Κεντρική Basket League ΑΕΚ Έτσι τιμάς την ιστορία σου

Έτσι τιμάς την ιστορία σου

aek6

Γιώργος ΚογκαλίδηςΗ ιστορία δεν παίζει μπάσκετ. Ούτε αμύνεται, ούτε σπρώχνει την μπάλα στο καλάθι. Η ιστορία γράφεται από παιδιά που ίσως δεν αντιλαμβάνονται την ώρα της… συγγραφής ότι γίνονται κομμάτι της ιστορίας, ότι στο μέλλον θα συζητούν γι’ αυτούς. Κι η 4η Απριλίου είναι εξ ορισμού ξεχωριστή μέρα για την ΑΕΚ

Εντάξει, όχι πως θα θυμάται κανείς στο μέλλον ότι σαν χθες η «Ένωση» απέκλεισε τη Στρασμπούρ, ούτε θα θυμόταν κανείς αν είχε αποκλειστεί, καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία «κλείδωσε» στο Καλλιμάρμαρο, το 1968. Τότε, οι σημερινοί πρωταγωνιστές ήταν αγέννητοι κι ας είναι καλά ο Τάσος Μπουλμέτης που «ζωντάνεψε» τους θρύλους και τους δίδαξε ιστορία μέσω της τέχνης.

Θα ήταν, όμως, «σκιά» να χάσει την πρόκριση στο φάιναλ φορ τη μέρα της… μεγάλης γιορτής. Η ΑΕΚ νίκησε γιατί δεν μπορούσε να χάσει. Και δεν μπορούσε να χάσει, όχι μόνο λόγω ιστορικής μνήμης. Έλεγξε τον αγώνα, είχε απαντήσεις σε κάθε πρόβλημα που έβαζαν οι Γάλλοι, πήγε στο τέμπο που τη βόλευε κι όταν χρειάστηκε είχε και τα «μεγάλα» σουτ του Σάκοτα, για να κοπεί η φόρα των Γάλλων.

Η ιστορία τιμάται με νίκες, με τρόπαια, με εξέλιξη. Σε διαφορετική περίπτωση μοιάζει με «μαυσωλείο» κι η ΑΕΚ είναι ζωντανός οργανισμός, που δεν έχει θέση σε μαυσωλεία. Η «Ένωση» ξαναζεί μεγάλες στιγμές, έχοντας κατακτήσει δύο… τρόπαια. Γιατί, μετά το Κύπελλο Ελλάδας, η πρόκριση στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ είναι… τρόπαιο.

Βεβαίως, τρώγοντας ανοίγει η όρεξη και κανείς στην ΑΕΚ δεν δείχνει διάθεση να… νηστέψει. Το φάιναλ φορ είναι η νέα μεγάλη πρόκληση, ενδεχομένως στο «Νίκος Γκάλης», μπροστά στο δικό της κοινό. Ανεξάρτητα, όμως, από την έκβασή του, η πορεία είναι πετυχημένη, η χρονιά έχει θετικότατο πρόσημο.

Η ΑΕΚ κέρδισε πολλά φέτος, όμως θα δυσκολευτεί να τα διατηρήσει. Οι παίκτες θα αποκτήσουν υπεραξία, πλέον σκοπός είναι να μπει η ομάδα «σφήνα» στους δύο «αιώνιους», κάτι που δεν μοιάζει εύκολη υπόθεση κι ας έχει κερδίσει φέτος και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Η… τρίτη θέση, όπως και το Τσάμπιονς Λιγκ δεν χωρούν τα όνειρα των φίλων της «Ένωσης», που θα θυμούνται για χρόνια το 2018, καθώς είναι η χρονιά τους σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι δικαιωματικά θα πανηγυρίζουν, οι διοικούντες έχουν υποχρέωση να αποφασίσουν μέχρι πού θα το πάνε. Πόσο αντέχει η τσέπη τους, τι ονειρεύονται, πόσο μακριά μπορεί να πάει το… τρένο. Η ΑΕΚ έρχεται από πολύ μακριά, αλλά δεν κουβαλά μόνο τις δάφνες του ’68, κουβαλά και τον «σταυρό του μαρτυρίου» της Β’ εθνικής. Πόσο μακριά πηγαίνει; Ας το πει ο Μάκης Αγγελόπουλος κι οι συνεργάτες του…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

Κυκλοφορούν τα εισιτήρια του Προολυμπιακού

Τη Δευτέρα κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το Προολυμπιακό τουρνουά Στη διάθεση του κόσμου θα…