Κεντρική Basket League ΑΕΚ “Δεν ψάχνει προπονητή η ΑΕΚ, δεν είναι υπηρεσιακός ο Σάκοτα”

“Δεν ψάχνει προπονητή η ΑΕΚ, δεν είναι υπηρεσιακός ο Σάκοτα”

sakota

Ο Ντράγκαν Σάκοτα επέστρεψε στο τιμόνι της ΑΕΚ για να… μείνει. Ο 65χρονος τεχνικός ΔΕΝ αποτελεί προσωρινή λύση για τον πάγκο της “Ένωσης” μέχρι να βρεθεί άλλος προπονητής, όπως κατέστησε σαφές ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας, Γιώργος Χήνας, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. “Δεν ψάχνει προπονητή η ΑΕΚ! Δεν είναι υπηρεσιακός ο Σάκοτα. Όπως ήταν πριν, έτσι είναι σήμερα και θα συνεχίσει να είναι στην οικογένεια της ΑΕΚ. Είναι διαρκής η παρουσία του στην ομάδα”, είπε.

Για τον λόγο που δεν είχε αποφασιστεί η επιστροφή του Σάκοτα από το καλοκαίρι και προτιμήθηκε η παραμονή του Σωτήρη Μανωλόπουλου, τόνισε: “Στον Σωτήρη δόθηκε το… λευκό χαρτί να σχεδιάσει την ομάδα για τη νέα σεζόν. Οι δύο προηγούμενοι προπονητές είχαν πολυετή συμβόλαια και κανείς δεν τα έφτασε στο τέλος τους. Ο καθρέφτης είναι το γήπεδο και τα αποτελέσματα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπομονή. Η ομάδα έχει στόχους, η χρονιά δεν έχει χαθεί, γι’ αυτό επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος προπονητής”.

Για τους στόχους της ΑΕΚ, σημείωσε: “Έτρεξαν δύο πρότζεκτ: το αγωνιστικό και το να ετοιμαστούν κάποια παιδιά, για να αποτελέσουν τη βάση της ΑΕΚ τα επόμενα χρόνια. Δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, να βάλεις κάμποσα εκατομμύρια, να πάρεις ένα πρωτάθλημα, και μετά τι; Δείτε το παράδειγμα της Καρσίγιακα. Τρία χρόνια μετά το πρωτάθλημα στην Τουρκία, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Παιδιά όπως ο Μωραΐτης, ο Ρογκαβόπουλος, ο Τσαλμπούρης κι άλλοι, αποτελούν επιλογές του Σάκοτα κι ανήκουν στην αφρόκρεμα, στην ηλικία τους”.

Από την πλευρά του, ο Ντράγκαν Σάκοτα δήλωσε: “Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες, αλλά θα εμπιστευτώ την εμπειρία μου. Οι προπονητές ανήκουν σε δύο κατηγορίες: Αυτοί που έχουν φύγει κι αυτοί που θα φύγουν. Εγώ απλά θέλω να βοηθήσω και να προσφέρω. Μακάρι οι συνθήκες να ήταν διαφορετικές. Σε λίγες ημέρες, ή εβδομάδες, θα έχω πιο πλήρη εικόνα και θα κάνω κινήσεις. Ελπίζω να πετύχουμε τους στόχους μας. Εύκολο δεν είναι, αλλά πρέπει να το πιστεύουμε”.

Ο Σέρβος προπονητής συνέχισε: “Δεν έφυγα ποτέ από την ΑΕΚ, όμως λίγος κόσμος ξέρει ότι ζήτησα άλλο πόστο, επειδή ο προηγούμενος προπονητής  (Ζντοβτς) δεν ήταν ευχαριστημένος με τη συνεργασία μας. Είμαι ικανοποιημένος με τη δουλειά που έγινε στις υποδομές. Εμείς μπορεί να κοιτάμε τα επόμενα παιχνίδια, όμως το μέλλον της ΑΕΚ είναι τα παιδιά που έρχονται κι έτσι χτίζεται μια ομάδα.

Ξέρετε τι συμβαίνει στο μπάσκετ, με τις νέες αγορές σε Κίνα, Ιαπωνία και G-League, αλλά και στην Ευρωλίγκα, όπου πηγαίνουν όλοι οι καλοί παίκτες. Ο κόσμος πρέπει να εκτιμήσει την προσπάθεια και να δούμε νέα παιδιά στην ΑΕΚ, να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ελπίζω ότι θα ανοίξει αυτή η συζήτηση”.

Όσον αφορά στο ματς με τον Ολυμπιακό “θα ξεκινούσα με συγχαρητήρια στον προπονητή, ο οποίος έφτιαξε μια ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους, πυ καταλαβαίνεις τον τρόπο παιχνιδιού. Είναι ομάδα που θα μπορούσε να είναι μοντέλο για άλλες ομάδες στην Ευρώπη. Είναι πρώτος στην Ευρωλίγκα και αυτό κάτι λέει. Τα λόγια δεν είναι μόνο τυπικά, είναι και ουσιαστικά. Όμως, δεν κερδίζει πάντα ο θεωρητικά καλύτερος κι εμείς πρέπει να το πιστεύουμε, όπως τα παιδιά το πίστεψαν στον ημιτελικό.

Κάθε προπονητής βλέπει διαφορετικά το παιχνίδι, όμως πρέπει να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτα απ’ όλα να βελτιώσουμε την ψυχολογία της ομάδας. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς τα πάνω και κάτω, όταν παίζεις πολλά και σημαντικά παιχνίδια. Το έργο μας με τον Ολυμπιακό είναι δύσκολο, καθώς δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά πράγματα μέσα σε λίγες μέρες. Ελπίζω τα παιδιά να έχουν διάθεση, να παλεύουν και -με την παρουσία του κόσμου, που δίνει άλλα ποσοστά σε δύναμη κι ενέργεια- να φτάσουμε σε καλό αποτέλεσμα”.

Ο κόουτς της ΑΕΚ δεν θέλησε να αναφερθεί στο χθες. “Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες για το τι έχει συμβεί ως τώρα, σίγουρα δεν είναι καλή η ψυχολογία. Όταν έρχεται νέο πρόσωπο, πάντα η ψυχολογία αλλάζει. Αυτό είδα στην προπόνηση. Δεν είμαι σε θέση να βάλω κάτι καινούριο. Απλά είμαι σε θέση να τους στηρίξω και να τους βοηθήσω, για να έχουν πιο σωστές επιλογές στο παιχνίδι. Πόσο μπορώ να βοηθήσω σε μια μέρα, θα το δούμε. Θα είμαι πολύ ευχαριστημένος αν δω κάποια θετική αλλαγή, γιατί θα μας βοηθήσει για τα επόμενα παιχνίδια”.

Για τους λόγους που δέχτηκε την πρόταση του Μάκη Αγγελόπουλου, δήλωσε: “Μπορεί και να μην σκεφτόμουν πολύ όταν “έφυγα”, το να ξαναγυρίσω στο συγκεκριμένο πόστο. Η σχέση με την ΑΕΚ είναι άλλη στην οικογένειά μου. Είμαστε ΑΕΚ κι αυτό θα παραμείνει, όπου κι αν είμαστε. Εννοείται ότι σκεφτόμουν πως μπορούσα να προσφέρω με άλλο τρόπο, έπειτα από τόσα πολλά χρόνια στην προπονητική.

Κάποιες φορές σκέφτεσαι το πώς θα βελτιώσεις την ομάδα σου. Άλλοι λένε για την Καρσίγιακα, εγώ λέω για τη Βαλένθια, που δεν σταματά να βελτιώνεται και παραμένει ψηλά. Αυτός είναι ο στόχος μου. Ζούμε στην πιο όμορφη και πιο… δύσκολη χώρα. Ο κόσμος αγαπάει τον αθλητισμό, αλλά ζει με έναν τρόπο θερμό, που δεν βοηθά όσους θέλουν να… χτίσουν κάτι. Η σχέση κόσμου και διοίκησης είναι.. πατέρας – γιος.

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Όταν πρόκειται να πας προπονητής στην ΑΕΚ μοιάζει να είναι εύκολο, αλλά για μένα προσωπικά δεν ήταν. Στην προετοιμασία τα πράγματα φαίνονταν καλά, δεν ξέρω τι άλλαξε, θα το μάθω κι εγώ τις επόμενες μέρες. Λυπάμαι για τον Σωτήρη, που για πρώτη φορά πήρε δουλειά πρώτου προπονητή κι ήταν ειλικρινής στο ότι ήθελε να βοηθήσει τους μικρούς παίκτες, αλλά τα αποτελέσματα πιέζουν κι όσοι έχουν λίγη εμπειρία ως πρώτοι προπονητές στηρίζονται στους μεγαλύτερους παίκτες.

Τα προσωπικά προβλήματα δεν του επέτρεψαν να έχει καθαρό μυαλό. Του εύχομαι καλή επιτυχία. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά όταν ξεχνάς δυσκολίες και λες πως μυρίζει… φωτιά, είτε φωνάζεις τον πυροσβέστη, είτε τη σβήνεις. Δεν είμαι πυροσβέστης, όμως θα προσπαθήσω να συμβάλλω κι εγώ για να σβήσει η φωτιά”.

Σχετικά με την αξιοποίηση των νέων της ΑΕΚ τόνισε: “Έχει να κάνει με κάποια στάδια που περνάει η ομάδα. Εδώ και περίπου τρία χρόνια τρέχει το πλάνο. Η ιδέα ήταν ξεκάθαρη: Ξεκινάς έχοντας ως στόχο να μαζέψεις παιδιά. Στις επιλογές, πάντα γίνονται και λάθη. Όταν μαζεύεις τα παιδιά πρέπει να οργανώσεις και τις συνθήκες. Εδώ δεν υπάρχουν γήπεδα. Μετά είναι θέμα του προπονητή, το πώς θα βελτιώσει αυτά τα παιδιά.

Μαζέψαμε κάποια ταλέντα κι είχαμε παράλληλα και μια πολύ καλή ομάδα, που οι μικροί δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν και στις προπονήσεις σε αυτό το επίπεδο. Χωρίς να είναι… κατηγορία, ο προπονητής που ήρθε έδιωξε μερικούς νέους. Τώρα μπορεί ο Σωτήρης να πει κάποια στοιχεία, που να λένε και την αλήθεια. Αν ο Άτιτς έχει παίξει 17 λεπτά με την Εστουντιάντες και η ΑΕΚ έχανε, κανείς δεν θα του έλεγε “μπράβο που έπαιξε“, όλοι θα μιλούσαν για την ήττα.

Δεν είναι εύκολο να ακολουθήσουμε αυτό το πλάνο και θέλει προσοχή και καλές επιλογές, για τη στιγμή που τα παιδιά μπαίνουν στο παιχνίδι. Και στον Ολυμπιακό συμβαίνει το ίδιο. Αυτό που θα γίνει με αυτούς που έρχονται, όπως ο Παπαπέτρου, ο Αγραβάνης κι ο Τολιόπουλος. Στόχος είναι να μπουν τα παιδιά κι αυτό είναι.. διαδικασία. Όταν κάποιος θεωρείται φοβερό ταλέντο και μπαίνει στην πρώτη ομάδα, ο χαρακτήρας του πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται”.

Για τις κακές εκκινήσεις της ΑΕΚ στα παιχνίδια: “Όπως τα βλέπετε εσείς, τα έβλεπα κι εγώ. Όταν αρχίζεις άσχημα, αλλάζεις τον τρόπο παιχνιδιού και παίζεις πιο πιεστικά. Αυτό σε κάνει να ξοδεύεις περισσότερη δύναμη. Εννοείται πως για μένα ακόμα είναι άγνωστος ο λόγος κι ένας από τους πρώτους στόχους μου είναι να το διορθώσουμε. Θα δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην άμυνα. Δεν χωρίζω τα κομμάτια, όλα είναι σημαντικά, όμως πάντα αν βελτιώνεσαι στην άμυνα γίνεσαι καλύτερος. Όταν κάτι δεν πάει καλά, όλα φαίνονται στραβά. Ο τρόπος παιχνιδιού φαινόταν εγωιστικός. Σε μια προπόνηση δεν μπορείς να καταλάβεις πολλά. Τα παιδιά προσπάθησαν. Αυτή η αλλαγή φέρνει και κίνητρο για μερικούς”.

Για το αν πιστεύει στο υλικό της ομάδας και αν υπάρχουν ενδεχόμενες αλλαγές: “Δεν κρίνω βλέποντας μόνο τα τελευταία παιχνίδια. Τα παιδιά έχουν ταλέντο. Όταν έρχεσαι απότομα σε μια ομάδα βλέπεις και “διαβάζεις” τι μπορούν να κάνουν οι παίκτες και το πώς εκφράζουν το ταλέντο τους. Μέχρι ένα σημείο μπορώ να τους βάλω σε θέσεις και να βοηθήσω την κατάσταση. Όσον αφορά σε αλλαγές, θα ήθελα να δω καλύτερο σουτ από την περιφέρεια και μπορεί να σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο. Στην αγορά δεν υπάρχει τίποτα τώρα και μπορούν να γίνουν εύκολα λάθη”.

O τιμ μάνατζερ της ΚΑΕ, Γιώργος Χήνας, πρόσθεσε: “Πριν μιλήσω για τον κόουτς, δώστε μου ελάχιστα δευτερόλεπτα να ευχαριστήσω τον κύριο Μανωλόπουλο. Αυτά τα δυο και κάτι χρόνια δημιούργησε μόνο φίλους και συμπάθειες και διακρίθηκε για τη δουλειά του και το ήθος του. Σίγουρα θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για την παρακαταθήκη που άφησε, τη συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Από εκεί και πέρα γίνεται μια παρουσίαση και ένα καλωσόρισμα. Αυτό δεν γίνεται τώρα. Όλοι ξέρετε ποιος είναι ο Ντράγκαν Σάκοτα και ποια η πορεία του. Αυτό που θέλω να πω είναι πως γνωρίζουμε την κατάσταση που έχει περιέλθει η ομάδα και η επιλογή του Σάκοτα έγινε με συγκεκριμένους άξονες.

Το πρώτο είναι η κρισιμότητα της κατάστασης και η έλλειψη χρόνου. Θέλαμε κάποιον να βοηθήσει άμεσα την ομάδα και δεν υπήρχε καταλληλότερος από τον Σάκοτα, που βρίσκεται στην οικογένεια της ΑΕΚ. Ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξει. Και η διοίκηση είναι πικραμένη με τα αποτελέσματα, γι’ αυτό και κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει αλλαγή τώρα. Είναι προσωπική επιλογή του Μάκη Αγγελόπουλου και η μοναδική επιλογή που κρίθηκε η πιο κατάλληλη. Θα είμαστε κοντά του εντός και εκτός παρκέ”.

  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
  • aggelopoulos

    Αλλαγή στο ΔΣ της ΑΕΚ

    Σε αλλαγές Διοικητικού Συμβουλίου προχωράει η ΑΕΚ. Σε αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου προχωρ…
  • Μάκης Αγγελόπουλος

    Έδωσε λύση ο Αγγελόπουλος στην ΑΕΚ

    Ο Μάκης Αγγελόπουλος ήταν ενήμερος για την κατάσταση των τελευταίων ημερών στην ΑΕΚ, με το…
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

Λήξη συναγερμού για Πετρούσεφ

Καθαρή η μαγνητική του Φιλίπ Πετρούσεφ. Ο Φιλίπ Πετρούσεφ υποβλήθηκε το πρωί σε μαγνητική …