Κεντρική NBA Είναι οι Γουόριορς η κορυφαία επιθετική ομάδα ever;
NBA

Είναι οι Γουόριορς η κορυφαία επιθετική ομάδα ever;

kevin durant warriors finals

kevin durant warriors finals

Ουδείς έχει την ικανότητα να αμφισβητήσει την αψεγάδιαστη επιθετική λειτουργία των Γουόριορς, η οποία κατατροπώνει τους αντιπάλους χάρη στην ομαδική προσέγγισή της, σε συνδυασμό με το εξωπραγματικό ταλέντο ορισμένων παικτών. Οι “dubs” έχουν το καλύτερο offensive rating τα τελευταία 33 χρόνια στα πλέι-οφ, με 113.5 πόντους ανά 100 κατοχές, σουτάρουν με 56.4% στα σουτ εντός πεδιάς και μοιράζουν 28.4 ασίστ ανά αγώνα, με τους Κέβιν Ντουράντ, Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Είναι, όμως, η καλύτερη επίθεση στην ιστορία του NBA;

Την ίδια απορία είχαν και οι ιθύνοντες της ιστοσελίδας theundefeated.com, η οποία ρώτησε την άποψη ορισμένων σπουδαίων ανθρώπων του μπάσκετ, ώστε να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Η εξαγωγή ενός τέτοιου συμπεράσματος είναι αρκετά δύσκολη, με δεκάδες ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο αυτό. Ποιος μπορεί να ξεγράψει τους Λέικερς του “Showtime”, το Φοίνιξ του Στιβ Νας, τις ομάδες του Ντον Νέλσον και τους Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν;

Ο θρύλος των Ντιτρόιτ Πίστονς, Αϊζέια Τόμας είναι ένας εκ των κορυφαίων πλέι-μείκερ όλων των εποχών, συγκρίνοντας τους Γουόριορς με τους Λος Άντζελες Λέικερς του Μάτζικ Τζόνσον: “Οι Γουόριορς που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να θεωρούνται ως μια από τις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών. Πρέπει να συγκρίνουμε την επίθεσή τους με την αντίστοιχη του Showtime αλλά οι εποχές είναι διαφορετικές. Όταν μιλάμε για τον Μάτζικ, τον Κούπερ και τον Μπάιρον Σκοτ, μπορούμε να τους συγκρίνουμε με τον Κάρι, τον Ντουράντ και τους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει, όμως, ο παράγοντας “Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ“. Είμαι χαρούμενος, πάντως, που είμαι στη Γη αυτή τη στιγμή και τους βλέπω να παίζουν”.

Ο Τζαμάλ Γουιλκς ήταν σπουδαίο μέλος των πρωταθλητών Γουόριορς του 1975 αλλά και των Λέικερς στις αρχές των 80s. Η άποψή του για τους τωρινούς “πολεμιστές” ήταν η καλύτερη: “Δεν υπάρχει τίποτα πιο καλό από αυτούς. Ίσως υπήρξαν ισάξιες ομάδες αλλά καμία δεν ήταν καλύτερη. Κανείς δεν κάνει κατάχρηση της ντρίμπλας. Σε πληγώνουν από μακριά αλλά και από μέση απόσταση. Μπορούν να σε πάνε μέχρι το καλάθι. Κάνουν τα πάντα. Δεν είναι, όμως, τόσο κυρίαρχοι κάτω από το καλάθι όσο ήμασταν εμείς με τον Καρίμ“.

Ο Κένι Σμιθ αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στους Χιούστον Ρόκετς της διετίας 1994-95 πλάι στον Χακίμ Ολάζουον και φρόντισε να αποθεώσει τους Γουόριορς, τονίζοντας, όμως, και την αδυναμία τους: “Η επίθεσή τους είναι μια από τις 5 καλύτερες. Το μόνο που δεν κάνουν είναι ότι, όταν το παιχνίδι χαμηλώνει ρυθμό δεν βάζουν την μπάλα κάτω από το καλάθι επειδή οι παίκτες τους δεν ποστάρουν. Αυτό που τους κάνει τόσο δύσκολους στο μαρκάρισμα είναι η ύπαρξη πολλών εξαιρετικών σουτέρ, με δύο εξ αυτών (Ντουράντ, Κάρι) να είναι δύο εκ των καλύτερων σκόρερ ένας-εναντίον-ενός στον κόσμο. Δεν γίνεται να τους κάνεις νταμπλ-τιμ επειδή παίζουν μαζί στο παρκέ. Οι μόνοι παίκτες που θυμάμαι να είναι έτσι ήταν ο Κόμπι με τον Σακίλ“.

Τέλος, ο ίδιος ο κόουτς των Γουόριορς, Στιβ Κερ φρόντισε να αυτοσαρκαστεί όταν ερωτήθηκε για το εν λόγω θέμα: “Δεν ξέρω, δεν δίνω βάση σε αυτά. Ξέρω ότι αν έπαιζα εναντίον τους, δεν θα μπορούσα να βρίσκομαι στο παρκέ. Όποιον και να με έβαζαν να μαρκάρω θα ήταν πρόβλημα για εμάς”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Ανησυχία για τον Γιάννη στους Μπακς

Φόβοι να χάσει τη σειρά με τους Πέισερς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στους Μπακς. Ο Γιάννης Αντ…