Κεντρική Basket League Άρης Χρόνια πολλά στον… Θεό του ελληνικού μπάσκετ!

Χρόνια πολλά στον… Θεό του ελληνικού μπάσκετ!

galis

galisΑποτελεί τον κορυφαίο Έλληνα καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών, αυτόν που έχει αφήσει περισσότερο από κάθε άλλον το στίγμα του στο ελληνικό μπάσκετ… Ο λόγος για τον Νίκο Γκάλη ο οποίος σήμερα (23/7) έχει γενέθλια και κλείνει τα 60 του χρόνια. Τα κατορθώματα του “Γκάνγκστερ” είναι πολλά σε ατομικό επίπεδο, πολλά και όσον αφορά τους τίτλους που κατέκτησε (Πρωτάθλημα Ελλάδος το 1983, το 1985, το 1986, το 1987, το 1988, το 1989, το 1990 και το 1991, Κύπελλο Ελλάδος το 1985, το 1987, το 1988, το 1989, το 1990, το 1992 και το 1993, χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ το 1987 και ασημένιο μετάλλιο το 1989).

galis ethnikiΠρόκειται για τον… Θεό του Άρη (έπαιξε σε αυτόν το διάστημα 1979-1992) αλλά και του ελληνικού μπάσκετ έχοντας δώσει τρομερή ώθηση στους “κίτρινους” για να μεγαλουργήσουν παλαιότερα, πρόσφερε και στην Εθνική ενώ αποτέλεσε την μεγάλη μεταγραφή του Παναθηναϊκού (1992-1994) όταν οι “πράσινοι” άρχισαν να “μεγαλώνουν” για τα καλά αγωνιστικά την δεκαετία του ’90 (ο Γκάλης κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό το 1993).

pao galis“Περισσότερα λεφτά οι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, πιο ανθρώπινη η στάση του Άρη”

Πώς ήρθε στον Άρη o Γκάλης το 1979; Ας δούμε τι είχε πει παλαιότερα…. “Ήθελα να κάνω καριέρα στο μπάσκετ. Πήγα να γίνω επαγγελματίας στο ΝΒΑ. Στο μεταξύ όλο αυτό τον καιρό με πλησίαζαν ομάδες και από την Ελλάδα. Ούτε ήξερα πως η Ελλάδα είχε μπάσκετ εκείνη την εποχή… Ήρθαν από τον Παναθηναϊκό, από τον Ολυμπιακό και από τον Άρη. Παρ’ όλο που ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός με πλησίασαν με πιο πολλά χρήματα για να παίξω στις ομάδες τους, επέλεξα τον Άρη γιατί ήρθαν με έναν ξεχωριστό τρόπο. Τον θεώρησα πιο ανθρώπινο… Με πλησίασαν ωραία. Και τους γονείς μου… Η μάνα μου ήταν άρρωστη εκείνη την εποχή. Εκπρόσωπος του Άρη ήταν ο κ. Τσιλιγκαρίδης, ήρθε με εικόνες για την μάνα μου, έτσι ανθρώπινα και πολύ ωραία. Επέλεξα να έρθω στη Θεσσαλονίκη…”. Η αλήθεια είναι πως για την επιλογή του να μετακομίσει στον Άρη, έπαιξε ρόλο και το ότι οι “κίτρινοι” την σεζόν 1978-79 είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Αλεξανδρής: “Η πρώτη εντύπωση αρνητική…”

Κι όμως… Τα πρώτα δείγματα που έδειξε ο Γκάλης όσον αφορά τα αγωνιστικά του προσόντα δεν ήταν εντυπωσιακά, σύμφωνα με τον τότε αρχηγό του Άρη, Βαγγέλη Αλεξανδρή. Ο τελευταίος είχε πει:

“Μας είχαν πει ότι ήταν πολύ ψηλός. Οτι ξεπερνούσε το 1,90. Η πρώτη εντύπωση θα έλεγα πως ήταν αρνητική. Οι συστάσεις και τα νέα που ακολουθούσαν τον Νίκο, ήταν πολύ καλές. Η πρώτη εντύπωση, όμως, δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή. Και δεν λέω η πρώτη εντύπωση όταν τον είδαμε, ακόμη και μέσα στο γήπεδο… Είχε ένα ιδιόρρυθμο στυλ όταν αγωνιζόταν, ήθελε πολύ την μπάλα στα χέρια του αλλά ήταν δεινός εκτελεστής”.

galisΣτο πρώτο του παιχνίδι με τον Άρη, αυτό απέναντι στον Ηρακλή, ο Γκάλης είχε πετύχει 30 πόντους. Και ο Αλεξανδρής είχε δηλώσει για εκείνο το ματς: “Ο κόσμος είχε κατακλύσει το γήπεδο γιατί ήθελε να δει τον Νίκο αγωνιζόμενο. Είχε οικτρά ποσοστά, ήταν τρομερά άστοχος. Την επόμενη μέρα πήγα στην προπόνηση και δεν άντεξα. Κάναμε εκεί στο γήπεδο της Χαριλάου και του είπα: «Νίκο έχασες πολλά σουτ, δεν έδωσες την μπάλα. Δεν την μοίρασες».

Ο Νίκος πάντα είχε την απάντηση έτοιμη… Μου λέει: «Από που τα έχασα τα σουτ»; Με προβλημάτισε εκείνη την στιγμή… Δεν σούταρε ποτέ από μακριά. Εκανε σουτ γύρω από την ρακέτα ή λέι απ. Του έδειξα τα σημεία μέσα στην ρακέτα που όντως είχε χάσει αρκετά σουτ. Μου λέει, «εσύ τι πιστεύεις, θα τα ξαναχάσω»; Και δεν τα ξαναέχασε…”. 

Γκάλης: “Ηταν πιο εύκολα με την παρουσία του Γιαννάκη…”

Μαζί με τον Γιαννάκη, ο Γκάλης “έχτισε” την αυτοκρατορία του Άρη. Επί σειρά ετών οι “κίτρινοι” έκαναν… κουμάντο στο ελληνικό μπάσκετ κατακτώντας πολλούς τίτλους και αποτελώντας την ομάδα που έκανε όλο τον μπασκετικό κόσμο να… υποκλιθεί. Μαζί με τον νυν τεχνικό του Άρη (ο “Δράκος” ήρθε στους “κίτρινους” το 1984 και το 1985 ο Άρης κατέκτησε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του), ο “Γκάνγκστερ” αποτέλεσε ένα φοβερό δίδυμο που προκαλούσε… τρόμο σε όλους τους αντιπάλους της ιστορικής ομάδας της Θεσσαλονίκης.

galis giannakisΟ Παναγιώτης έδωσε ψυχή στην ομάδα”, είχε υπογραμμίσει ο Γκάλης για την συνεργασία του με τον Γιαννάκη. “Ηταν ο πλέι μέικερ που έπρεπε να οργανώσει την ομάδα. Βοήθησε και εμένα γιατί έπρεπε κάποιοι να προσέχουν τον Παναγιώτη… Και για μένα ήταν πιο εύκολο αλλά και για τον Παναγιώτη που ήρθε από μια ομάδα που ήταν σχετικά μόνος του. Βρήκε εμένα και τα υπόλοιπα παιδιά και απελευθερώθηκε κι αυτός περισσότερο”.

Όλοι τους έσταζαν… μέλι για τον “Γκάνγκστερ”

Στις 7 Μαΐου του 2013 στην τιμητική εκδήλωση που έγινε για τον Γκάλη από την ΚΑΕ Άρης, παρόντες ήταν παλιοί συμπαίκτες του αλλά και παλιοί αντίπαλοί του. Και όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον μεγαλύτερο Ελληνα καλαθοσφαιριστή… Ο Ντέιβιντ Στεργάκος είχε πει για τον Γκάλη πως “ήταν απίστευτος επιθετικός παίκτης” ενώ ο Μπάνε Πρέλεβιτς επέλεξε την λέξη “ασταμάτητος…” για να χαρακτηρίσει τον “Γκάνγκστερ” για όσα είχε κάνει στο παρκέ. Ο Νίκος Φιλίππου ανέφερε… “τον ευχαριστούμε, πρόσφερε τόσα πολλά στον ελληνικό αθλητισμό και στο μπάσκετ ειδικότερα” και ο Λευτέρης Κακιούσης είχε τονίσει πως ήταν “γεννημένος επαγγελματίας νικητής”.

galis fanelaΟ Γιάννης Ιωαννίδης υπογράμμισε πως “δοξάστηκε και δόξασε τον Άρη. Αργήσαμε να τον τιμήσουμε”. Όσο για τον Παναγιώτη Φασούλα; “Είναι ο μεγαλύτερος σκόρερ που έχει περάσει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ηταν ο παίκτης που προβλημάτιζε περισσότερο από κάθε άλλον οποιαδήποτε ομάδα”, είχε πει για τον Γκάλη. Και όταν ο Γιαννάκης κλήθηκε να μιλήσει για τον “Γκάνγκστερ” και καταχειροκροτήθηκε από τους φίλους του Άρη, απευθυνόμενους σε αυτούς τόνισε: “Κάνατε το μπάσκετ πολύ ελκυστικό σε όλη την Ευρώπη, με πρωτοπόρο τον Νίκο φυσικά. Νίκο σε ευχαριστούμε…”. Ο Στηβ Γιατζόγλου είχε πει: “Σήμερα τιμάμε τον δικό μας, τον Μάικλ Τζόρνταν. Γιατί ο Γκάλης για την Ελλάδα είναι ό,τι είναι για τους Αμερικανούς ο Μάικλ Τζόρνταν”. Η φανέλα του “Γκάνγκστερ” με το νούμερο “6” ανέβηκε ψηλά στην οροφή του Παλέ, σε μια συγκινητική στιγμή για τον Γκάλη…

agalis ekdilosi neaΚΑΕ Άρης: “Χαρά και υπερηφάνεια, βιώνει την υπέρτατη τιμή…”

Όπως έγινε γνωστό πριν λίγους μήνες, ο Γκάλης μπήκε στο Hall of Fame και η ΚΑΕ Άρης στις 1 Απρίλη σε ανακοίνωσή της είχε αναφέρει: “Η ΑΡΗΣ Κ.Α.Ε. εκφράζει τη μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια της για την είσοδο του Νίκου Γκάλη στο Basketball Hall of Fame!

Ο μεγαλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών βιώνει την υπέρτατη τιμή, αφού όπως ανακοινώθηκε επίσημα, μπαίνει στο πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ, σε εκδήλωση που θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017. Ο Νίκος Γκάλης θα ενταχθεί στο Basketball Hall of Fame μαζί με τεράστιες μορφές του αθλήματος, όπως ο Tracy McGrady και ο Jerry Krause.

Η ΑΡΗΣ Κ.Α.Ε. συγχαίρει γι’ αυτήν την τιμή τον θρύλο της ομάδας μας, που άλλαξε τη μοίρα του ελληνικού μπάσκετ και αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία της Αυτοκρατορίας του ΑΡΗ”. Το ebasket.gr εύχεται στον Νίκο Γκάλη χρόνια πολλά!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

Βιλερμπάν – Μονακό 77-87 (vid)

Τα… χρειάστηκε, αλλά κέρδισε η Μονακό Η Μονακό ζορίστηκε απέναντι στη Βιλερμπάν, αλλ…