Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα  Κωνσταντινούπολη 2017 Περιδιαβαίνοντας στην Πόλη…

Περιδιαβαίνοντας στην Πόλη…

konstantinoupoli

konstantinoupoli

lena karaliΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Η Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη. Κάτι η γειτνίαση κι η εύκολη (με πολλούς διαφορετικούς τρόπους) πρόσβαση, κάτι η… συγγένεια και οι αναμνήσεις, κάτι τα ιστορικά μνημεία του Χριστιανισμού (και όχι μόνο), κάνουν την Πόλη ένα μέρος που… πρέπει να πας.

Οι περισσότεροι από τους φίλους του Ολυμπιακού, που από αύριο θα αρχίσουν να συρρέουν προς την Κωνσταντινούπολη, ενδεχομένως έχουν πάει ξανά και ξανά. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι που θα πάνε για πρώτη φορά. Και τους μεν και τους δε, επιχειρούμε να διευκολύνουμε, κάνοντας τις δικές μας προτάσεις, για τα μεσοδιαστήματα των αγώνων.

Η Αγιά Σοφιά είναι εξ ορισμού πρώτη επιλογή. Αλίμονο, να μην επισκεφθεί Έλληνας την επιβλητική εκκλησία – ορόσημο. Εκεί κοντά βρίσκονται μια σειρά από ιστορικά μνημεία, όπως το “Μπλε Τζαμί“, ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης, το Υδραγωγείο με τα εντυπωσιακά κεφάλια της Μέδουσας. Ο πύργος του Γαλατά, το Τοπ Καπί, το Ντολμά Μπαχτσέ, είναι κάποια από τα ιστορικά μνημεία, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Αν συνοδεύεστε από γυναίκα είναι δεδομένο ότι θα περπατήσετε (ώρες ατελείωτες) στο Καπαλί Τσαρσί, γνωστότερο και ως “μεγάλο παζάρι”. Μια σκεπαστή υπαίθρια αγορά, με χιλιάδες μαγαζιά, που μπορείτε να βρείτε τα πάντα και τις πιο φτηνές κι αξιόπιστες απομιμήσεις.

Ένας καφές στο “Σιραγκάν Παλάς“, με τα… πόδια σας να βρέχονται στον Βόσπορο, είναι στα must. Δεν είναι φτηνός, αλλά δεν σας σκοτώνει. Όπως κι η βόλτα στην πλατεία Ταξίμ, στην υπέροχη και πολύβουη Ιστικλάλ. Αν αντέχετε θα βρεθείτε από την Ταξίμ στο Πέρα, περπατώντας δίπλα σε 1-2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αν βρεθείτε βράδυ στην Ιστικλάλ και το λέει η περδικούλα σας, δοκιμάστε τα μύδια που πωλούνται σε κάθε γωνία από πλανόδιους. Λένε ότι είναι απίστευτη λιχουδιά, αλλά… με δική σας ευθύνη, γιατί αν δεν είσαστε τυχεροί, μπορεί να δείτε τον τελικό από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας.

Μιας και είπαμε για ξενοδοχείο, υπάρχουν -ακόμα και σήμερα- εξαιρετικές προσφορές, καθώς ο τουρισμός έχει υποστεί πλήγμα, λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων. Ειδικά κοντά στην Ταξίμ, στο πάρκο Γκεζί, θα βρείτε πολύ καλές τιμές.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδύνατον να καταγραφούν όλα τα σημεία που αξίζει να δείτε σε μια σελίδα. Για περισσότερους από έναν λόγους πρέπει να πάτε στο Ρέινα, ενώ αν έχετε λίγη ώρα και σας βοηθήσει ο καιρός, είναι υπέροχη η… βαρκάδα στον Βόσπορο. Εκεί μέσα στη θάλασσα, 200 μέτρα από την ασιατική ακτή της Χρυσοπόλεως, βρίσκεται και ο “Πύργος της Κόρης” (ή “Πύργος του Λέανδρου“). Θα το έχετε δει σε πολλές φωτογραφίες και σε αρκετά τουρκικά σίριαλ.

Στην… κενή μέρα, μια βόλτα στα Πριγκιποννήσια, ή στο Φανάρι (γιατί όχι και στα δύο), θα σας γεμίσει με εικόνες. Πανέμορφη η Πρίγκηπος, αξίζει να φάτε ένα παγωτάκι, ή να πιείτε το καφεδάκι σας (τουρκικό, ελληνικό, μικρή σημασία έχει).

Όσον αφορά στο φαγητό, έχετε άπειρες επιλογές. Κάθε μαγαζί κοντά στην Ταξίμ, που έχει κεμπάπ και γύρους (χοιρινό δεν θα βρείτε), θα ερεθίσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Φτηνές λύσεις, ενώ αν θέλετε να νιώσετε την αρχοντιά της Πόλης, το Ρίτσμοντ σας περιμένει (κοντά στην Ταξίμ) για να απολαύσετε με θέα τον Βόσπορο ένα εξαιρετικό φιλέτο με 40 πιπέρια. Το “Μπεϊτί” είναι τσουχτερό ως προς την τιμή, αλλά must, ενώ υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια με θαλασσινά στην περιοχή Ορτακόι.

Όπου βρείτε τον πλανόδιο “μάγο του παγωτού” αφήστε τον να σας βασανίσει μέχρι να γεμίσει το χωνάκι, το οποίο θα απολαύσετε. Τα σιροπιαστά (κυρίως αυτά που είναι πασπαλισμένα με φιστίκι Αιγίνης) θα είναι σίγουρα μια από τις παραγγελιές που έχετε από φίλους. Μην ξεχάσετε να πάρετε μπαχαρικά -υπάρχει ολόκληρη αγορά-, τολμήστε να πάρετε τσάι με ρόδι και θα μας θυμηθείτε, ενώ μην λησμονήσετε να φέρετε πίσω λουκούμια.

Για τους πιο μερακλήδες, ένα ξύρισμα από Τούρκο μπαρμπέρη, ένα μπάνιο σε χαμάμ, μασαζάκι από εξπέρ του είδους, αλλά και νυχτερινή διασκέδαση με “μπέλι ντανς“, είναι στιγμές ατομικής απόλαυσης. Κι αν κάπου έχει “περιστρεφόμενους Δερβίσηδες” μην τους χάσετε, είναι εμπειρία ζωής.

Καλά να περάσετε…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε  Κωνσταντινούπολη 2017

Δειτε επισης

Μπασκόνια – Βίρτους Μπολόνια 89-77

Ο Χάουαρντ έδωσε το εισιτήριο στη Μπασκόνια για την πρόκριση. Η Μάρκους Χάουανρτ έκανε ότι…