Κεντρική Ασίστ Shadow “Είναι ανήθικο να μεταφέρεται η ευθύνη στους παίκτες”

“Είναι ανήθικο να μεταφέρεται η ευθύνη στους παίκτες”

Φασούλας

panagiotis fasoulas2

Θέση στη διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στη FIBA και την Ευρωλίγκα για τις Εθνικές Ομάδες πήρε ο Παναγιώτης Φασούλας. Ο πρώην καλαθοσφαιριστής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί ένα άτομο να αποφασίζει για την τύχη του μπάσκετ, ενώ τόνισε ότι είναι ανήθικο να μεταφέρεται η ευθύνη στους παίκτες.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην “ΕΡΑ ΣΠΟΡ”:

Για τη σημασία των Εθνικών ομάδων: “Το μπάσκετ πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως εμπορικό προϊό, αλλά και με τη λογική του στόχου που πρέπει να έχει για το που πρέπει να φτάσει! Όταν στο ΝΒΑ παραδέχονται ότι η Εθνική Ομάδα είναι αυτή που ανέβασε την τηλεθέαση και αγαπήθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο, καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι. Η Ευρώπη είναι 30 διαφορετικά έθνη. Δεν αναφέρομαι σε εθνικιστικά πράγματα. Είναι όμως σαφές ότι οι πολίτες κάθε χώρας θέλουν να βλέπουν τις ομάδες τους να ανταγωνίζονται άλλες χώρες. Οι Εθνικές Ομάδες προάγουν το μπάσκετ. Θα έπρεπε να έχουν περισσότερα ματς εντός έδρας. Η Εθνική Ελλάδας έχει να παίξει επίσημη διοργάνωση εντός έδρας από πολύ παλιά.

Ταυτόχρονα οι παίκτες ανεβάζουν την αξία τους παίζοντας στην Εθνική και απογειώνουν τη δημόσια εικόνα τους. Τους αρέσει να παίζουν στις Εθνικές, οι οποίες τους καθιερώνουν στα μάτια του κόσμου. Ο Νοβίτσκι και ο Γκασόλ γιατί αγαπήθηκαν τόσο πολύ; Γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αγαπιέται τόσο πολύ από τον κόσμο; Γιατί εκτός όλων των άλλων έχουν συμμετοχή στις Εθνικές ομάδες. Έτσι κι αλλιώς ο κόσμος θα παρακολουθούσε τον Γιάννη στο ΝΒΑ, αλλά είναι πολύ βασικό στοιχείο το γεγονός ότι παίζει με την Εθνική. Ο Ντέιβιντ Στερν έχει αναφέρει ότι ο δεύτερος βασικός λόγος που το ΝΒΑ αγαπήθηκε τόσο πολύ ήταν η Dream Team”.

Για τη διαμάχη της Euroleague με την FIBA: “Ξέρω ότι η δυνατότητα στην Ευρωλίγκα δόθηκε πριν χρόνια από τη FIBA. Δε δίνεις σε ιδιώτη να διοργανώσει το κορυφαίο διασυλλογικό event… Δε μπορεί να αποφασίσει ένα άτομο για την τύχη του μπάσκετ… Φυσικά παραδέχομαι τον Μπερτομέου και την Ευρωλίγκα για το ανεβασμένο επίπεδό της τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα. Το μπάσκετ όμως δεν είναι απλά ένα εμπορικό προιόν. Κι αν είναι, τότε έχουν αποτύχει. Αυτή την περίοδο, στο ποδόσφαιρο διεξάγεται το confederations Cup. Γιατί πηγαίνουν εκεί οι παίκτες καλοκαιριάτικα; Γιατί συμμετέχουν; Γιατί ανεβάζει το προφίλ τους στη συνείδηση του κόσμου! Γιατί παίζουν με την Εθνική Ομάδα τους.  

Σημασία έχει τι είναι το σωστό… Υπάρχει διαφορετικό μπάσκετ στις χώρες, κι αυτές ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να δώσουν χαρά στον κόσμο που παρακολουθεί. Το Ευρωμπάσκετ Γυναικών είναι το καλύτερο παράδειγμα. Υπήρχαν ομάδες από χώρες που έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στο μπάσκετ, αλλά μόνο όταν έπαιξε και διακρίθηκε η Εθνική Ελλάδας ασχολήθηκε ο κόσμος με αυτό”.

Για το νέο καλεντάρι: “Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το μπάσκετ είναι αυτό που μας οδηγεί ψηλά. Παλιότερα είχε βρεθεί συνεννόηση, πιστεύω ότι θα βρεθεί και τώρα. Μα είναι δυνατόν για 4-5 ημερομηνίες μέσα στη χρονιά να γίνεται τόσος χαλασμός; Είμαστε σοβαροί;  

Θεωρώ σωστή απόφαση της FIBA να φέρει τις Εθνικές ομάδες πιο κοντά στον κοινωνικό ιστό κάθε χώρας… Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι αυτός που αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο;”.

Για τις απαγορεύσεις σε παίκτες να παίξουν στις Εθνικές: “Είναι ανήθικο να μεταφέρεται η ευθύνη στους παίκτες. Δεν είναι απόφαση του παίκτη αν θα παίξει στην Εθνική ή στο σύλλογό του. Προφανώς και δεν μπορεί να παίζει μία μέρα με την ομάδα του και την άλλη με την Εθνική. Οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι το μπασκετ πρέπει να είναι αγαπημένο άθλημα όλων των χωρών. Γιατί μιλάμε για το Ευρμωμπάσκετ τώρα; Γιατί προκαλεί ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο κομμάτι των αθλημάτων είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ακριβώς γιατί συμμετέχουν οι Εθνικές Ομάδες. Εχει κάτι να κερδίσει ο Ντίβατς από τις Εθνικές ομάδες με το γράμμα που έστειλε χθες; Όχι! Απλά βλέπει ότι εμείς το αγαπάμε και πρέπει να το αγαπήσει και ο υπόλοιπος κόσμος. Και δε θα το αγαπήσει μόνο με τους συλλόγους”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Shadow

Δειτε επισης

Το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο τιμά τον Νίκο Γκάλη

Ακόμα μία στιγμή αναγνώρισης και σεβασμού στον Νίκο Γκάλη. Ο Νίκος Γκάλης θα βρεθεί τις επ…