Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ Ο Σάκοτα, ο πρώτος ευρωπαϊκός θρίαμβος και η… κλωτσιά (vid)

Ο Σάκοτα, ο πρώτος ευρωπαϊκός θρίαμβος και η… κλωτσιά (vid)

sakota telikos

Ο Ντράγκαν Σάκοτα έχει το δικό του “ασπρόμαυρο” παρελθόν και μάλιστα αποτέλεσε κομμάτι μιας σπουδαίας επιτυχίας του ΠΑΟΚ. Ήταν η σεζόν 1990-91 όταν ο “Δικέφαλος” κατακτούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και ο νυν κόουτς της ΑΕΚ ήταν τότε προπονητής του ΠΑΟΚ. Οι “ασπρόμαυροι” είχαν κερδίσει την Σαραγόσα με 76-72 και έτσι κατακτούσαν τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία τους (αυτός ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός θρίαμβος της ομάδας της Θεσσαλονίκης που κατέκτησε και δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο, το Κυπέλλο Κόρατς το 1994).

Μια διάκριση που “ήρθε” μετά τεράστια προσπάθεια του Νίκου Βεζυρτζή που από την θέση του προέδρου, έκανε τα πάντα για να δει τον ΠΑΟΚ στην… κορυφή. Τα είχε καταφέρει στις 26/3/1991 (νίκη επί της Σαραγόσα στην Γενεύη) ο “Δικέφαλος” και έτσι “έφερνε” στη χώρα μας το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά από αυτό της ΑΕΚ το 1968.

paok geneva 1991

Σε εκείνο το ματς απέναντι στους Ισπανούς, ο Σάκοτα λίγο πριν την λήξη και ενώ όλα είχαν κριθεί υπέρ του ΠΑΟΚ, είχε “φιλοδωρήσει” με μια κλωτσιά έναν φίλο των “ασπρόμαυρων” που… βιάστηκε να πανηγυρίσει και να μπει μέσα στο γήπεδο (σ.σ. δείτε το στο video στο 4:34). Σύμφωνα με ανθρώπους που είχαν συνεργαστεί τότε με τον “Σάλε” στον ΠΑΟΚ, ο Σάκοτα (εκνευρισμένος από το περιστατικό) είχε δώσει την κλωτσιά στον φίλαθλο των “ασπρόμαυρων” προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από τον αγωνιστικό χώρο και να μην υπάρξει τιμωρία κατά του “Δικεφάλου”.

vezirtzis

Να σημειωθεί πως ο τελικός με την Σαραγόσα κάποια στιγμή είχε διακοπεί γιατί οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πέταξαν αντικείμενα λόγω του εκνευρισμού που είχαν από διαιτητικές αποφάσεις. Ο Βεζυρτζής είχε πάρει το μικρόφωνο προκειμένου να τους μιλήσει και να τους… ηρεμήσει έτσι ώστε να συνεχιστεί και πάλι το ματς.

O “Δικέφαλος” εκείνη την αγωνιστική χρονιά (1990-91) είχε την απώλεια του πρωταθλήματος ενώ είχε ηττηθεί στον τελικό του Κυπέλλου από τον Πανιώνιο. Για τον ΠΑΟΚ είχε προκύψει η περίπτωση του Ντούσαν Ιβκοβιτς (εν όψει της σεζόν 1991-92) και έτσι ο Βεζυρτζής αποφάσισε να συμφωνήσει μαζί του, με αποτέλεσμα ο Σάκοτα να αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο των “ασπρόμαυρων”.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πέρυσι (Σεπτέμβρης του 2016) προκειμένου να γιορτάσει τα 90 χρόνια  ιστορίας της, έδωσε φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ είχε βρεθεί στο “Παλατάκι” (όπως και πολλοί ακόμη από το ένδοξο παρελθόν του ΠΑΟΚ).

Ο Σάκοτα στην γιορτή του ΠΑΟΚ για τα 90 χρόνια του “Δικεφάλου”

sakota 3

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

Πετρούσεφ: «Είμαι πολύ χαρούμενος στον Ολυμπιακό»

Στους προσωπικούς του στόχους αναφέρθηκε ο Φίλιπ  Πετρούσεφ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε …