σε κρατάει σου δίνει και την ευθύνη να κρατάς κάποιον πιο σίγουρα. Αυτήν την αλυσίδα πιστεύω ότι θα τη μεγαλώσουμε, για να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα”.

-Θα είναι δύσκολος ο δρόμος σας, το γνωρίζεται όλοι φαντάζομαι…

“Καταρχάς η διαδρομή «ενθουσιάζομαι – απογοητεύομαι», κάθε μέρα, είναι πολύ κοντινή. Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που ζει με θυμό, αντιμετωπίζει προβλήματα, ζούμε σε μια εποχή Βαβέλ και χρειαζόμαστε πίστη, να είμαστε δεμένοι μεταξύ μας, αλλά και να έχουμε αντοχή και υπομονή. Θα φτιάξουμε κάποιους κανόνες ώστε μέσα από έναν επαγγελματικό τρόπο να φτιάξουμε σχέσεις και ομάδα”.

-Το παρκέ τι θα καθρεφτίζει; Γιατί πέρυσι όλοι αναγκαστήκαμε να υποστούμε ένα… σοκ με το αγωνιστικό θέαμα που προσέφερε ο ΑΡΗΣ. 

“Το μπάσκετ έχει αλλάξει πάρα πολύ. Οι κανονισμοί ευνοούν την επίθεση και στο μέταλλο του ΑΡΗ προσπαθήσαμε εμείς να βάλουμε την άμυνα. Είναι γνωστό ότι στο επαγγελματικό μπάσκετ η επίθεση κοστίζει, οπότε εμείς θα προσπαθήσουμε ανάλογα με τους παίκτες που θα έχουμε, να αναδείξουμε αυτά που μπορούν. Και με ένα ενισχυμένο προπονητικό πρόγραμμα, να πάρουμε ότι καλύτερο χρειάζεται για να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον αντίπαλο. Αν έχουμε απέναντί μας ομάδα που βάζει ενενήντα πόντους, θα πρέπει να την περιορίσουμε στους ογδόντα. Αν αντιμετωπίζουμε ομάδα που βάζει εβδομήντα πόντους, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να βάλουμε παραπάνω για να την κερδίσουμε. Οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στη δυναμική του αντιπάλου και να του δημιουργούμε σαν ομάδα προβλήματα”.

-Τι σημαίνει, αγωνιστικά, η συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League και πόσο αλλάζει τον προγραμματισμό σας;

“Νομίζω ότι πρέπει να πιστωθεί στον κ. Γουλιέλμο και τους συνεργάτες του αυτό, ότι έβαλε δηλαδή την ομάδα στα προκριματικά της FIBA. Υπήρχε μεγάλη πίεση τις προηγούμενες μέρες για το συγκεκριμένο ζήτημα, το καταφέραμε, οπότε πρέπει εμείς τώρα να κάνουμε έναν αγώνα δρόμου για να εκπονήσουμε ένα κατάλληλο πλάνο προετοιμασίας. Το πρόγραμμα λέει ότι μέσα σε 12 μέρες τον Σεπτέμβριο θα παίξουμε έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια, έχουμε το Κύπελλο, έχουμε το δεύτερο παράθυρο της Εθνικής ομάδας, που σημαίνει ότι η ομάδα θα κληθεί σε διάστημα 20 ημερών να παίξει 8-9 παιχνίδια. Για μια ομάδα που ακόμη δεν υπάρχει, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε”.

-Έχετε αποφασίσει πότε ξεκινάτε την δουλειά;

“Θα ξεκινήσουμε 12-13 Αυγούστου, μια εβδομάδα νωρίτερα απ’ ότι σκεφτόμασταν, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι απολύτως συγκεκριμένο. Εμείς θέλουμε 5 εβδομάδες προετοιμασίας, να έχουμε δώσει πέντε φιλικά και να έχουμε φορτίσει και τις μπαταρίες των σχέσεων, των αγωνιστικών και ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και να προσαρμόσουμε όλα τα μέλη της ομάδας σε μια καινούργια πραγματικότητα με ταξίδια, ξενοδοχεία, προπονήσεις. Είναι δύσκολο το εγχείρημα. αλλά θα το παλέψουμε για να το πετύχουμε”.

-Από τον κόσμο τι θέλετε και τι περιμένετε;

“Ο κόσμος βοηθά ήδη. Όπως η εφημερίδα “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!”, που είναι δίπλα στον ΑΡΗ, αυτό ισχύει και για τον κόσμο. Αποτελούν δυο μαγνήτες που τραβούν ο ένας τον άλλον. Αυτό που μετρά είναι να βρεις τις σωστές αποστάσεις για να τοποθετήσεις τους μαγνήτες, να λειτουργήσουμε σωστά και θεωρώ ότι θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για να έρθουν κοντά ο οργανισμός της ΚΑΕ και ο κόσμος. Γι’ αυτό αγωνίζεται ο κ. Γουλιέλμος και οι συνεργάτες του στα γραφεία”.

-Θα μας πείτε κάτι και για τα μεταγραφικά; Κάποιοι παίκτες ανακοινώθηκαν, αλλά έχουν κυκλοφορήσει και πολλά ακόμη σενάρια…

“Είμαστε μέσα σε όλους τους παίκτες που έχουν παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έχουμε κάνει με όλους επαφή, αν και δεν χωράνε όλοι. Αποτελούν βάσεις για μας οι Μποχωρίδης και Φλιώνης, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν και αυτοί που προέρχονται από την Αρειανή οικογένεια, σαν επαγγελματίες που πρέπει να χτίσουν το μέλλον τους. Επειδή έχω περάσει από παίκτης, πρέπει να σεβαστεί κάποιος το διάστημα που ζητούν για να πάρουν την απόφαση. Και ο σεβασμός είναι μεγαλύτερος γιατί, αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια, ο ΑΡΗΣ τους προτείνει δεδομένα συνεργασίας δύσκολα. Πρέπει ωστόσο να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, να είμαστε ξεκάθαροι στις σχέσεις μας και να είμαστε αυστηρά υπεύθυνοι. Εγώ είμαι ικανοποιημένος από τον Λευτέρη με τον οποίο μίλησα, το ίδιο και με τον Δημήτρη που είναι αξιόλογο παιδί, αλλά εγώ πιστεύω σε συγκεκριμένο μοντέλο. Στην πυραμίδα που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στη σύγκρουση, τη δέσμευση, την ευθύνη και το αποτέλεσμα. Εμείς τώρα είμαστε ακόμη στο πρώτο στάδιο, προσπαθούμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη”.

-Και πώς θα πείσετε τους μεταγραφικούς σας στόχους να έρθουν στον ΑΡΗ;

“Τα παιδιά θέλουν να παίξουν στο ψηλότερο επίπεδο που μπορούν και με τα περισσότερα χρήματα. Έχουν φιλοδοξίες και έχουν ήδη διακριθεί σε αυτό που κάνουν. Εμείς τους λέμε, «ελάτε να πάμε μαζί εκεί που θέλετε και να γίνουμε ένα καλό μέσο μεταφοράς για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Τους λέμε ότι μαζί μας θα έχετε ένα γεμάτο ντεπόζιτο αναμνήσεων και παραστάσεων που στην μπασκετική σας ζωή, θα σας φανεί πολύ χρήσιμο στο μέλλον”.

– Πέραν των όσων γράφονται και ακούγονται, υπάρχουν στόχοι που δεν αποκαλύπτετε; 

“Υπάρχουν και κάποιοι παίκτες “κρυφά χαρτιά” που μας ενδιαφέρουν και που δεν θα πούμε κάτι γι’ αυτούς τώρα. Οπότε μην με ρωτήσεις παραπάνω”.

– Άφησα για το τέλος το ταξίδι στο Μιλγουόκι και την επαφή σου με το προπονητικό επιτελείο των Μπακς, του Γιάννη Αντεντοκούμπο. Τι περιμένει ο κόουτς Αγγέλου από αυτήν την εμπειρία;

“Δέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του Μάικ Μπουντενχόλζερ, του νέου κόουτς του Μιλγουόκι, που για χρόνια ανήκε στο εξαιρετικό τεχνικό επιτελείο του Σαν Αντόνιο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα πάω να παρακολουθήσω νέες τεχνικές και την εξέλιξη του μπάσκετ στο πιο ακραίο τους επίπεδο, να αποκομίσω νέες πληροφορίες για το άθλημα και αν μπορέσω, να φέρω στοιχεία πίσω που θα καταφέρουμε μαζί με τους συνεργάτες μας να τα εφαρμόσουμε στην ομάδα και το ευρωπαϊκό μπάσκετ γενικότερα. Είναι μια πρόκληση που με χαρά θα αντιμετωπίσω ως προπονητής”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

Καστρίτης: «Ο Άρης έκανε τεράστιες υπερβάσεις φέτος»

Στην αστοχία της ομάδας του στάθηκε ο Γιάννης Καστρίτης. Ο Γιάννης Καστρίτης στις δηλώσεις…