Κεντρική Basket League ΑΕΚ ΑΕΚ – Μούρθια 77-75

ΑΕΚ – Μούρθια 77-75

dusan sakota aek

Έτοιμη να γράψει ιστορία…
Στον τελικό του Basketball Champions League προκρίθηκε η ΑΕΚ, καθώς νίκησε στον ημιτελικό της διοργάνωσης τη Μούρθια με 77-75. Η Ένωση, αν και δυσκολεύτηκε, πανηγύρισε τη μεγάλη πρόκριση στον τελικό και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο στο κατάμεστο “Νίκος Γκάλης“.

Οι δύο ομάδες ήταν νευρικές και άστοχες στα πρώτα τρία λεπτά της αναμέτρησης, με αποτέλεσμα το σκορ να είναι πολύ χαμηλό (2-5). Η ΑΕΚ ανέβασε την απόδοση της στη συνέχεια και με πρωταγωνιστές τους Μάνι Χάρις και Ντελρόι Τζέιμς πέρασε μπροστά στο σκορ με 9-7. Η Μούρθια, όμως, αντέδρασε και με καλάθι και φάουλ του Κλέβιν Χάνα πέρασε ξανά μπροστά 14-11.

Το σερί της ισπανικής ομάδας συνεχίστηκε και με τρίποντο του Μπενίτε έφτασε το 10-0 και πήρε “αέρα” 6 πόντων (11-17). Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΕΚ ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ, καθώς η Μούρθια είχε στα πρώτα 9 λεπτά 5 επιθετικά. Οι παίκτες της Ένωσης, ύστερα από το τάιμ άουτ του Ντράγκαν Σάκοτα, “ξύπνησαν” και με δικό τους σερί 7-0 πήραν τα ηνία στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (18-17).

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος με το που μπήκε στο παρκέ, άλλαξε την εικόνα της ομάδας του, καθώς συμμάζεψε τα πράγματα στην άμυνα και περιόρισε την Μούρθια. Οι “κιτρινόμαυροι”  στο δεύτερο δεκάλεπτο μπήκαν δυνατά και με ένα γρήγορο 5-0 η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά τους 6 (23-17). Ο Πάντερ πήρε τη σκυτάλη από τον Μάνι Χάρις και με μεγάλα σουτ εκτόξευσε τη διαφορά στους 9 (28-19).

Η ΑΕΚ ήταν εκπληκτική στη δεύτερη περίοδο και με ένα φοβερό τρίποντο του Ντούσαν Σάκοτα η διαφορά ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 10 πόντους (33-21). Ο Κέβιν Πάντερ συνέχισε το βιολί του και με ακόμη ένα τρίποντο έκανε το 37-22, αλλά ο Όλεσον απάντησε με τον ίδιο τρόπο και μείωσε στους 12 (37-25).

Η Μούρθια ύστερα από ένα κακό εφτάλεπτο ανέκαμψε και με βολή του Σόκο μείωσε στους 9 (37-28). Η ΑΕΚ “κόλλησε” στην επίθεση, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι με καλάθι του Τούμπα πλησίασαν στους 4 (38-34). Ο Γκριν με δύο βολές “ξεκόλλησε” την ΑΕΚ (40-34), ενώ ο Ντελρόι Τζέιμς έπαιξε εξαιρετική άμυνα στην τελευταία επίθεση του ημιχρόνου και κράτησε σταθερά τη διαφορά στους έξι.

Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά για την ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Χάντερ έκανε φάουλ στο Όλεσον πάνω στην προσπάθεια του για τρίποντο. Ο παίκτης της Μούρθια πήγε στη γραμμή των βολών, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι ο Αμερικανός σέντερ έφτασε τα τέσσερα φάουλ (42-37). Η Ένωση, όμως, δεν επηρεάστηκε και με ένα γρήγορο 4-0 ανέβασε τη διαφορά στους εννιά (46-37).

AEK “θόλωσε” και άρχισε να κάνει λάθος σε επίθεση και άμυνα. Η Μούρθια το εκμεταλλεύτηκε και με εκπληκτικό κάρφωμα του Σόκο η διαφορά έπεσε στην ελάχιστη της τιμή (46-45). Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης δήλωσε “παρών” και με ένα μεγάλο τρίποντο έδωσε μεγάλη ανάσα στην Ένωση (49-45).

Ο Όλεσον και Λίμα απάντησαν για τη Μούρθια και ισοφάρισε σε 49-49 ύστερα από αρκετή ώρα. Οι φιλοξενούμενοι δεν σταμάτησαν εκεί και με βολές του Ρόχας πέρασαν μπροστά με 51-50. Το ντέρμπι συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος του δεκαλέπτου, με την ΑΕΚ να έχει προβάδισμα ενός πόντου (55-54).

Η ΑΕΚ ήταν εξαιρετική στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου και με αιχμή του δόρατος τους Μαυροειδή, Ξανθόπουλο και Πάντερ προηγήθηκε με επτά πόντους (63-56). Ο Μπενίτε έδινε λύσεις στη Μούρθια, αλλά ο Σάκοτα με πέντε συνεχόμενους πόντους έστειλε τη διαφορά στους εννιά (70-61).

Ο Μπενίτε ήταν εξαιρετικός στο τελευταίο δεκάλεπτο και με ακόμη ένα τρίποντο μείωσε σε 70-66. Ο Μάνι Χάρις με ένα δύσκολο δίποντο έδωσε “ανάσα” στην ΑΕΚ και έστειλε ξανά τη διαφορά στους 6 (72-66). Ο Αμερικανός ήταν εξαιρετικός και πήρε ένα σημαντικό ριμπάουντ και σκόραρε εκ νέου για το 76-68.

Η Μούρθια αντέδρασε και 50” πριν τη λήξη μείωσε σε 76-72 με καλάθι του Λίμα. Η ΑΕΚ δεν είχε καθαρό μυαλό, έκανε ακόμη ένα λάθος αυτήν τη φορά με τον Μάνι Χάρις, αλλά ο Χάνα ευστόχησε σε μία από τις δύο βολές και μείωσε σε 76-73. Ο Αμερικανός της ΑΕΚ έκανε ξανά λάθος και 6,9” ο Χάνα με 2/2 βολές μείωσε σε 76-75.

Ο Ντελρόι Τζέιμς 5,3” πριν το τέλος κέρδισε φάουλ. Ο Αμερικανός σέντερ έκανε το 77-75, ενώ η Μούρθια δεν μπόρεσε να κάνει καν επίθεση στα τελευταία δευτερόλεπτα και η ΑΕΚ πήρε τη νίκη και τη μεγάλη πρόκριση στον τελικό του Basketball Champions League.

Ο Λίμα διαμαρτυρήθηκε για την τελευταία φάση, καθώς θεώρησε ότι έγινε φάουλ. Το ριπλέι πάντως δεν τον δικαιώνει, καθώς ο Τζέιμς έπαιξε καθαρή άμυνα. Ο Λίμα συνέχισε να διαμαρτύρεται και υπήρξε μία μικρή ένταση ανάμεσα στους παίκτες.

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 40-34, 55-54, 77-75
ΑΕΚ (Σάκοτα): Γκριν 7, Χάρις 20, Τζέιμς 6 (1), Σάκοτα 15 (2), Ξανθόπουλος (7 ασίστ), Χάντερ, Καββαδάς, Λαρεντζάκης 3 (1), Μαυροειδής 9, Πάντερ 16 (4), Βασιλόπουλος 1
Μούρθια (Ναβάρο): Χάνα 17 (2), Λίμα 4, Όλεσον 10 (1), Ρόχας 8, Τούμπα 5, Άντελο, Μπενίτε 19 (3), Κλουφ, Σόκο 12, Ουρτασούν

  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
  • aggelopoulos

    Αλλαγή στο ΔΣ της ΑΕΚ

    Σε αλλαγές Διοικητικού Συμβουλίου προχωράει η ΑΕΚ. Σε αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου προχωρ…
  • Μάκης Αγγελόπουλος

    Έδωσε λύση ο Αγγελόπουλος στην ΑΕΚ

    Ο Μάκης Αγγελόπουλος ήταν ενήμερος για την κατάσταση των τελευταίων ημερών στην ΑΕΚ, με το…
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

Φασούλας: «Κύριε Βρούτση πάρτε θέση»

Ο Παναγιώτης Φασούλας καλεί τον υπουργό να φέρει ισονομία στο μπάσκετ. Ο συνδυασμός «Πρώτα…