Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ O τίτλος ενός… ηγέτη, του Νίκου Βεζυρτζή (pics+vids)

O τίτλος ενός… ηγέτη, του Νίκου Βεζυρτζή (pics+vids)

vezirtzis nikos

Εκείνο το τρόπαιο ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων προσπαθειών του Νίκου Βεζυρτζή… Σαν σήμερα (22/4) το 1992 ο ΠΑΟΚ κατακτούσε το τελευταίο του πρωτάθλημα, για το οποίο “πάλεψε” πολύ ο μεγαλύτερος πρόεδρος όλων των εποχών του τμήματος μπάσκετ του “Δικεφάλου”.

Ο Βεζυρτζής είχε ξοδέψει πολλά χρήματα για να δει πρωταθλήτρια την ομάδα της Θεσσαλονίκης, αποτελούσε τον… ηγέτη των “ασπρόμαυρων” και είχε νοοτροπία νικητή (αυτή η νοοτροπία τον “συνοδεύει” μέχρι και σήμερα καθώς όσοι γνωρίζουν καλά τον Βεζυρτζή, ξέρουν πως δεν συμβιβάζεται με το να βλέπει την ομάδα να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο) έχοντας στο μυαλό του έναν ΠΑΟΚ που είχε ως μοναδικό στόχο την πρωτιά και την κατάκτηση τροπαίων.

apo sef paok vezirtzis

protathllima paok

Μάλιστα έναν χρόνο πριν (επί των ημερών Βεζυρτζή), το 1991, ο “Δικέφαλος” είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (νίκη απέναντι στη Σαραγόσα με 76-72), τίτλο που θα έπαιρνε ξανά η ομάδα της Θεσσαλονίκης έναν χρόνο αργότερα (1992) αλλά στον τελικό της Ναντ έχασε από την Ρεάλ με 65-63.

Το πρωτάθλημα του 1992 είχε “έρθει” με το “διπλό” κόντρα στον Ολυμπιακό, με τον ΠΑΟΚ να έχει ως πρώτους σκόρερ τους Πρέλεβιτς (20 πόντοι) και Φασούλα (24 πόντοι) ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια του Νίκου Μπουντούρη που πέτυχε 15 πόντους.

vezirtzis protathlima

Ο “Δικέφαλος” στο ΣΕΦ -έχοντας την στήριξη των οπαδών του (με το σκορ στο 48-65, οι φίλοι του ΠΑΟΚ φώναζαν “νάτοι νάτοι οι πρωταθλητές”)- είχε κερδίσει με 82-97 τους “ερυθρόλευκους” και έτσι “πατούσε” στην κορυφή της Ελλάδας (στην οποία επί σειρά ετών ήταν ο Άρης και ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να πάρει τα… σκήπτρα).

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς είχε χρησιμοποιήσει στο ματς με τον Ολυμπιακό τους Πρέλεβιτς (20 πόντοι), Φασούλα (24 πόντοι), Κόρφα (12 πόντοι), Μπάρλοου (17 πόντοι), Μπουντούρη (15 πόντοι), Σταυρόπουλο (2 πόντοι), Φιλίππου (2 πόντοι), Μακαρά (5 πόντοι), Βαλαβανίδη και Παπαχρόνη.

Η απονομή του πρωταθλήματος έγινε στο Παλέ, σε παιχνίδι με την Παρτιζάν. Ενδεικτικό της αναγνώρισης της τεράστιας προσπάθειας που έκανε ο Βεζυρτζής για εκείνο τον τίτλο του 1992 (πριν από αυτό, ο “Δικέφαλος” είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1959), ήταν ότι η εφημερίδα “Σπορ του Βορρά” έγραφε: “Ενας τίτλος αφιερωμένος σ’έναν ήρωα πρόεδρο!”.

spor paok

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ 82-97

ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

Φασούλας: «Κύριε Βρούτση πάρτε θέση»

Ο Παναγιώτης Φασούλας καλεί τον υπουργό να φέρει ισονομία στο μπάσκετ. Ο συνδυασμός «Πρώτα…