Κεντρική Διεθνή “Απαράδεκτη η Ευρωλίγκα”

“Απαράδεκτη η Ευρωλίγκα”

fiba

Η κόντρα της FIBA με την Ευρωλίγκα  καλά κρατεί.

Συγκεκριμένα, μετά το συνέδριο της FIBA Europe που έλαβε χώρα στη Λευκωσία εκδόθηκε κοινό ψήφισμα, με το οποίο χαρακτήρισαν απαράδεκτη την στάση της Ευρωλίγκας και των ομάδων της απέναντι στις εθνικές ομάδες και στα εθνικά πρωταθλήματα. Κατηγορούν την Ευρωλίγκα ότι ορίζει αγώνες μέσα στις ημέρες που είναι τα προκριματικά και τις ομάδες που δεν αποδεσμεύουν τους παίκτες τους. Ακόμη, τονίζουν πως είναι έτοιμες να κάνουν ότι χρειάζεται για να προστατεύσουν τις εθνικές ομάδες, τα εθνικά πρωταθλήματα και την αξιοπιστία των διοργανώσεών τους.

Αναλυτικά η δήλωση αναφέρει πως οι ομοσπονδίες: 

-Υπογραμμίζουν τη μοναδική ικανότητα των εθνικών ομάδων να συσπειρώνουν τους φιλάθλους, να αυξάνουν τη δημοφιλία του μπάσκετ σε νέα επίπεδα και να εξελίσσουν νέα ταλέντα».

-Επισημαίνουν τον θεμελιώδη ρόλο των εθνικών πρωταθλημάτων ως μελών της ευρωπαϊκής αθλητικής πυραμίδας.

-Τονίζουν την ανάγκη της αρμονικής συνύπαρξης των διοργανώσεων εθνικών ομάδων και συλλόγων βάσει του καλενταριού της FIBA, του διεθνούς οργάνου για το μπάσκετ.

-Καταδικάζουν την απόφαση της Ευρωλίγκας να προγραμματίζει αγώνες της διοργάνωσής της σε ίδιες ημερομηνίες και ώρες με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, βάζοντας τους παίκτες σε μια άδικη θέση και σε ένα ηθικό δίλημμα.

-Απορρίπτουν τη στάση των συλλόγων της Ευρωλίγκας, που δεν συμμορφώθηκαν με το καθήκον να ελευθερώνουν τους παίκτες για τις εθνικές ομάδες με συνέπεια να επηρεάζουν τα αθλητικά αποτελέσματα.

-Σημειώνουν την αξία των κανονισμών προβιβασμού/υποβιβασμού στις διασυλλογικές διοργανώσεις, που δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε σύλλογο να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο διοργανώσεων βάσει των αποτελεσμάτων στις εγχώριες διοργανώσεις, σε αντίθεση με το κλειστό σύστημα της Ευρωλίγκας.

-Εγκρίνουν τα κριτήρια συμμετοχής βάσει αθλητικών αποτελεσμάτων και τις διαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνται στο Basketball Champions League.

-Απορρίπτουν ως απαράδεκτη την «πρόταση» της Ευρωλίγκας την 1η Μαρτίου του 2018.

-Επιβεβαιώνουν πως είναι έτοιμες να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για την προστασία των εθνικών ομάδων, των εθνικών πρωταθλημάτων και την αξιοπιστία των διοργανώσεών τους.

-Υποδέχονται με θέρμη τις δηλώσεις των υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλούν τις κυβερνήσεις και τα αρμόδια όργανα να κρίνουν την Ευρωλίγκα υπεύθυνη για τις πράξεις της κατά των εθνικών ομάδων και του ευρωπαϊκού μοντέλου του αθλητισμού, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στα ομαδικά αθλήματα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο τίμησε τον Γκάλη

Ο Γκάλης τιμήθηκε στο Γενικό Προξενείο στο Σικάγο για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητ…